Search
Close this search box.

Dossier Bouw: Innovatie door samenwerking

Innovatie door samenwerking.

Synprodo BV, gevestigd in Wijchen en Zwartsluis, is dé expert op het gebied van klant specifieke producten van EPS (geëxpandeerd polystyreen) en EPP (geëxpandeerd polypropyleen). Het maakt sinds 2018 deel uit van de BEWI Group, een Noors familiebedrijf met 80 bedrijven in heel Europa.

Met een focus op duurzaamheid en onderzoek & ontwikkeling, biedt Synprodo oplossingen voor diverse sectoren, waaronder tuinbouw, HVAC, auto-industrie, voedsel en farmaceutica. De redactie van In2 Maas en Waal sprak met Managing Director Peter de Bruijn.

Maatwerk

“Onze producten worden allemaal in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd”, vertelt De Bruijn. “Waarbij we nauw samenwerken met onze klanten om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Zoals beschermend materiaal voor industriële producten of isolatiemateriaal voor warmtepompen. Samen met de klant bekijken we hoe we het materiaal optimaal kunnen inzetten. Onze Research & Development (R&D) -afdeling speelt hierin een cruciale rol. Daar ontwikkelen we maatwerkoplossingen in samenwerking met de klant. Alles wat we maken, is 90% maatwerk. Geen twee producten zijn hetzelfde. Er zijn een aantal uitzonderingen. We hebben bijvoorbeeld een aantal standaard foodkisten voor de voedselindustrie. Kortom, ons doel is om samen met onze klanten de beste oplossingen te creëren. Elk detail telt, en dat maakt ons werk zo boeiend”, aldus De Bruijn.

De productie van EPS Plaatmateriaal

Productie

“Onze productie is gedecentraliseerd en we hebben meerdere locaties in Nederland”, zegt De Bruijn. “Wijchen is onze hoofdlocatie waar onze fabriek zich bevindt en waar we onze eigen producten van zowel EPS (geëxpandeerd polystyreen), gerecycled EPS als BioFoam® maken. In onze vestiging in Zwartsluis worden producten gemaakt van EPP (geëxpandeerd polypropyleen). In Etten-Leur staat onze fabriek voor grondstofproductie. Daarnaast zijn er nog twee fabrieken in Someren en Oldenzaal die onderdeel zijn van het bedrijf Isobouw, dat zich richt op bouw gerelateerde producten. Hier worden specifieke producten gemaakt voor de bouwsector. Al die fabrieken stellen ons in staat om onafhankelijk van leveranciers te opereren en snel in te spelen op specifieke klantvragen. Als er vraag is naar een nieuw type product, ontwikkelen we ons eigen materiaal, zoals het innovatieve BioFoam®. Dit is een revolutionair materiaal. Het is gemaakt op basis van polymelkzuur (PLA), dat afkomstig is van plantaardig afval. Het is een nog duurzamer alternatief voor EPS met dezelfde mogelijkheden en eigenschappen. Het neemt geen water op en is ideaal voor isolatie. Bovendien is BioFoam® het eerste biologische schuimmateriaal ter wereld dat het ‘cradle to cradle’-certificaat heeft verkregen. Dit betekent dat het oneindig kan worden hergebruikt zonder kwaliteitsverlies. Klanten vragen steeds meer om bio-based materialen en de overheid gaat daar ook in de subsidies in mee. Onze grondstoffenfabriek heeft hierin nauw samengewerkt met de Universiteit van Wageningen om BioFoam® te ontwikkelen.”

Managing Director Peter de Bruijn van Synprodo met EPS verpakkingen voor o.a. de voedingsindustrie

‘2030 de ambitie dat 50% van alle materialen, bestaat uit gerecyclede materialen’

Recyclingprogramma

“Recycling is een essentieel onderdeel van onze bedrijfsfilosofie”, verduidelijkt De Bruijn. “Waarbij gebruikt verpakkingsmateriaal tot een nieuwe grondstof wordt vermalen. Vervolgens wordt deze grondstof gebruikt om nieuwe producten van te maken. Ook hierin zijn wij uniek! We kunnen hierdoor producten maken die voor 100% bestaan uit gerecycled materiaal. Dit levert een CO2-besparing op van 40%! We hebben dan ook als doel gesteld om zoveel mogelijk materiaal, dat in de markt terecht komt, retour te halen. Dat kan van milieustraten zijn, maar uiteraard halen wij het ook op bij onze klanten. In onze fabrieken kunnen we het bijmengen in het bestaande proces of dus verwerken tot een nieuw materiaal dat voor 100% bestaat uit gerecycled EPS. Dit gerecyclede materiaal wordt niet alleen gebruikt voor onze eigen producten, maar ook voor andere toepassingen. Zo wordt het bijvoorbeeld ook benut bij de bouw van viaducten, en om wegen en spoorwegen op te hogen. In plaats van zand wordt hiervoor EPS ingezet. We zijn trots op onze bijdrage aan een circulaire economie. Onze producten kunnen na gebruik worden gerecycled en opnieuw worden ingezet. Zo verminderen we de CO2-uitstoot en dragen we bij aan een duurzamere wereld.”

Toekomst

“Als Synprodo blijven we innoveren en streven naar een nog duurzamere productie. We hebben onze positie vooral te danken aan innovatie. Onze R&D afdeling speelt hierbij een cruciale rol. Wat ons onderscheidt van anderen, is dat we met onze zusterbedrijven onze eigen grondstoffen ontwikkelen, specifiek afgestemd op de behoeften van onze klanten. Er is veel kennis binnen de BEWI Group, die ons in staat stelt ontwikkelingen en innovaties te realiseren. Andere partijen zijn afhankelijk van wat hun leveranciers aanbieden. Samen met onze holding, de BEWI Group, hebben we ambitieuze doelstellingen vastgelegd voor 2030 waar de helft van onze materialen bestaat uit gerecyclede of bio-based materialen. Naast ons werk met gerecycled EPS zijn er nog andere innovatieve projecten waar we aan werken:

Duurzame verpakkingen: We onderzoeken manieren om verpakkingen milieuvriendelijker te maken. Dit omvat zowel het materiaal zelf als de recyclingprocessen.

Samenwerking met ontwerpers: We werken samen met getalenteerde ontwerpers om innovatieve producten te creëren die duurzaamheid en esthetiek combineren.

Bewustwording en educatie: We streven ernaar om mensen bewust te maken van het belang van verantwoord gebruik van kunststoffen en hoe ze kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Onderzoek naar nieuwe toepassingen: We verkennen voortdurend nieuwe mogelijkheden voor gerecycled EPS, van bouwmaterialen tot innovatieve creaties.

Betrokkenheid in de regio: We werken samen met de regio om te kijken naar het regionaal oplossen van de circulaire vraagstukken. Hierbij bespreken we bijvoorbeeld mogelijkheden om lokale samenwerkingen tot stand te brengen en onze keten in te richten op zoveel als mogelijk “waarde behoud”.

Voor de rijwielbranche worden kinderzitjes en helmen gemaakt van EPP

Kortom als Synprodo blijven we ons inzetten voor een groenere toekomst!

Tekst: Loet van Bergen
Foto’s: Synprodo

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.