Search
Close this search box.

Dossier Techniek: Itho Daalderop – Van metaalwaren tot warmtepompen

Daalderop in Tiel kent een lange geschiedenis. Het bedrijf werd opgericht in 1880 door J.N. Daalderop in Tiel met het vervaardigen van huishoudelijke artikelen. In 1917 werd het bedrijf omgezet in een nv, de Koninklijke Metaalwarenfabriek voorheen J.N. Daalderop en Zonen. Rond deze tijd kwamen huishoudelijke elektrische toestellen in gebruik die Daalderop toevoegde aan het productieassortiment. Dit begon met een elektrisch verwarmd scheerbakje, en al spoedig werden ook boilers vervaardigd. Het bedrijf groeide uit tot een van de grootste werkgevers van Tiel, met ongeveer duizend medewerkers eind jaren 30 van de 20e eeuw.

In de jaren 60 kreeg Daalderop het moeilijk. In 1969 fuseerde het familiebedrijf met een ander familiebedrijf in een deels verwante sector, Etna en ging het bedrijf zich vooral concentreren op verwarmingsapparatuur, met name boilers. In 2011 gingen Daalderop en Itho een samenwerkingsverband aan, onder de naam Itho Daalderop. De twee bedrijven hadden een complementair productaanbod op het gebied van verwarming, warm water, ventilatie en duurzame energie. Door de krachten te bundelen, wilden ze een sterkere positie verwerven in de markt en hun innovatiekracht vergroten.

Eigen productiecapaciteit

Itho Daalderop heeft zijn hoofdkantoor en warmtepompfabriek in Tiel op bedrijvenpark Medel. Hier worden verschillende typen warmtepompen geproduceerd, zoals lucht/water, water/water en hybride warmtepompen. De redactie van IN2 Maas en Waal vroeg aan COO Kerst Algera, wat Itho Daalderop zo bijzonder maakt als Nederlands maakbedrijf? “Itho Daalderop is een bedrijf met een lange historie en een sterke reputatie op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Wij produceren ruim 90% van onze binnenklimaatproducten, zoals warmtepompen, ventilatiesystemen, boilers en vaten, in onze eigen fabriek in Tiel. En zijn hiermee het enige bedrijf in Nederland dat alle componenten voor duurzame ventilatie- en verwarmingssystemen in eigen huis heeft en deze ook zelf in Nederland ontwikkelt en maakt.” In één op de drie Nederlandse huizen is een product van het bedrijf te vinden. Daarnaast hebben we wereldwijd samenwerkingsverbanden en hebben de afgelopen jaren flink marktaandeel verworven in Nederland. “De productie doen met zo’n 150 medewerkers, waarvan een deel mensen met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt zijn. Wij geloven in de kracht van lokale productie, omdat het ons in staat stelt om snel, efficiënt en flexibel te reageren op de behoeften van onze klanten en de markt. Bovendien draagt het bij aan het verlagen van onze CO₂-voetafdruk en het behouden van onze kennis en vakmanschap.”

“Climate for life.”

Medewerkers belangrijkste kapitaal

Itho Daalderop beschikt over een moderne en geavanceerde productiefaciliteit, die is ingericht volgens de principes van lean manufacturing. “Dat wil zeggen dat we continu streven naar het elimineren van verspilling, het verbeteren van de kwaliteit, het verhogen van de klantwaarde en het optimaliseren van de doorlooptijd. We maken gebruik van de nieuwste technologieën, zoals robotisering, digitalisering en automatisering, om onze processen te ondersteunen en te verbeteren. Waarbij ook veel aandacht wordt besteed aan de kwaliteit, de veiligheid en de duurzaamheid van het productieproces. Maar we vergeten ook niet de menselijke factor, want onze medewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal. We investeren dan ook veel in hun opleiding, ontwikkeling en betrokkenheid. We werken ook nauw samen met onze leveranciers, die we zien als partners in de keten die we selecteren hen op basis van hun kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid.”

Ontwikkelingen

“Als Itho Daalderop zijn we altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe en betere producten, die aansluiten bij de actuele thema’s in de markt. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, het gasloos wonen, het Nul-op-de-Meter concept en de cir culaire economie. “Wij willen vooroplopen in het bieden van duurzame en comfortabele innovatieve oplossingen voor het binnenklimaat van woningen en gebouwen. Dat leverde – al acht keer de VSKAward op. Dit is de innovatieprijs die op de vakbeurs voor de installatiebranche wordt uitgereikt.

Daarom hebben we ook een eigen innovatie-afdeling, met ruim 60 medewerkers, die in Tiel gevestigd is. Zij werken nauw samen met onze productieafdeling, zodat we snel van idee naar prototype naar product kunnen gaan. Dit resulteert in een breed programma compacte en stille warmtepompen voor zowel nieuwbouw als renovatie. Speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse woning en geproduceerd in Tiel. Als Itho Daalderop hebben we alles in huis voor de klimaateisen van morgen. Dit alles komt samen in onze slogan: Climate for life.”

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.