Search
Close this search box.

PéGé-woningen in Nederlands Openluchtmuseum

Misschien heeft u ze al gezien tijdens een recent bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem: een rijtje van zes PéGé-woningen die op het nieuw ontwikkelde museumterrein ‘Bosrand’ zijn verrezen. De PéGé’s vertegenwoordigen hiermee het type doorzonwoning, waarvan er door de Wijchense Guelen broers vele duizenden in heel Nederland tussen de jaren ’50 en ’80 zijn gebouwd.

Een rijtje van zes PéGé-woningen. Foto: Nederlands Openluchtmuseum.

De inmiddels ruim 50 jaar oude bestektekeningen van de Wijchense wijk Homberg (straat 1702-1708) zijn als uitganspunt gebruikt voor de bouw. Het uiterlijk van de verschillende woningen weerspiegelt de ontwikkelingen sinds 1971. Zo zijn er uitbouwen toegevoegd, dakkapellen geplaats en is er een woning voorzien van zonnepanelen. Ook de buitenkanten van de PéGé’s laten zien hoe onze kijk op wonen steeds weer veranderde. Van bruine, houten schroten in de voorgevel tot aan afwerking met duurzaam materiaal in uiteenlopende kleuren.

Wat deze Arnhemse PéGé’s echt bijzonder maakt is hun functie als ‘huis van herinnering’. De eerste twee woningen zijn ingericht in de stijl van de jaren ’50-’60. Dementerenden kunnen in deze woningen met hun begeleiders ‘op visite’ en ervaren een feest van herkenning. Medewerkers van het Openluchtmuseum zijn speciaal getraind om deze visites zo plezierig mogelijk te laten verlopen. Via de website van het Openluchtmuseum kunnen bezoeken worden aangevraagd.

De overige woningen zijn nu alleen nog van buitenaf te bekijken. Deze worden in september officieel geopend. Vanaf dat moment vinden er regelmatig nieuwe tentoonstellingen plaats, zoals de geschiedenis van de doorzonwoning.

Kijk voor meer informatie op of scan de Qr code: www.openluchtmuseum.nl/huis-van-herinnering

cultuur in Maas en Waal

Cultuurzomer in Batenburg

Liefhebbers van cultuur doen er goed aan om Batenburg deze zomer in de gaten te houden.

Allereerst geeft het welbekende Ruïnetheater weer een zestal voorstellingen in juni en juli op misschien wel de mooiste locatie van Maas en Waal. De titel 4 monniken maken wat mee zeg, doet al vermoeden dat het weer een voorstelling wordt vol met humor, plotwendingen en zoals we van het Ruïnetheater gewend zijn: vrolijke en ontroerende liedjes. Kijk op www.ruinetheaterbatenburg.nl voor meer informatie en kaartverkoop.

Ook gedurende het weekend van 12, 13 en 14 juli staat Batenburg in de schijnwerpers. Tijdens het zomerse Baroque festival kunnen bezoekers genieten van uiteenlopende muzikale optredens. Naast de komst van Baroque georiënteerde ensembles en solisten, komen ook Tim Knol en Sinan Can naar Batenburg. De festivalgangers kunnen tot slot dineren op diverse bijzondere plekken in het sfeervolle stadje. Meer informatie kunt u vinden op: www.batenburgbaroque.nl

Natuur in Maas en Waal

Fietsen door Maas en Waal

Een ideaal gebied om te fietsen; zo wordt het Land van Maas en Waal vaak beschreven. Het vlakke landschap, de vele bijzondere plekken om te bezoeken en de mooie fietspaden waarmee alles verbonden is.

Het is bijna onmogelijk om uit de allermooiste routes te kiezen. Gelukkig is hulp nabij. Op de website van het Land van Maas en Waal (www.landvanmaasenwaal.nl ) is een grote variëteit aan zeer uiteenlopende fietsroutes te vinden. Wat denk u bijvoorbeeld van de route Dijkgeheimen of van een route met de boeiende titel Tempels langs de Maas? De routes zijn makkelijk te volgen dankzij de goed aangegeven knooppunten. Een bijbehorende fietskaart doet de rest.

Ook met de app van het IVN kunnen tal van prachtige fietsroutes in Maas en Waal worden gevolgd. De app is gratis te downloaden en voorziet de gebruiker op eenvoudige wijze van mooie routes en bestemmingen. Naast de beschrijvingen van de routes is ook interessante natuur- en cultuurhistorische informatie opgenomen. En wilt u de fiets eens laten staan: er zijn ook vele wandelroutes in de app te vinden. Ook zeker de moeite waard om te bekijken.

Naar het strand, dicht bij huis

Voor een dagje strand kunnen we natuurlijk naar Scheveningen of Noordwijk afreizen, maar veel dichter bij huis zijn ook vele mogelijkheden voor een heerlijke dag aan het water. Dus, vermijd de files en zoek de zon op bij de Berendonck, de Groene Heuvels of de Gouden Ham.

De stranden bij de Berendonck en de Groene Heuvels zijn bij de meeste van ons wel bekend. Maar wist u ook dat de Gouden Ham ruim 700 meters aan strand biedt? Daar is zelfs op de warmste dagen nog voor iedereen een plekje. En vervelen hoeft zich niemand op de standen-dichtbij. Van speeltoestellen voor de kinderen, tot waterskiën voor de waaghalzen. Ook tochten per kano of rondvaartboot behoren tot de mogelijkheden. En hadden we al verteld dat je hier ook prachtig kunt fietsen en wandelen?

Cadeau tip

Dubbel jubileum Historische Vereniging Tweestromenland Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de Historische Vereniging Tweestromenland werd opgericht. Een bijzonder kroonjaar dat symbool staat voor 6 decennia vol met verhalen over de streekgeschiedenis. Maar er is meer. Ook het Tijdschrift Tweestromenland heeft een jubileum te vieren: het 200e nummer zag op 7 juni het daglicht. Dit dubbeljubileum was reden genoeg voor een speciale dubbeldikke editie van het tijdschrift met als titel: Romeinen in Tweestromenland. Meer dan 20 gastauteurs hebben geschreven over de laatste onderzoeken, theorieën en wetenswaardigheden. Het tijdschrift is rijk geïllustreerd met afbeeldingen, speciaal vervaardigde kaarten en een overzicht van de Romeinse tijd ‘in het kort’. De leden van de Historische Vereniging Tweestromenland hebben hun exemplaar reeds ontvangen. Ook voor niet-leden is dit bijzondere jubileumnummer te koop. De kosten zijn € 9,50 en het is verkrijgbaar bij een aantal musea en erfgoedlocaties in Maas en Waal. Op www.tweestromenland.com vindt u alle verkooppunten.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.