Search
Close this search box.

De Arend viert 125 jaar gastvrijheid

De Arend is al jaren een begrip in Winssen en omstreken. Het verhaal van dit familiebedrijf gaat van start in 1899 met het karakteristieke dorpscafé. Inmiddels staat de 5e generatie klaar om haar gasten een smaakvolle beleving te bieden. 2024 staat voor De Arend mede in het teken van het vieren van het 125-jarig jubileum. We spraken met vader Hubert Tromp en zonen Stijn en Huub over dit bijzondere jaar.

De Arend bestaat uit 3 pijlers. Zo verzorgt het in de Gasterij feesten en partijen. Hier vieren mensen hun bruiloft, verjaardagen, jubilea maar ook uitvaartdiensten. Daarnaast faciliteert De Arend gelegenheden buiten de deur met haar Catering- en Evenemententak, waarbij het bedrijf zorgt voor eten, drinken en sfeer op locatie. Sinds 2019 is bovendien het vernieuwde restaurant open voor een kop koffie, lunch, borrel en diner.

Jubileumjaar 2024

Voor De Arend staat 2024 mede in het teken van het 125-jarig bestaan, waarbij het hele jaar diverse seizoensgebonden activiteiten en evenementen staan gepland. Huub licht toe: ‘We gaan dit jaar de 4 seizoenen naar voren laten komen, met per seizoen een kick-off evenement dat we “Achterum” noemen. We bieden de mensen een middag en avond waarbij de smaak van het seizoen centraal staat. Het gaat dan echt om ontmoeten, proeven en goed toeven! En uiteraard hoort daar ook livemuziek bij.’

Achterum is kermis

Hubert: ‘In coronatijd mochten de terrassen op den duur weliswaar open, maar gold de 1.5-meterregel. We zaten in het kermisweekend zonder kermisfeesten en in Maas en Waal kennen we de uitdrukking: achterum is kermis. Met andere woorden: achterom is het plezier te beleven.’

Hubert: ‘Door de muziek en gezelligheid op ons terras in coronatijd was het soms lastig voor de mensen om afstand te houden. Als jongvee in de wei zaten, of ja… stonden de mensen op den duur te swingen.’ In die periode vond de eerste Achterum-editie plaats. Dit jaar giet De Arend Achterum in een nieuw jasje en staat de smaak van het seizoen centraal.’ De eerste editie vindt ergens in juli plaats, rond het begin van de zomervakantie.

Het vernieuwen heeft ons altijd verder gebracht. Dat deden mijn vader en grootvader ook al, soms tegen alle winden in

Geen vernieuwing zonder traditie

Een belangrijk thema van de Arend is volgens Hubert geen vernieuwing zonder traditie. Als je niet vernieuwt is er namelijk geen continuïteit. ‘We weten dondersgoed wat we willen, maar het is soms lastig om het ook naar wens uit te voeren. Als je elke dag hetzelfde product aflevert, dan ben je in staat dat te optimaliseren. Ons product is echter beleving, en die hangt van zoveel factoren af. Soms is het eten het belangrijkst, dan weer de ontmoeting of de gezelligheid.’ Stijn: ‘We horen weleens van mensen dat De Arend een rode draad in hun hele leven is, omdat ze hier zoveel hebben meegemaakt. Zo gaan we echt over van generatie op generatie.’

Meebewegen met de jonge generatie

De uitdaging die er nu ligt is om ook de huidige én toekomstige generaties die smaakvolle momenten aan te bieden, maar dan aangepast aan de huidige tijd en met nieuwe concepten. Huub: ‘We verzorgen dit jaar waarschijnlijk meer bruiloften dan ooit. Er draait een jonge, nieuwe generatie mee in het bedrijf, wat ook jonge mensen aanspreekt. De nieuwe keuken en het eigentijdse restaurant bieden daarnaast veel mogelijkheden. Je moet meegroeien met de veranderende vraag. Gasten kunnen hier terecht voor feesten, walking dinners en etentjes. En natuurlijk kun je ook gewoon met z’n tweeën langskomen voor een kop koffie of een diner.’

Uitbreiding van het terras

Huub: ‘Ons terras aan de voorzijde wordt wat groter, dus we hebben straks meer ruimte voor wandelaars, fietsers en mensen uit de buurt die van een drankje of hapje willen genieten. We verwachten dat we van 36 naar ongeveer 50 zitplaatsen gaan. Mensen die hier op het terras onder de Klimop zitten, zeggen weleens dat ze zich in het Zuid-Frankrijk van Maas en Waal wanen.’ Huub: ‘En we serveren altijd verse en herkenbare gerechten. Smaken uit het seizoen die we verrassend willen presenteren. We bieden net dat beetje extra aandacht en pure smaken. Uiteraard horen hier ook smaakvolle vegetarische gerechten bij.’

Met trots terug-blikken én vooruitkijken

Hubert: ‘Het vernieuwen heeft ons altijd verder gebracht. Dat deden mijn vader en grootvader ook al, soms tegen alle winden in. Het gaat erom dat je voortdurend naar de huidige situatie kijkt en nadenkt over hoe het beter of anders kan. Dat zie ik echt als vernieuwing en als een reflectie naar de geschiedenis van dit bedrijf. We hebben hier altijd nieuwe dingen geprobeerd waar mensen in het begin aan moesten wennen.’ Huub sluit treffend af: ‘Hier gaat het om het samenzijn, om de ontmoeting, de gastvrijheid. Het getapte biertje, het lekkere glas wijn en het goede eten vullen dat vervolgens mooi aan!’

vernieuwing

Vernieuwen, dat gebeurt gelukkig veel.

Nieuwe businessmodellen worden gelanceerd door jonge en ervaren ondernemers: zie bijvoorbeeld Ons ei, een jonge naam voor een streekproduct, dat aan de weg timmert. Nieuwe bedrijfsnamen ontstaan. Wat vind je van Bloemenpark Appeltern: een nieuwe naam, die jou triggert om een kijkje te gaan nemen of op het terras heerlijk samen te genieten.

En wat denk je van De Arend, al 125 jaar vernieuwing. Trots erop dat dit mooie gastvrije familiebedrijf uit Winssen de cover siert van deze voorjaarsuitgave 2024 en opent met een artikel.

Vernieuwen betekent zeker ook de klant of bezoeker elke keer verrassen met een nieuw gerecht, interieur of beleving.

Gelukkig zijn ondernemers, inwoners en vrijwilligers in het Land van Maas en Waal hier goed in. We houden van tradities, vieren deze, maar staan ook open voor nieuwe invalshoeken en laten ons graag dit voorjaar verrassen op de vele events en activiteiten. We zoomen hier in op Pinkstervaria in Altforst, maar bezoek gerust www.maasenwaalonline.nl en lees de voorjaarsglossy LVMW Buitengewoon met vele festival – en uittips.

Dank voor de vele positieve reacties op de vernieuwing van Maas & Waal4all XL; een groots full colour regiomagazine, waar we met elkaar trots op zijn.

Wij feliciteren de Arend met het schitterende jubileum en laten ons door de streek en haar mensen graag versieren om er dit voorjaar op uit te gaan.

Veel Leesplezier

Yvonne van der Bend

Redactie; Joep Peters, Fotografie De Arend

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.