Search
Close this search box.

Dossier Bouw: Revolutie in de bouw

Revolutie in de Bouw: Hoe BIM, Prefab, Duurzaam Bouwen en 3D Betonprinten de Toekomst van de bouwsector vormgeven

In een wereld waar technologische vooruitgang de norm is, blijft de bouwsector niet achter. Integendeel, het omarmt innovatie met open armen en transformeert de manier waarop we bouwen en leven. In dit artikel belicht de redactie vier belangrijke innovaties bij bouwbedrijven in Rivierenland.

BIM Model

Innovatie door Samenwerking bij Vree Sliepen

Bouwbedrijf De Vree en Sliepen, gevestigd in Tiel, is een allround bouwbedrijf dat zich inzet voor de toekomst van Rivierenland. Met een sterke focus op duurzaamheid en kwaliteit, brengen ze innovatie tot leven door samenwerking met hun opdrachtgevers. Een van de sleutels tot hun succes is het gebruik van BIM (Building Information Modeling) in de praktijk. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van meerdere softwarepakketten, waaronder het modeleer software ‘Archicad’ voor nauwkeurige bouwprojectvisualisaties om het bouwproces al in een vroeg stadium inzichtelijk te maken. “Dit is een van de vooraanstaande BIM-pakketten die op dit moment op de markt te vinden zijn”, vertelt werkvoorbereider en BIM-Modelleur Bas van Dijk. “Daarnaast gebruiken we ook andere softwarepakketten om het idee tot een fotorealistisch beeld te maken om de klant zo goed mogelijk te kunnen en ook te toetsen op mogelijke problemen.” Op deze manier bedient De Vree en Sliepen de klant van ontwerp tot oplevering. Dit zorgt voor een betere afstemming en een kortere doorlooptijd. Dankzij BIM en voorgefabriceerde onderdelen kan er efficiënter worden gebouwd. “Op dit moment zijn we aan het onderzoeken om alle softwarepakketten te koppelen op een CDE-platform. Dit brengt 2d en 3d info bij elkaar en is door alle teamleden makkelijk te benaderen zonder diepgaande cursussen te volgen.” Binnen het concern zijn we ook aan het onderzoeken wat AI kan toevoegen voor de klant.”

Prefab Fabriek

Prefab Bouwen

De Prefab Fabriek Culemborg, een producent van houten elementen voor de bouwsector, is een voorbeeld van innovatie in de bouw. Ze maken gebruik van prefab bouwen, een proces waarbij bouwcomponenten in een fabriek worden vervaardigd en vervolgens compleet naar de bouwplaats worden vervoerd. Waarmee ook de verkeersbewegingen worden verminderd. “Deze methode biedt tal van voordelen, waaronder een kortere bouwtijd, lagere kosten en een hogere kwaliteit van de constructie”, vertelt Teun van Laarhoven. “Het bouwen vindt plaats onder geconditioneerde omstandigheden, wat resulteert in een hoogwaardig product dat veilig en efficiënt op de bouwlocatie kan worden gemonteerd. Prefab bouwen is maatwerk en elk project is uniek. De Prefab Fabriek Culemborg maakt gebruik van hout in hun prefab productie, wat bijdraagt aan de opslag van CO2. Hout is licht, sterk, flexibel en circulair, en met hout uit duurzaam beheerde bossen met een FSC- of PEFC-claim dragen ze bij aan bosbehoud. Dit resulteert in vrijwel emissie loos bouwen.

Duurzaam bouwen

JC Kessel Bouwgroep, een grote bouwonderneming, zet zich in voor duurzaam bouwen door het hanteren van belangrijke duurzaamheidsprincipes. Deze principes omvatten multifunctionaliteit voor toekomstige aanpassingen, energiebesparing, gezonde binnenmilieus, veiligheid en milieubewustzijn. “Wij integreren BREEAM-certificering in onze projecten door tijdig duurzaamheidsmaatregelen te formuleren en deze direct in het ontwerp te integreren”, licht Adrie van Kessel toe. “In recente projecten hebben we ervaring opgedaan met het bouwen van regenwaterbuffers onder gebouwen en het gebruik van kruislaags verlijmd massief hout (CLT) voor vloeren en wanden. Tijdens de planfase berekenen we de Circulariteit Prestatie Gebouw (CPG) en kijken we naar verwachte energie- en onderhoudskosten en de CO2-uitstoot van gebouw gebonden installaties.”

Het toepassen van BREEAM-richtlijnen biedt volgens Van Kessel inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestatie van een gebouw en kan leiden tot fiscale voordelen voor de eigenaar. Van Kessel noemt als voorbeeld van een duurzaam bouwproject het ambitieuze Masterplan voor FruitMasters in Geldermalsen, dat een BREEAM-NL score ‘Outstanding’ heeft. “We bereiden ook de realisatie voor van een kantoorgebouw ‘de Tuin van Medel’ in Tiel, waarbij de focus ligt op het gebruik van duurzame materialen, losmaakbare constructies en prefab elementen. We onderzoeken een passief vloerverwarmingssysteem met vloerelementen die een zoutwateroplossing gebruiken als thermische buffer. Dit zorgt niet alleen voor energiebesparing maar ook voor een constant comfortabele temperatuur”, aldus van Kessel.

3D Printer

3D betonprinttechnologie

CyBe Construction, gevestigd in Oss, is een pionier in 3D betonprinttechnologie. “De komst van 3D printen is een ware gamechanger, en het verandert onze benadering tot bouw- en infrastructuur ontwikkeling”, vertelt Quinten Wijsbeck. “Deze technologie stroomlijnt het bouwproces, en het verkort aanzienlijk de arbeidstijd en -kosten. Wat nieuwe mogelijkheden voor aangepaste ontwerpen, kostenbesparingen en zelfs bouwen in extreme omgevingen mogelijk maakt. De precisie en snelheid van onze 3D printers maken complexe ontwerpen mogelijk, en het wordt met een verbazingwekkende nauwkeurigheid uitgevoerd, waardoor er optimaal gebruik wordt gemaakt van hulpbronnen en men sneller kan bouwen. De impact? Een drastische afname in vertragingen en kostenoverschrijdingen, waardoor de branche vooruit wordt geholpen naar een efficiëntere en duurzamere toekomst”, aldus Wijsbeck.

Samen vormen deze innovaties een krachtige combinatie die de bouwsector transformeert. Ze beloven een toekomst waarin gebouwen sneller, goedkoper, duurzamer en creatiever dan ooit tevoren kunnen worden gebouwd. En vormt een stap naar een revolutie in de bouw waar straks metselrobots, drones voor gebouwbeheer en AI en Machine Learning gemeengoed worden.

Tekst: Loet van Bergen
Foto’s: De Vree Sliepen, Prefab Fabriek, JC Kessel Bouwgroep en CyBe Construction

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.