Search
Close this search box.

Aanhoudende klachten na corona? Praat erover en ga op zoek naar hulp

Post-COVID staat voor de klachten die blijven aanhouden nadat je corona hebt gehad. Je spreekt van post-COVID als je langer dan 3 maanden klachten hebt. Eerder werd de term Long-COVID gebruikt waarbij het Engelse “long” staat voor “langdurig” en heeft dus niets met je longen te maken. Om verwarring te voorkomen spreekt men nu liever over post-COVID aangezien de klachten ontstaan nádat je corona hebt gehad. Post betekent “na”. Er is nog weinig bekend over post-COVID, er wordt dan ook nog veel onderzoek naar gedaan. Mensen met post-COVID hebben last van vermoeidheid, concentratie- en slaapproblemen, hoofdpijn en hebben vaak moeite met ademhalen. Heb je klachten en weet je niet hoe je weer uit dit dal kunt krabbelen, sta dan even stil bij hoe jouw leven er nu uitziet. Je leven is veranderd. Je lichaam kan niet meer wat het voor corona kon. Stilstaan en kijken naar wat jou nu energie kost én geeft is de eerste belangrijke stap die je kunt zetten.

In de ergotherapie praktijk JIPA in Wijchen van Janneke Fleuren en Sabine van Erp komen mensen met post-COVID klachten. Ik spreek met hen over wat post-COVID met je doet en waar er verlichting te vinden is.

Sabine van Erp
Sabine van Erp

Serieuze klachten

“Post-COVID is nog vrij onderbelicht. Er is weinig over bekend, wat de weg naar herstel voor de mensen die kampen met deze klachten nog lastiger maakt,” begint Janneke. “Je ziet nog veel onbegrip. En dat is volledig onterecht,” vult Sabine aan. “De klachten zijn serieus. Het is dan ook fijn als er serieuze aandacht aan besteed wordt.”

“Kijk naar een vrouw als Jannie bijvoorbeeld, een van de mensen die wij in onze praktijk in Wijchen begeleiden. Jannie is 53, door corona was haar lijf zo vermoeid dat het voor haar geen optie meer was om maar gewoon door te gaan, zoals ze dat daarvoor deed. Samen met haar hebben we gekeken naar waar de veranderingen in haar lichaam waren opgetreden. Even stilstaan en kijken hoe het in de nieuwe situatie zit. Zo kwam ze erachter dat activiteiten waar ze eerder energie uithaalde haar nu hoofdpijn opleverden. Het was moeilijk voor haar te accepteren dat ze niet meer kon wat ze voorheen kon. Die acceptatiefase en eerlijk naar jezelf én naar je omgeving zijn was een belangrijke eerste stap naar herstel.”

“Door post-COVID ben ik niet meer wie ik was en kan ik niet meer wat ik kon.”

Kijken naar wat energie geeft

Iedereen maakt in zijn leven van alles mee: spannende gebeurtenissen, droevige, blije… er is altijd veel gaande in jouw emotionele leven. Niet in de laatste plaats als je ziek bent. Dat brengt onzekerheid. Post-COVID brengt misschien nog wel een grotere onzekerheid, júist omdat het nog zo onbekend is waardoor de klachten niet altijd serieus worden genomen. Niet door jezelf en vaak ook niet door je omgeving. Dat brengt extra spanning in je lichaam. Een spanning die juist in zo’n situatie moeilijk te hanteren is. Het is dan extra belangrijk om te kijken naar waar je blij van wordt en op zoek te gaan naar activiteiten die je energie geven. Maar ook kijken naar hoe je praktische problemen kunt oplossen. Bijvoorbeeld door de dagelijkse dingen die je moet doen anders uit te voeren, op een manier die minder belastend is. Of door je werkzaamheden anders over de dag te verdelen.

Janneke Fleuren
Janneke Fleuren

Jannie heeft een nieuwe balans gevonden. Ze is zich ervan bewust dat de balans door omstandigheden aan het wankelen kan worden gebracht. Ze heeft geleerd te luisteren naar haar lichaam en heeft de tools gekregen die ze in kan zetten als dat nodig is. Heb jij klachten? Luister, net als Jannie dat nu doet naar je lichaam en wees een beetje lief voor jezelf.

Tekst: Chantal Fransen
Fotografie: Marielle Kokke

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.