Search
Close this search box.

Modelspoor club Maas en Waal

De modelspoor club Maas en Waal is in 1985 opgericht in dorpshuis De Doorkijk in Druten. In die tijd moesten de leden elk gemiddeld 5 consumpties per avond drinken. Nagenoeg vloeibare inname mochten ze namelijk gratis van de zaal gebruik maken. Nu -37 jaar later- floreert de vereniging meer dan ooit. Volgens voorzitter Bas Vrij komt dit mede doordat de club zich meer laat zien aan de buitenwereld. De Grote Kleine Trein Competitie van Omroep Max zorgt er bovendien voor dat de modelspoor hobby verder aan populariteit wint.

Totstandkoming

Sjef Willemsen uit Druten en Jan Hendriks uit Winssen waren in de jaren 80 beiden lid van een modelspoor club in Dieren. Op den duur vroegen ze zich af waarom er in Maas en Waal niet zoiets was. Ze besloten daarom een oproep in de Gelderlander te plaatsen: Met treinen spelen is geen kinderwerk. Verschillende mensen kwamen vervolgens in actie en besloten zich aan te sluiten bij de club. In 1985 vond in De Doorkijk in Druten de eerste clubavond plaats. De leden legden allen 50 gulden in om de club officieel vast te leggen bij de notaris. Bas Vrij was één van de leden van het eerste uur en is 37 jaar later voorzitter van de club. Bas vertelt: ‘alles heeft een ontwikkeling doorgemaakt: de expertise, het aanbod, de technologie. De ontwikkelingen rond modelspoorbanen zijn gigantisch geweest. Je bent continu met nieuwe dingen bezig. We begonnen ooit met enkele standaard tafels die we aan elkaar koppelden en waar de treinen overheen reden. Het principe van die tafels is nog steeds actueel binnen heel Europa, maar de variëteit is tegenwoordig vele malen groter. Door de huidige technieken kunnen we heel snel op allerlei locaties en evenementen mooie spoorbanen neerzetten.

Karakteristieken en activiteiten

Modelspoorbaan club Maas en Waal kenmerkt zich door relatief kleine banen, die los van elkaar functioneren. De vereniging reist met haar banen heel Europa door. Haar creaties zijn bij voorbeeld al in Duitsland, Engeland en België te bewonderen geweest. Iedereen binnen de club heeft een specialiteit en levert een actieve bijdrage. Zo vind je er deskundigen op gebied van elektronica, 3D-printing en miniatuurbouw. De combinatie van deze specialisaties levert prachtige ontwerpen en taferelen op. Bas licht toe dat het terughalen van de historie en de bij behorende sfeer deze club mede zo mooi maakt. De zelf ontworpen baan Burg Oberlöwenstein is een kwinkslag naar de huidige standplaats Boven-Leeuwen. Met deze baan heeft de vereniging op tentoonstellingen in Duitsland en Engeland gestaan. Bijzonder om te vermelden is dat niet alle clubleden perse treinliefhebbers zijn. De3D-specialist binnen de club bij voorbeeld heeft weinig affiniteit met treinen. Zijn passie is het maken van mooie ontwerpen met behulp van de modernste technologieën. En dat is precies wat hij vindt binnen de vereniging. Het onderlinge plezier, de saamhorigheid en het samen creëren: deze zaken typeren Model-spoorclub Maas en Waal. Bas licht toe: ‘het is mooi meegenomen als je dan ook nog van treinen houdt.’

De Grote Kleine Treinen Competitie

De populariteit van modelspoorbanen heeft een vlucht genomen door De Grote Kleine Treinen Competitie van Omroep Max. Het programma zorgt er volgens Bas voor dat er minder meewarig wordt gekeken naar het spelen met modeltreinen. De leden merken dat de omgeving anders is gaan kijken naar de vereniging en haar activiteiten. Ze is momenteel actiever dan ooit en loopt over van ideeën. De club vat het zelf als volgt samen op haar website: ‘Onder de blauwe hemel in de blauwe zon… bouwen de leden van de Model-spoorclub in het land van Maas enWaal al meer dan 30 jaren aan modelspoorbanen!”

Leuke wetenswaardigheden

• De modelspoorbaan vindt zijn oorsprong in 1891. Märklin presenteerde op een beurs haar eerste modeltrein
• De langste modelbaan van Nederland vind je in Madurodam. Deze heeft een lengte van 4 kilometer
• Bekende modelspoor liefhebbers zijn Erik de Zwart, Tom Hanks, Ed Nijpelsen Elton John
• Modelspoor club Maas en Waal hoort bij de eerste generatie modelspoorverenigingen van Nederland

Activiteiten 2022

Mochten de maatregelen het toelaten, dan staat de vereniging op 5 en 6 maart 2022 met haar modelbaan De Oude Haven naar op de beurs Euromodelbouw 2022 in Genk.
• De club staat de club van 7 tot10 april 2022 op de Intermodelbouwmesse in Dortmund.
• Op 30 april en 1 mei 2022 viert de vereniging haar uitgestelde35-jarige jubileum in D’n Dulper in Boven-Leeuwen. Hier heeft het publiek de mogelijkheid om de prachtige creaties live te aanschouwen. Mocht je eens van dichtbij willen meemaken wat Modelspoor club Maas en Waal allemaal bouwt, reis dan af naar Boven-Leeuwen kom de prachtige creaties bewonderen

Clubavonden

De club komt op dinsdag en donderdag bij elkaar in Boven-Leeuwen. Op deze dagen bouwen de leden aan diverse projecten en minstens zo belangrijk: ze komen gezellig samen voor een hapje en een drankje.

Wil je meer informatie over Modelspoor club Maas en Waal? Neem dan contact op met voorzitter Bas Vrij via 0653336675 of info@mscmaasenwaal.nl.

Tekst: Joep Peters
Foto’s: Bas Vrij

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.