Search
Close this search box.

Wonen en vakmanschap – Interieur en ambachtelijk vakmanschap

Steeds meer mensen kiezen voor een eigen look and feel. Zoals ook steeds meer mensen zoeken naar mogelijkheden om oude meubels in oude glorie te herstellen. Uit duurzaamheidsoverwegingen, sentiment of omdat zij hun interieur een heel eigen uitstraling willen geven. Naast het renoveren van bestaande meubels zien we ook een toename in het op maat maken van meubels en interieurelementen die naar eigen inzicht en smaak worden ontworpen. Dat vraagt om ambachtslieden die weten wat ze doen, meedenken en exact creëren wat jij voor ogen hebt. Stoffeerders, meubelmakers, timmerlieden, tinnegieters, rietdekkers… vanuit haar rijke historie is het Land van Maas en Waal nog altijd rijk aan ambachtslieden. En waar sommigen van hen in de loop van de jaren overgegaan zijn op moderne productiemethoden, is het ambacht van de ander door de eeuwen heen nauwelijks veranderd.

Hernieuwde aandacht voor het oude ambacht

Zeker sinds corona, toen we niet op vakantie konden en er meer tijd en aandacht vrijkwam voor de eigen woning, is de vraag naar gespecialiseerde vakmensen toegenomen. Specialisten als timmerbedrijf van den Hurk in Beneden-Leeuwen die hun meubels uit ruw eiken maken. Metaalbewerkers als smederij Boerakkers, specialist in hekwerken. Het zijn bedrijven die oude ambachten combineren met moderne technologieën en materialen om nieuwe meubels en interieurstukken te creëren. Anderen richten zich met hun ambacht op het renoveren van bestaande meubelen. Zoals stoffeerder Arthur Houtkamp van meubelstoffeerderij De Lakei in Dreumel bijvoorbeeld, die alles wat met stoffen te maken heeft met liefde en aandacht behandelt en oude banken en stoelen onder zijn vaardige vingers weer als nieuw tevoorschijn laat komen. Patrick de Ruijter van Meubelspuiterij Maas & Waal maakt uw lievelingsmeubels weer als nieuw en bij DT 69 creeren ze in hoogte verstelbare tafels, die in heel Europa verkocht worden.

Kortom, onze regio is goed gevuld met vakmensen die het oude ambacht inzetten om mooie interieurs te maken.

Meubel – en interieurzaken & Vakmensen in Maas & Waal bieden klant maatwerk en kwaliteit!

DE SMID

Een van de meest tot de verbeelding sprekende ambachten is daarin toch wel de smid, zeker als deze nog op open vuur werkt, zoals ambachtelijk smid Eric Janssen, die vanuit zijn atelier werkt aan mooi ijzerwerk.

Bijzondere interieurs

“Ik werk voornamelijk voor particulieren die iets bijzonders willen in hun huis, daarnaast werk ik ook voor kunstenaars: zij bedenken en tekenen en ik werk het uit. Wat ik het allerleukst vind om te doen is het maken van trapleuningen: ranke leuningen die mijn klanten kennen uit het buitenland en die dan ook thuis willen. Verder bestaat mijn werk onder andere uit het maken hang en sluitwerk,restauraties, muurankers, en maakte ik laatst bijvoorbeeld ook een onderstel van een tuintafel. Het is goed om te zien dat het vak van smid nog altijd springlevend is. De animo vanuit de markt voor mooi smeedwerk is er, en ook de aandacht om als smid te werken, als professional of als hobbyist, blijft. Het is een vak dat zich ook blijft ontwikkelen en ondanks dat het een eeuwenoud ambacht is, zal er in de toekomst nog wel wat veranderen. Zo zal de tijd komen dat we niet meer met kolen mogen werken en zullen kolen vervangen worden door elektromagnetische inductie. Neemt niet weg dat het smeden in essentie om hetzelfde vakmanschap blijft vragen. Je moet weten hoe je het ijzer behandelt en verstand hebben van de juiste temperatuur bij bepaalde handelingen. Uiteindelijk zul je creatief moeten zijn met gevoel voor het materiaal waarmee je werkt en een oog voor schoonheid.”

Het is die aandacht voor creatie en schoonheid die elke vakman, van timmerman tot smid, tot schilder en stoffeerder te bieden heeft om tot de mooiste en meest persoonlijke interieurs te komen.

info

Interesse in oude ambachten en het (oude leven) in het Land van Maas en Waal? In Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen vind je naast inspirerende wisselende tentoonstellingen, de permanente expositie waar leven, werken en wonen in vier thema’s wordt verbeeld. Oude ambachten als kantklossen, smeden of middeleeuws handwerken kun je van dichtbij bekijken in kasteel Hernen.

Museum Tweestromenland is van woensdag t/m zondag te bezoeken.
Pastoor Zijlmansstraat 3 6658 EE Beneden-Leeuwen

Openingstijden Kasteel Hernen: t/m 24 maart elke zondag van 12.00 tot 16.00 uur, vanaf 31 maart is het kasteel 4 dagen in de week te bezoeken.

Redactie; Chantal Fransen, FotografieChantal Fransen – stock – De Lakei

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.