Search
Close this search box.

5 vragen aan… Hans Gerrits

Varkenshouder Hans Gerrits uit Boven-Leeuwen deelt, op commerciële basis, zijn kennis met varkensbedrijven in China en adviseert hen over alle aspecten van de bedrijfsvoering. In deel 4 van de serie ‘5 Vragen aan’ licht hij een tipje van de sluier op over hoe dat in zijn werk gaat.

1. Hoe komt een varkenshouder uit Maas en Waal in China terecht?

Ik ben al jaren werkzaam in de varkenshouderij, in mijn eigen varkensbedrijf

in Boven Leeuwen, maar ook in diverse andere banen in de sector. Ik heb diverse functies gehad, van commercieel tot technische bedrijfsbegeleiding en management, in Nederland maar ook in het buitenland waaronder ook China. Met name China bleef me altijd fascineren. Toen ik door een grote Nederlandse mengvoerfirma werd benaderd om in China te gaan werken als technisch directeur ben ik die uitdaging aangegaan.

2. Hoe kun je tegelijkertijd in Boven-Leeuwen en China actief zijn?

Ik kan vanuit China inloggen in mijn voer- en ventilatiecomputers en in mijn diverse boekhoudingen. Zowel de aan- en afvoer van dieren kan ik monitoren, de mineralenstromen en natuurlijk ook de financiële boekhouding. Het operationele gedeelte doe ik in combinatie met mijn twee zonen, Sjoerd en Chiel, die samen met een bedrijfsleider de dagelijkse gang van zaken op het varkensbedrijf organiseren. Doordat iedereen zijn eigen rol vervult kan ik mijn bedrijf goed blijven managen, we zijn een goed team.

3. Hoe geef je kennisdeling ter plekke vorm?

Vooral door het bezoeken van grote varkenshouderijen, coöperaties en veevoerfabrikanten. Zakendoen in China is vooral een kwestie van vertrouwen, persoonlijk contact is daarbij heel belangrijk. Ik bespreek voedersamenstellingen, maar met name ook het bedrijfsmanagement. Daarbij gaat het om brede, praktische kennis om bedrijfsresultaten te verbeteren. Dat gebeurt door 1 op 1 contact, maar ook door het geven van lezingen en seminars voor groepen.

De bedrijven zijn hier vaak immens groot. Het praktisch bezoeken van bedrijven gebeurt maar weinig, ook vanwege de risico’s van Afrikaanse Varkenspest. Je bezoekt meestal alleen  kantoren en dat vind ik wel heel jammer.

4. Een groeiend aantal Chinese studenten studeert in Nederland en nemen kennis mee terug. Waarom heeft men in China dan toch behoefte aan Nederlands advies op locatie?

In Nederland hebben we een modus gevonden om diepgaande kennis te vertalen naar praktisch uitvoerbare zaken op varkenshouderijen. Daar zijn wij goed in dat is waar het in China vaak aan ontbreekt. De schakel daartussen te zijn vind ik een mooie uitdaging. Natuurlijk is theoretische kennis heel belangrijk, maar het gaat om de juiste toepassing en dat blijft toch maatwerk.

5. Is commerciële kennisdeling voor de agrarische sector een innovatief verdienmodel?

Ik denk het niet; kennis vermarkten is van alle tijden en vakgebieden. Daarbij is het puur verkopen van kennis in China nagenoeg onmogelijk. Dat zal daar altijd gekoppeld blijven aan een product. Ook zal een Chinees nagenoeg altijd van een Chinees willen kopen.

Zoals gezegd, zaken doen in China is vooral een kwestie van relatie en vertrouwen.

Hans Gerrits

Varkenshouder Hans Gerrits
uit Boven-Leeuwen deelt, op
commerciële basis, zijn kennis
met varkensbedrijven in China en
adviseert hen over alle aspecten
van de bedrijfsvoering. In deel 4
van de serie ‘5 Vragen aan’ licht hij
een tipje van de sluier op over hoe
dat in zijn werk gaat.

Tekst: Rogier van Lith

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.