Search
Close this search box.

Pareltjes in het Land van Maas en Waal

Wat zegt AI?

AI, Artificial Intelligence; het is een hot item, overal om je heen hoor je hoe AI je verder zou kunnen helpen. Met het uitwerken van ideeën, beantwoorden van vragen, muziek schrijven, tekeningen maken en tekst… Wij vroegen ons af hoe het zou zijn als we Artificial Intelligence zouden inzetten bij het schrijven van onze artikelen. Wat zou er gebeuren als we de chatbot zouden uitvragen over onderwerpen die in ons blad aan bod komen. Wat zou daaruit komen? En hoe anders is dat dan als we de mensen in de buurt dezelfde vragen zouden kunnen stellen? Zijn er verschillen? In de komende edities nemen we de proef op de som in verschillende artikelen over lokale onderwerpen.

Dit keer kijken we naar de speciaalzaken in onze regio. Welke rol spelen zij? We vroegen het de AI chatbot en de ondernemers in de regio. Wat zegt de chatbot en wat zeggen de ondernemers zelf?

Speciaalzaken volgens de (AI) chatbot

Een speciaalzaak is een winkel die gespecialiseerd is in een bepaald type product of assortiment. Deze winkels richten zich op een specifieke consumentenbehoefte en bieden vaak een diep en smal assortiment aan. Voorbeelden van speciaalzaken zijn een bloemenwinkel, fietsenhandel, een kinderboekenwinkel of viswinkel.

Kortom, een speciaalzaak biedt een gerichte selectie van producten aan, vaak met deskundig advies en service.

En daar hebben we er in onze regio een heleboel van (gelukkig). Ik maakte een rondje en kwam tot fijne inzichten en ideeën.

Wat bieden onze lokale ondernemers?

In onze regio zijn er nog heel veel detailhandelszaken die een eigen collectie hebben of dienst waarin zij zich onderscheiden van de bekende ketens. Ik licht er een paar voor je uit:

In Wijchen is het goed borrelen. Maar er zijn dagen dat je het liefst thuis geniet van een goede wijn, wat fijne charcuterie, mooie kazen, noten of een heerlijk stukje chocola. Dan ga je naar Kaatje Jans, Rijk aan Smaak aan de Spoorstraat. Waar het altijd aangenaam binnenwaaien is met het hartelijke welkom dat je krijgt van eigenaren Alex en Serv. Bij binnenkomst valt direct de ruime wijncollectie op. Weet je niet helemaal zeker wat te kiezen? Dan staan beide heren klaar om je van goed advies te voorzien. Tijdens de wijnproeverijen die zij organiseren kun je zelf het een en ander uitproberen. In het najaar is er weer een, dat duurt nog even… voor nu nog maar uitgebreid genieten van een koele rosé op een van de warme zomeravonden die ons in het verschiet liggen.

En als we dan toch thuis zijn… vrolijk je huis dan eens op met de stoere woonaccessoires van
Hide & Living aan de Beatrixstraat in Beneden-Leeuwen. Een prachtige winkel waar je geïnspireerd raakt door het vele moois dat er is. Je vindt er leren design tassen, glasschilderijen, houten bijzettafeltjes in bijzonder uitvoeringen, stoelen en tafels, aardewerk, kunstbloemen, wandklokken, zoals ik ze nog nergens heb gezien, authentieke voorraadpotten en wagenwielen, koeien- en rendierhuiden, konijnenvachtjes en sfeervolle verlichting. Alles ademt een behaaglijke huiselijkheid en warmte. Dat geldt voor de producten, maar zeker ook voor de gastvrije ontvangst.

Van huiselijke behaaglijkheid naar de outdoor- en sportshop van Rick in de Hogestraat in Druten. Ricksports is voorbereid op de lente- en zomermaanden: dé outdoor maanden bij uitstek. In de 16 jaar dat Ricksports is specialist in het aanmeten van wandelschoenen en outdoorkleding in het Land van Maas en Waal. De mensen van Ricksports volgen specifieke cursussen waardoor ze je altijd van het beste advies kunnen voorzien. Daarnaast werken ze met de professionele voetmeting van Sidas.

Uniek is de door henzelf georganiseerde wandeltocht met de nu al legendarische afterparty met een gezellige barbecue en muziek. De 6e editie is op 6 juli. Je kunt je nog aanmelden: wandel daarvoor even de winkel in.

In Beuningen vinden we Shirlouette, een speciaalzaak die mensen helpt met het aanmeten van borstprotheses, lingerie en badkleding. Daarnaats kun je er terecht voor het aanmeten van uitwendige borstprotheses een op maat gemaakte stomaband en essentiële oliën. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een olie blend samenstellen voor in een diffuser, roller blend of Sniffle Stick.

Shirley de la Croix

“Het gaat hier veel verder dan puur het aanmeten van borstprotheses, lingerie en badmode,” vertelt Shirley. “Ik voel echt verbinding met mijn cliënten. Ik wil ook taboes doorbreken, zo help ik bijvoorbeeld transgenders aan mooie borstprotheses. Laatst ontving ik hier een vrouw voor de eerste keer. Toen ik haar een uitwendige borstprothese had aangemeten, vertelde ze me dat ze zich zó geholpen voelde.
Ze voelde zich weer vrouw en zelfverzekerd. Zo’n reactie vind ik zo mooi, daar doe ik het voor. Ja.. dat is nou eer naar mijn werk!”

In Deest vinden we nog Drogisterij van der Wielen, die zich heeft gespecialiseerd in natuurgeneeskunde en tuinspeciaalzaak Ben van Elk, waar je persoonlijk wegwijs wordt gemaakt in het enorme aanbod aan tuinmachines en doe-het-zelf artikelen.

En dit is nog maar een hele kleine greep uit de vele speciaalzaken die onze mooie regio rijk is. Het is het waard om de kleine binnensteden in te gaan op zoek naar pareltjes van vakmanschap, productkennis en met mensen die de tijd nemen om je persoonlijk te woord te staan, een babbeltje maken en vooral: je antwoord geven op jouw vragen en je adviseren bij de praktische zaken waar jij tegenaan loopt.

AI PROMPT ENGINEERING UITGELEGD

Heel kort door de bocht is een prompt een kort stukje tekst waarmee de chatbot wordt aangestuurd om relevante informatie te geven. Hoe gedetailleerder je de vraag stelt, hoe duidelijker het antwoord dat je krijgt. In de vorige editie richtten we ons tot Chat GTP, dit keer stelden we onze vraag aan Gemini. Qua gebruiksvriendelijkheid, accuratesse en actuele informatie heeft deze onze voorkeur. Maar probeer het vooral zelf eens:

OpenAI Chat GTP
OpenAI Chat GTP
Google Gemini
Google Gemini

Redactie; Chantal Fransen, Fotografie: RickSports, Hides&Living, Shirlouette, Kaatje Jans en Stock

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.