Search
Close this search box.

Dijkmagazijn Beuningen: Leren van de natuur

Samen naar de Waal. Met die slogan lokken wij in bezoekerscentrum Het Dijkmagazijn Beuningen mensen naar buiten. Om te genieten van het prachtige groen. Om lekker te bewegen, tot rust te komen en uit te waaien. En om er van te leren!

‘Anders’ techniek leren

Voor het basisonderwijs organiseert Het Dijkmagazijn uiteraard lessen over natuur en milieu, maar ook technieklessen. Hoe bouw je bijvoorbeeld een polder, aan de waterrand van de Waal? Een dijkje van zand en stenen blijkt echt onvoldoende als de eerste golfslag van een passerend schip de zaak wegspoelt. Dat daagt kinderen uit tot bedenken van nieuwe oplossingen en samenwerken. Waarbij ze na elke ‘ramp’ met veel plezier opnieuw aan de slag gaan. Op school gaan kinderen met programma’s aan de slag met energie: maak zelf elektriciteit met citroenen of een dynamo, bouw water- en windmolens en ontdek hoe er energie uit te winnen is.

Zelf laten ontdekken

Een heel ander soort techniekles biedt Voeding in je lichaam. Leerlingen ontdekken wat drop en touwtjespringen met hun bloeddruk doet, of hoe limonade hun tanden langzaam oplost. Tegelijkertijd ontdekken leerlingen met reageerbuisjes, pipetten en allerlei stofjes dat proefjes doen ook techniek is. En leuk! Deze laboratoriumsetting is een openbaring voor veel kinderen: techniek is meer dan tandwielen laten draaien, computeren en constructies bouwen.

Leren van de natuur

Ook op woensdagmiddagen staan er ‘technische’ activiteiten op de agenda: vogelnestkastjes timmeren, bootjes maken, hutten bouwen. Met biomimicry, een les ‘afkijken van de natuur’, leren leerlingen van voorbeelden uit de natuur. Bijvoorbeeld hoe planten en dieren niet opvallen en zichzelf beschermen met schutkleuren, stekels en vieze geurtjes. Dat vertalen kinderen naar een reep chocola. Ze vermommen de reep als beduimeld schrift om te testen hoe lang het in de klas blijft liggen.

Arrangementen

Het Dijkmagazijn organiseert voor gezelschappen arrangementen. In ontwikkeling is een aanbod voor bedrijven en organisaties over biomimicry. Niet over technische oplossingen die we afkijken van de natuur, maar organisatorische. Planten en dieren gebruiken bijvoorbeeld uiteenlopende strategieën om hun weerbaarheid en overlevingskans te vergroten. Wie goed observeert en vergelijkt, kan daar wat van leren, ook voor de bedrijfsvoering. De workshop zal een kennismaking zijn. Voor een try-out zoeken we op termijn bedrijven die willen proefdraaien.

Het Dijkmagazijn viert komend jaar haar 25-jarig jubileum. Kijk op www.dijkmagazijnbeuningen.nl voor het programma. Ondernemers die Het Dijkmagazijn een warm hart toedragen nodigen wij van harte uit om ons te ondersteunen. Dat kan ook in natura, bijvoorbeeld voor de (duurzame) verbouwing die in de planning staat. Kijk op onze site naar de mogelijkheden.

Het Dijkmagazijn
Dijk 41, 6641 LA  Beuningen
Tel: 024-6777000
www.dijkmagazijnbeuningen.nl

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.