Search
Close this search box.

Leren met leer – Meike Ruijs

BIO

Naam: Meike Ruijs
Leeftijd: 23 jaar
Woonplaats: Druten
Beroep: Eigenaar opleidingsinstitiuu “Leren met Leer”

Leren met leer Meike Ruijs

Werken met leer is de absolute passie van Meike Ruijs. Na 7 jaar mooie uitdagingen te hebben mogen hebben in het vak van leerbewerken startte Meike afgelopen september met “Leren voor Leer”, een vakopleiding voor mensen met een interesse in leer en graag willen leren tassen te maken. De cursussen worden gegeven in het oude postkantoor in Druten. Een prachtige uitvalsbasis voor het aanleren van dit mooie ambacht.

“Werken met leer is het mooiste wat er is.”

Een droom die uitkomt

Gestart met de vakopleiding Creatief vakman Leer aan het Sint Lucas in Boxtel werd Meike gegrepen door het ambacht leerbewerken en specifiek het ontwerpen en maken van tassen. Na een aantal verdiepende opleidingen in Nederland en Parijs kwam zij te werken bij tassenmerken Atelier de l’Armee en Laauw. “Met Leren voor Leer is een droom werkelijkheid geworden,” aldus Meike. “Het werken met leer is wat ik het allerliefste doe en wat heel goed bij mij past. Ik ben een perfectionist en met leerbewerking is het zo dat je het maar één keer goed kunt doen. De gaatjes die je maakt, de stiksels die je aanbrengt… is het niet goed, dan zie je dat direct terug in het leer en kun je niet anders dan opnieuw beginnen. Leer is een prachtig natuurproduct waar je alle kanten mee op kan: schoenen, kleding, zadels, maar waar ik echt door gegrepen ben zijn tassen. Met tassen alleen is er nog zoveel moois te bedenken. Ik maak ook tassen in opdracht, maar heb de plannen voor mijn eigen tassenmerk even op de lange baan geschoven. Ik wil me nu concentreren op het doorgeven van mijn kennis.”

‘Focus nu op doorgeven van mijn kennis’

Starten bij de basis

“Op dit moment geef ik cursussen gericht op het aanleren van specifieke technieken. Daarbij beginnen we met de basis en leer je hoe je met de hand stikt, een patroon tekent en kanten verft. Door eerst die goede basistechnieken aan te leren, kun je makkelijker aan de slag met het maken van tassen. Ik vind het heerlijk om samen met anderen die net als ik gek zijn van leer het ambacht bij te brengen. Zo geef ik naast de cursussen die ik in Druten geef ook les op mijn oude school: het Sint Lukas in Boxtel. Er zijn niet veel opleidingen die dit mooie vak nog onderwijzen. Met mijn opleidingsinstituut probeer ik het ambacht van leerbewerken en specifiek het maken van tassen niet verloren te laten gaan.”

Tekst: Chantal Fransen, Foto: Britt Raafs Fotografi

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.