Search
Close this search box.

Het voorjaarsgevoel in het Land van Maas en Waal

Wat zegt AI?

AI, Artificial Intelligence; het is een hot item, overal om je heen hoor je hoe AI je verder zou kunnen helpen. Met het uitwerken van ideeën, beantwoorden van vragen, muziek schrijven, tekeningen maken en tekst… Wij vroegen ons af hoe het zou zijn als we Artificial Intelligence zouden inzetten bij het schrijven van onze artikelen. Wat zou er gebeuren als we de chatbot zouden uitvragen over onderwerpen die in ons blad aan bod komen. Wat zou daaruit komen? En hoe anders is dat dan als we de mensen in de buurt dezelfde vragen zouden kunnen stellen? Zijn er verschillen? In de komende edities nemen we de proef op de som in verschillende artikelen over lokale onderwerpen.

Dit keer kijken we naar het landleven in onze mooie regio. Wat heeft dit voorjaar ons hier te bieden? Wat maakt dat we zin krijgen in het voorjaar? En wat zegt AI daarover?

Het voorjaars-gevoel van de (AI) chatbot

In de vorige editie hebben we chatbot chat GTP (ontwikkeld door AI onderzoeksbedrijf OpenAI) bevraagd over de komende voorjaarsmode. Dit keer richten we ons tot Gemini (voorheen Bard), het chat alternatief dat Google ontwikkelde, en vroegen we wat het landleven in het Land van Maas en Waal ons dit voorjaar allemaal te bieden heeft. De bot houdt zich niet in en maakt ons lekker met al het fijns dat er in de regio in deze tijd van het jaar te vinden is:

Bloesem

Naast een aantrekkelijke foto van een uitbundig bloeiende bloesemboom wordt ons verteld dat dit “een prachtige tijd is om te fietsen of te wandelen door de boomgaarden” en “te genieten van de frisse geur van de bloesem.”

Asperges

Asperge-diners, aspergeproeverijen… er worden in deze regio, die beroemd is om zijn asperges, veel activiteiten georganiseerd.

Vogels

“De rivieren de Maas en de Waal zijn een belangrijk broedgebied voor vogels. In het voorjaar kun je hier tal van vogels spotten, zoals kieviten, grutto’s en ooievaars.”

Fietsen en wandelen

“In het Land van Maas en Waal zijn er diverse fiets- en wandelroutes die je langs de mooiste plekjes van de streek leiden.”

En verder, vertelt Gemini ons, worden er in het voorjaar diverse evenementen georganiseerd, zoals Koningsdag, Meimaandfeesten en Hemelvaartsdag met braderieën, rommelmarkten, muziek, dans en kermisattracties en is er voor ieder wat wils. We worden uitgenodigd om te komen genieten van de prachtige natuur en de gastvrije mensen.

AI PROMPT ENGINEERING UITGELEGD

Heel kort door de bocht is een prompt een kort stukje tekst waarmee de chatbot wordt aangestuurd om relevante informatie te geven. Hoe gedetailleerder je de vraag stelt, hoe duidelijker het antwoord dat je krijgt. In de vorige editie richtten we ons tot Chat GTP, dit keer stelden we onze vraag aan Gemini. Qua gebruiksvriendelijkheid, accuratesse en actuele informatie heeft deze onze voorkeur. Maar probeer het vooral zelf eens:

OpenAI Chat GTP
OpenAI Chat GTP
Google Gemini
Google Gemini

Lekkermakend is Gemini wel.
De lente lonkt 🙂

wat zeggen onze lokale ondernemers?

Aardbeien, bessen, bramen, frambozen, asperges, raapsteeltjes, erwten, tuinboontjes, radijsjes… alles wat fijn is als je van lekker eten houdt komt er (bijna) weer aan. Prikkel je smaakpapillen met heerlijke gerechten die helemaal bij de lente passen. In een van de vele boerderijwinkels die onze regio rijk is vind je het heerlijkste fruit en groente, eerlijk vlees en mooie lokaal geproduceerde producten.

Bloeiende fruitbomen

Het is lente: de fruitbomen komen langzaamaan in bloei. De kers bloeit al vroeg. Je denkt bij kers al snel aan dieproze tot rode bloesem, logisch aangezien veel sierkersbomen deze kleur dragen. Maar met echte kersen heeft het weinig te maken. De bloesem van zowel de zoete kers als de zure (kriek, morel) bloeit wit. Voor die overheerlijke kersen zelf moet je nog even geduld hebben. Is het voorjaar ons goed gezind, dan kunnen we rond half juni al van deze sappige vrucht genieten. Tot in augustus zijn ze over het algemeen nog goed te verkrijgen. Nu al genieten van een mooie kers? Probeer dan eens de kersenlikorette van fruittuin De Zandroos, die daar naar eigen recept wordt gemaakt.

En al duurt het nog heel veel maanden voordat we weer appels en peren kunnen plukken. Van de bloeiende, heerlijk geurende bomen kun je nu al volop genieten. Het perfecte moment om een fijne fietstocht te maken langs de bloeiende fruitboomgaarden in ons unieke rivierenlandschap.

Bloesemroutes

Of je nu fietst, of liever wandelt: alle zintuigen worden juist in deze tijd van het jaar geprikkeld. Een heerlijke tijd om eropuit te trekken. Op de website van Land van Maas en Waal (landvanmaasenwaal.nl) vind je verschillende routes die afzonderlijk, of aan elkaar geknoopt ondernomen kunnen worden met tips voor fijne horecagelegenheden om je tocht te starten of te eindigen.

Erop uit

Prikkel je smaakpapillen

In het Land van Maas en Waal zijn heel veel boerderijwinkels te vinden, waar je de heerlijkste producten koopt.

De Zandroos in Afferden, Kloosterboerderij van Buuren, De Kleine Heerlijkheid en De Leentjeshoeve in Horssen, Fruittuin de Bloesemhof in Beneden Leeuwen, Ons ei en De Zwaanheuvelhoeve in Boven Leeuwen en Westerkloeke in Dreumel, Kersenbedrijf Strik Basten in Alphen, aardbeien bij van Haalen en peren & heerlijke sappen bij Haneman Biofruit in Winssen om er maar een paar te noemen… Voor een boerderijwinkel bij jou in de buurt kijk je het best even op maasenwaalboertbewust.nl en lekkerder.nl.

www.maasenwaalboertbewust.nl/
www.lekkerder.nl/

Bloesemroutes
Land van Maas & Waal
landvanmaasenwaal.nl

Redactie; Chantal Fransen, Fotografie Stockfotografie

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.