Search
Close this search box.

Een studie kiezen: wat geeft de doorslag?

Jaan van Wijk, 19 jaar oud, studeert Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit. Hoe kwam hij tot deze keuze? Ik vroeg het hem en kreeg zo een mooi inkijkje in wat de nieuwe generatie belangrijk vindt in hun werkzame leven. Aan iedereen die komend studiejaar gaat starten heeft Jaan nog een paar goede tips.

Jaan van Wijk
Jaan van Wijk

“Ik heb van jongs af aan al een groot rechtvaardigheidsgevoel. Het was voor mij dan ook een vrij logische keuze om te kiezen voor een studie rechten. Dat het notarieel recht is geworden heeft te maken met dat het een heel brede studie is waarmee je, eenmaal afgestudeerd, zowel kan werken als advocaat, rechter én notaris. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. De studie geeft mij voldoende uitdaging en prikkelt om nog meer de diepte in te gaan.”

Volg je gevoel

“Nadat ik de Havo had afgerond ben ik gestart op het HBO. Dat ging mij vrij makkelijk af waardoor ik al snel de behoefte kreeg om de overstap naar de universiteit te maken. Dat werd mij in eerste instantie afgeraden: er werd mij verteld dat de overstap van het HBO naar de uni te groot zou zijn. Maar dat viel reuze mee. Het is wel hard werken af en toe, maar ik werk wel op het niveau dat mij de diepgang biedt waarnaar ik op zoek ben. Het is zeker te doen. Ik zou anderen dan ook willen adviseren om, als je de behoefte hebt, je niet af te laten schrikken door dat wat je voorgespiegeld wordt.”

Ga wel voor wat jij zelf wilt. Het is jouw leven!

Hechte groep

“De groep waarin ik zit is hecht. In drukke tijden zitten we echt allemaal in de bieb en werken we aan dat wat er gedaan moet worden. Dat gevoel van saamhorigheid: even samen lijden en doorbijten zorgt ervoor dat je ook als groep opereert. Niemand staat er alleen voor. Het feit dat de meeste van de studenten verbonden zijn bij de bijbehorende vereniging maakt de groep alleen maar hechter. Een studentengroep is overigens niet hetzelfde als een studentenvereniging. Desalniettemin zorgt een lidmaatschap bij beide ervoor dat je netwerk vergroot wordt. Dat helpt je in de rest van je werkzame leven ook verder.”

Tips voor toekomstige studenten

“Weet je nog niet wat je wil gaan studeren? Doe dan een studiekeuzetest. En ga gewoon eens langs bij de studies die daaruit komen. Neem je ouders mee, zodat je er samen ook even over kunt sparren over wat het beste bij jou past. Ga wel voor wat jij zelf wilt. Het is toch jouw leven. Je kiest een studie in een richting waarin je voor de rest van je leven zult werken. Met dagen waarop je soms zult moeten doorzetten om te komen waar je wilt komen. Het is dan belangrijk dat het een richting is die jou energie geeft en waar jij je happy bij voelt. Je aansluiten bij een vereniging is sowieso een goed idee. Daar heb je nu en later alleen maar heel veel plezier van.”

Tekst: Chantal Fransen, Fotografie: Jaan van Wijk

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.