Search
Close this search box.

Elze Frie: Elliz in Company

BIO

Naam: Elze Frie
Leeftijd: 54 jaar
Woonplaats: Zaltbommel
Beroep: Eigenaar Elliz in Company

Wie je ook bent en waar je ook mee worstelt in het leven, je wordt in alle rust en met liefde ontvangen bij Elliz in Company. Geïnspireerd op de wereld van verwondering van Alice in Wonderland, startte Elze Frie in 2015 Elliz in Company. Eerst als pop-up naaiatelier, nu als social factory. Naast het naaiatelier is er een tweede vestiging bijgekomen. Een plek waar met name jongens fietsen opknappen en klaarmaken voor de verkoop.

Elze Frie: Elliz in Company

“Voor iedereen is er een waardevolle plek in onze maatschappij.”

Hier mag je gewoon zijn

“Iedereen die hier binnenkomt geven we alle tijd om rustig te wennen. Om zich heen te kijken en tot zichzelf te komen. Pas dan gaan we kijken naar wat bij je past en waar je het best op ingezet kan worden. De meesten komen hier binnen met een laag zelfvertrouwen en -besef,” vertelt Elze. “Wij laten ze zien dat er altijd iets is dat je wel kan, iets waar jij goed in bent. Dat doen we o.a. met textiel. We maken troostknuffels en andere items die mensen helpen door een moeilijke periode heen te komen. Zo werken we bijvoorbeeld met gedetineerden en hun kinderen. Waarbij de kinderen samen met papa een ontwerp maken voor een knuffel, die wij dan met oude kleding van papa maken. Op die manier hebben de kinderen altijd iets bij zich dat helemaal van hun is. Dat geeft troost.”

Voor jezelf leren zorgen

“Naast het naaiatelier hebben we ook een locatie hier in Zaltbommel waar we fietsen opknappen. En ook hier is ons enige doel om de jongens, mannen, meiden en vrouwen die hier binnenkomen weer een waardevolle plek in de maatschappij te geven. Een plek waar je mag leunen op een ander totdat je je sterk genoeg voelt om het zelf te doen. Bouwen aan het besef dat je erbij hoort. Dat ook jij van waarde bent. Werken en voor jezelf zorgen, dat doet wat met een mens. Het is magisch te zien wat een verschil dat voor iemand kan maken.”

We blijven uitbreiden

“Naast techniek en textielbewerking zijn we nu in gesprek om een 3e locatie te openen. Daar willen we ons richten op Groen en Horeca. Op die manier verbreden we de keuze en vergroten we de kans dat iedereen de plek vindt die bij hen past. En zo bouwen we gestaag door aan plekken waar mensen zichzelf kunnen hervinden. Plekken waar we werken aan het stimuleren en vergroten van de intrinsieke motivatie. Zodat mensen weer durven te kiezen voor zichzelf.”

Tekst en foto: Chantal Fransen

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.