Kalfswang met artisjokken en aardappelkrokant

Kalfswang met artisjokken en aardappelkrokant

Recept voor zes personen

Kalfswang

Ingrediënten:

  • 1 kg kalfswangen
  • 80 gr ui
  • 80 gr prei
  • 80 gr wortel
  • 265 gr gepelde tomaten
  • 85 gr tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 st laurierblaadje
  • 2 gr tijm
  • 500 ml rode wijn
  • 800 ml water
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  • Snijd de ui, prei en wortel in kleine blokjes van 1cm bij 1 cm
  • Controleer de kalfswangen op eventuele splinters en vliezen en verwijder deze waar nodig
  • Bestrooi de kalfswangen met royaal peper en zout
  • Bak de kalfswangen in een braadpan goed aan
  • Wanneer deze mooi bruin gebakken zijn zet je het vuur zacht
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak gedurende 1 minuut mee
  • Voeg de ui, prei, wortel, knoflook, laurierblad, gepelde tomaten en de tijm toe
  • Bak dit op hoog vuur mee voor ongeveer 1,5 minuut.
  • Blus af met de rode wijn en breng aan de kook
  • Voeg het water toe
  • Breng opnieuw aan de kook en laat dit ongeveer 3 uur op een kleine pit sudderen
  • Wanneer de kalfswangen bijna uit elkaar vallen zijn deze gaar.
  • Haal ze uit het vocht
  • Zeef het vocht en kook dit in tot een mooie krachtige jus
  • Leg de kalfswangen hier in terug

Crème van artisjok

Ingrediënten:

  • 300 gr artisjok bodems
  • ¼ st ui
  • ½ teentje knoflook
  • 800 ml groentebouillon

Bereidingswijze:

  • Snipper de ui en de knoflook
  • Fruit deze aan in wat olie
  • Voeg de artisjokbodems toe en fruit 2 minuten mee
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook
  • Laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken
  • Haal de artisjokbodems uit het vocht maar gooi het vocht nog niet weg
  • Pureer de artisjok bodems met ui en de knoflook fijn in de blender
  • Voeg een klein beetje vocht toe om zo een mooie crème te krijgen
  • De crème moet een mooie gladde structuur hebben


Artisjok harten

Ingrediënten:

  • 12 st artisjokharten in olie

Bereidingswijze:

  • Snijd de artisjokharten door de helft

Krokante aardappel

Ingrediënten:

  • 200 gr aardappelen geschild
  • 500 ml schone frituurolie
  • Snuf zout

Bereidingswijze:

  • Snijd de aardappel in hele kleine blokjes (ong. 2mm bij 2mm)
  • Was de aardappelblokjes met koud water in een zeef
  • Droog de aardappelblokjes in een theedoek
  • Verwarm de frituurolie in een hoge pan tot 160°C
  • Voeg voorzichtig de aardappelblokjes toe (PAS OP! Als de olie omhoog kruipt stop met toevoegen van de aardappelblokjes)
  • Roer met een garde voorzichtig door de aardappelblokjes totdat deze mooi goudbruin zijn
  • Haal de blokjes met een bolzeefje uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier
  • Bestrooi met snuf zout

Opmaak van het gerecht

  • Gebruik voor de opmaak van het gerecht diepe bordjes
  • Schep onderin het bord de crème van artisjok
  • Leg daar bovenop de kalfswang met een lepel jus eroverheen
  • Verdeel 4 halve artisjokharten op en naast de kalfswang
  • Bestrooi de kalfswang royaal met de krokant van aardappel
  • Voeg als laatste wat groene kruiden toe

Eet Smakelijk en fijne feestdagen,

Het team van de Arend

Geef een antwoord

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.