Search
Close this search box.

Samen naar succesvol ondernemerschap

Ondernemersvereniging Bergharen Hernen | Leur | Batenburg bestaat 50 jaar en is onverminderd actief. Al is er in de afgelopen jaren wel iets veranderd, de ondernemers uit de kerndorpen van Wijchen vinden het nog altijd belangrijk om elkaar op te zoeken. En in een prettige, laagdrempelige omgeving elkaar te ontmoeten voor een gezellige avond, maar zeker ook om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen, te sparren met mede ondernemers en elkaar werk te gunnen. Voorzitter Barry Moors gaat in dit artikel in op wat deze ondernemersvereniging nu zo succesvol maakt.

Bestuur OV BHLB
Bestuur OV BHLB

Al 50 jaar bundelen ondernemers uit Bergharen e.o. de krachten

“De ondernemersvereniging is in 1972 opgericht door winkeliers uit Bergharen en Hernen, later sloten ondernemers uit deze gemeenten als ook Leur en Batenburg zich hierbij aan. Zeker toen was er nog veel retail in de dorpen, toch opereerden veel middenstanders voornamelijk binnen hun eigen gemeente. De dorpen leefden gescheiden. Zo waren er bijvoorbeeld twee voetbalclubs. Eentje in Hernen en eentje in Bergharen die elkaar op het voetbalveld als ze het tegen elkaar op moesten nemen naar het leven konden staan. Om meer eenheid te kunnen brengen in beide dorpen is op initiatief van de ondernemersvereniging de Carnavalsvereniging opgericht. Carnaval verbroedert, in die geest zochten de winkeliers elkaar ook steeds meer op. Het is toch prettig als je ook klanten kunt ontvangen uit de andere dorpen. Daarbij is het fijn om te kijken naar hoe de buurman het doet en of ook hij tegen dezelfde zaken aanloopt waar jij als ondernemer tegenaan loopt,” aldus Barry.

“We ondersteunen elkaar en gunnen elkaar werk.”

“Inmiddels bestaat de vereniging uit zo’n 60 leden. De samenstelling ervan is heel divers en gaat van de kapster, de ZZP-er en slager tot de industrieel met 70 man personeel die wereldwijd actief is. Doordat de gemeenten zo klein zijn is de diversiteit van de groep groot. In onze dorpen zijn behoorlijk wat ondernemers actief. En de behoefte om elkaar op te zoeken is absoluut aanwezig.”

Zorg delen

“Zeker in de afgelopen jaren liepen veel ondernemers tegen hun grenzen aan. Corona zorgde voor veel problemen, maar ook het feit dat steeds meer mensen naar Wijchen gaan voor hun boodschappen e.d. brengt zorgen met zich mee. Dan is het fijn als je ervoor elkaar bent. Daarnaast hebben wij als bestuur warme contacten met de gemeente Wijchen, dit maakt dat we ondernemers die specifieke vragen hebben eenvoudig in contact kunnen brengen met de beleidsmedewerkers die hen verder kunnen helpen. In Corona tijd hebben we in onderling overleg besloten dat de wethouder van Economische Zaken getroffen ondernemers zou bezoeken. Er hebben verschillende bezoeken plaatsgevonden. En al kan er concreet misschien weinig worden gedaan. Dat luisterend oor van de grote buurman Wijchen doet dan wel goed.”

Minder bijeenkomsten, maar nog altijd actief

“We zijn teruggegaan naar 3 tot 4 bijeenkomsten per jaar plus een ondernemersdag een keer per jaar. Toen we een kleine dip in de animo opmerkten zijn we bij elk lid persoonlijk langs gegaan om te vragen of zij het wellicht anders wilden. Daar is uitgekomen dat we elkaar zeker in onze eigen kernen nog altijd willen zien en spreken, maar dat de frequentie best wat lager mocht. Dit doet niets af aan de inhoud die gebracht en gevoeld wordt. We blijven onverminderd actief en vinden elkaar in gezellige avonden waar er ook ruimte is om persoonlijk contact te leggen voor als je behoefte hebt aan een verdiepend gesprek, daarnaast wordt er veel kennis gedeeld tijdens de avonden. Als het aan ons ligt gaan we dan ook zeker nog eens 50 jaar zo door.”

Tekst: Chantal Fransen
Fotografie: OV Bergharen

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.