Search
Close this search box.

De Lerende Regio Maas en Waal: Van Diplomamarkt naar Skillsmarkt De toekomst van werk in de Lerende Regio Maas en Waal

In een tijdperk waarin de arbeidsmarkt voortdurend evolueert, is het essentieel om vooruit te kijken naar nieuwe benaderingen en strategieën om talent aan te trekken en te ontwikkelen. Dit was precies het onderwerp van de recente masterclass gegeven door Jos Sanders, Lector Human Capital Innovations aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Onder de titel “Van Diplomamarkt naar Skillsmarkt” bood de masterclass een diepgaande verkenning van de verschuivingen op de arbeidsmarkt en de opkomst van een vaardigheden-gedreven aanpak.

Jos Sanders leidde de deelnemers door de dynamische veranderingen die plaatsvinden, waarbij de traditionele focus op diploma’s langzaam plaatsmaakt voor een meer inclusieve en op vaardigheden gebaseerde aanpak. De verschuiving naar een Skillsmarkt benadrukt niet alleen de noodzaak om te kijken naar wat individuen kunnen doen in plaats van welke papieren ze hebben, maar ook om nieuwe instrumenten te omarmen die deze vaardigheden kunnen meten, erkennen en valideren.

Na deze inspirerende masterclass gingen negen organisaties, waaronder vertegenwoordigers uit bedrijfsleven het onderwijs uit de regio Maas en Waal, samen met studenten van de HAN Bedrijfskunde in een brainstormsessie dieper in op de implicaties van deze verschuiving naar een Skills Based Arbeidsmarkt. De resultaten van deze sessie boden niet alleen inzichten in de behoeften en verwachtingen van bedrijven in de regio, maar ook in concrete actielijnen om deze overgang te faciliteren en te benutten.

Een van de belangrijkste inzichten die naar voren kwam, was de erkenning van het belang van samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijven. Door het curriculum af te stemmen op de behoeften van de arbeidsmarkt en studenten praktijkervaring te bieden, kunnen we een nieuwe generatie professionals opleiden die klaar zijn om de uitdagingen van de moderne werkplek aan te gaan.

“Samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en gemeenschap bevordert de opkomst van een innovatieveSkills Based Arbeidsmarkt in Maas en Waal.”

– Roy van der Hoeven, Megens Installaties.

Daarnaast werd ook de waarde van technologie benadrukt bij het faciliteren van deze overgang. Digitale platforms en applicaties kunnen worden gebruikt om vaardigheden te identificeren, te evalueren en te certificeren, waardoor zowel werkgevers als werknemers een gestandaardiseerde en efficiënte manier hebben om talent te herkennen en te ontwikkelen.

Een ander belangrijk punt was de bevordering van een cultuur van levenslang leren binnen organisaties. Door werknemers aan te moedigen om voortdurend hun vaardigheden bij te werken en te verbeteren, kunnen bedrijven zich aanpassen aan veranderende behoeften en technologische ontwikkelingen, waardoor ze concurrerend blijven in een snel veranderende markt.

Deze brainstormsessie bood niet alleen waardevolle inzichten voor de betrokken organisaties, maar benadrukte ook de voordelen van een samenwerkingsgerichte aanpak voor de gehele regio Maas en Waal. Door gezamenlijk te werken aan het bevorderen van een Skills Based Arbeidsmarkt, kunnen we niet alleen de regio op de kaart zetten als een innovatieve en veerkrachtige economische hub, maar ook bijdragen aan de groei en ontwikkeling van bedrijven in de bredere gemeenschap.

Als Lerende Regio Maas en Waal zijn we vastbesloten om deze visie om te zetten in actie. Samen met onze partners uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de lokale gemeenschap zullen we blijven streven naar een toekomst waarin vaardigheden centraal staan en waarin talent wordt erkend, gewaardeerd en ontwikkeld voor het welzijn van ons allemaal.

Lerende Regio Maas en Waal

In onze prachtige regio Maas en Waal zijn we altijd op zoek naar manieren om vooruit te komen, om te innoveren en te groeien. Het project “De Lerende Regio Maas en Waal” is zo’n unieke stap in die richting, een samenwerkingsverband tussen HTR Security Systems, Huisman Etech Experts, Kok Milieuopslagsystemen, FCG Isolatie & Steigerbouw, Megens Installaties, Willems Boven-Leeuwen, Perfect – Van Wamel en Kuypers Zorg voor Vastgoed en de onderwijsinstellingen Groeisaam, Pax Christi College en ROC RIVOR. Onder de coördinatie van de Stichting Stimulering Techniek Maas en Waal, hebben we de handen ineengeslagen om een duurzame en vruchtbare omgeving te creëren waarin kennis wordt gedeeld, vaardigheden worden ontwikkeld en innovatie wordt gestimuleerd.

Ook nieuwsgierig geworden:
Richard van Ommen,
r.vanommen@ommenkeer.nl

Tekst: Richard van Ommen
Foto: Lerende Regio, Inja Pater

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.