Search
Close this search box.

Tiny houses groots wonen

In de wijk Ecowieck in Ewijk aan de noordkant van de Hekkeslag wordt door CPO Calimero gebouwd aan een sociaal en duurzame wijk bestaande uit een aantal kleine huizen. Bewoners realiseren hun eigen huis op een autoluw terrein waar verbondenheid met elkaar en de natuur de uitgangspunten zijn.

In de voormalige boomgaard komt een aantal koopwoningen en is er ruimte voor sociale woningen: een prefab woning van de hand van Piet Timans. De maximale grondoppervlakte van alle woningen is 50m2.

“We wonen in kleine huizen en streven naar een zo laag mogelijke belasting van de natuur,” vertelt Tineke Pouw, die deze maand haar woning betrekken. “Alle bewoners delen de visie dat we onze footprint zo klein mogelijk willen laten zijn en de natuur voorrang willen geven. We wekken onze eigen energie op en delen zoveel mogelijk met elkaar, zoals gereedschappen, wasmachines en (op termijn) een auto.”

Bewoners Ewieck-Calimero
Bewoners Ewieck-Calimero

Samen wonen, samen delen

“We hebben allemaal onze eigen woning en leven op onszelf, maar als je dat zou willen kun je elkaar ook opzoeken en we helpen elkaar. Dat kan zijn met een klein klusje of het verplaatsen van een zware tafel, maar het kan ook zijn dat je hulp nodig hebt met je computer of iets dergelijks. We zijn er voor elkaar. Zo ook met eten. Stel dat ik een pan pompoensoep maak, dan kan ik die in porties verdelen en invriezen en daar nog heel vaak zelf van eten, of ik kan mensen uitnodigen om wat soep te komen halen of voor wie dat wil samen te eten. We hebben een gezamenlijke moestuin en bouwen nu aan een gezamenlijke ruimte waar we bijvoorbeeld een feestje kunnen geven, met elkaar, of voor jezelf. Je kiest er zelf voor of je elkaar opzoekt, of dat je op jezelf blijft. Het feit dat je er kunt zijn en bent voor de ander is al heel prettig. Niet iedereen is zo bezig met de natuur zoals wij dat zijn,” vat Tineke samen. “Maar vind je het net als ik belangrijk om met aandacht voor elkaar en de natuur te leven, dan vind je hier een hele fijne groep mensen.”

www.calimerowonen.nl

Erfdelen

Een erf delen… er zijn steeds meer mensen die daarvoor kiezen. Het zijn voornamelijk alleenstaande 50 plussers die belangstelling tonen voor deze alternatieve woonvorm waarbij meerdere huishoudens een woongemeenschap vormen op voormalig agrarische grond. Erfdelen is niet nieuw, het bestaat al honderden jaren, de laatste jaren is er echter hernieuwde interesse. Een mooie ontwikkeling, het verhoogt de vitaliteit van het agrarisch gebied en biedt tegelijkertijd een interessante ontwikkeling in de doorstroming in de huidige huizenmarkt. Wonen op een voormalig erf betekent duurzaam, sociaal en kleinschalig wonen. Dat brengt heel veel voordelen met zich mee. Met het slopen van vervallen stallen met asbestdaken en het restaureren van mooie oude boerderijen ontstaat er ruimte voor een beperkt aantal nieuwe, kleine woningen waar woongroepen met aandacht voor elkaar en hun omgeving samen leven.

Wil je meer weten over Erfdelen? Neem dan een kijkje op de website: www.erfdelen.nl

Tekst: Chantal Fransen Fotografie: Timans architectuur – Erfdelen – Calimero

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.