Search
Close this search box.

Seks maakt gelukkig

Ook (misschien wel juist) op latere leeftijd

Liefde, intimiteit en seks, ook als je ouder wordt blijft de behoefte naar contact met de ander bestaan. Geestelijk, maar zeker ook lichamelijk. Het idee is dat naarmate je ouder wordt de seksuele activiteit afneemt. Toch is dit een misvatting. In elke leeftijdscategorie is intimiteit en seksualiteit een belangrijk onderdeel voor een gelukkig en gezond leven. De mens kan niet zonder fysiek contact. Zeker in deze tijd is dat duidelijk gebleken.

Tot op hoge leeftijd seksueel actief

“Er wordt vaak gedacht dat seksualiteit als je ouder wordt verdwijnt, maar dat is zeker niet zo. Het kan wel anders worden. Omdat je een partner verliest bijvoorbeeld, of omdat er fysieke problemen ontstaan.” Sandra Hock is GZ-psycholoog en seksuoloog en werkt onder andere in een verpleeghuis waar zij veel ouderen treft die worstelen met hun veranderende seksualiteit. Zij vertelt: “Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn die een actief seksleven in de weg staan, denk aan erectiestoornissen of vaginisme, maar ik heb ook mensen in behandeling die Parkinson of hersenletsel hebben en die daardoor geen of heel moeizaam nog seks kunnen hebben. En dat is jammer. Seks is onlosmakelijk met de mens verbonden. Het is een belangrijk element in je welbevinden, stemming en geluksgevoel. Het is een heel waardevol onderdeel in je leven. Het mag niet zo zijn dat dat wegvalt.”

Mentaal versus fysiek

“Fysieke uitdagingen kunnen een rol spelen, toch zien we ook dat het probleem in het wegvallen van seks een mentale kwestie kan zijn. Onzekerheid over je veranderende lichaam of een veranderende relatie omdat de ander is weggevallen of hulpbehoevender wordt. Maar, we zien ook nog altijd dat zeker mensen uit een oudere generatie hun lichaam niet goed kennen. Niet weten wat ze fijn vinden. Dat geldt zeker voor vrouwen, die veelal niet hebben geleerd of ontdekt hoe hun lichaam op dit gebied nu eigenlijk functioneert.”

“Seks is plezier, dat wordt nog wel eens vergeten”

Hermine Schoneveld ondersteunt stellen in het ontwikkelen en onderhouden van hun intieme relatie. Daarnaast staat zij vrouwen in de overgang bij die zich geconfronteerd zien met de verandering die zij meemaken. Hermine ondersteunt het beeld van de vrouw die haar eigen lichaam niet goed kent. “Zeker in de overgang rijzen er vragen over hoe nu verder? Vragen als: waar sta ik nu en belangrijker nog: wat wil ik nog? Het verliezen van je vruchtbaarheid wil niet zeggen dat je leven voorbij is. Juist dan is het moment daar om op zoek te gaan naar hoe je nog een fijn en actief leven kunt hebben. Alleen of samen met je partner. Een partner waar je in deze levensfase veelal al lang mee samen bent. Iemand die je door en door kent waardoor er ook een zekere bekendheid en sleur is ontstaan binnen de relatie. Juist dan is het fijn om ervoor open te staan om samen te ontdekken dat je op andere manieren van elkaar en je lichaam kunt genieten. Door gewoon eens uitgebreid de tijd te nemen bijvoorbeeld. Een avond met jezelf of samen. Maar vooral door op ontdekkingstocht te gaan. Gun jezelf een relaxte avond en maak de verbinding met jezelf en met elkaar. Gun jezelf die tijd. Het is goed voor lichaam en geest.”

“Seksualiteit is een basisbehoefte, even gewoon als eten en slapen. En dat verdwijnt niet naarmate men ouder wordt. De mens blijft op elke leeftijd behoefte hebben aan liefde en intimiteit. Sex is daar onlosmakelijk mee verbonden.”

Åke Rundgren – Universiteit van Gothenburg (vertaald)

Playpackage – verrassende pakketten voor singles en stellen

Ontdekken wat je fijn vindt. Wat je partner fijn vindt. Samen of alleen op ontdekkingstocht naar jouw lichaam. Dat kan door de tijd te nemen en (samen) dingen uit te proberen. Er zijn ook hulpmiddelen die je daarbij kunt gebruiken. Playpackage is een jong bedrijf dat erop gericht is om je te verrassen. Het assortiment is groot en doordat ze werken met abonnementen blijf je ontdekken. Je kiest zelf hoe vaak je het pakket wilt ontvangen. Zij zorgen voor kwaliteit speeltjes die passen bij jouw leven en jouw relatie. Jij geeft aan hoe jouw relatie eruit ziet en zij zoeken daar de meest geschikte maar vooral verrassende spullen bij.

Weten hoe het precies werkt? Neem een kijkje op www.playpackage.nl.

Hermine Schoneveld
www.womanwise.nl

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.