Search
Close this search box.

Studiekeuze stress?

Je zit in 6 VWO, 5 Havo of in de 4e van het VMBO. Bijna klaar met je studie… en nu? Wat ga je doen? Kies je voor een vervolgstudie? En wat kies je dan? Geen makkelijke vraag. Je staat namelijk nu op het punt om keuzes te maken die voor een groot deel je werkzame leven zullen bepalen. Heftig. Of valt het wel mee? Madelon Striekwold sluit bijna haar HBO studie af en weet nog goed hoe het bij haar ging in HAVO 5.


Ga op onderzoek uit

“Wat mij vooral nog goed voor de geest staat is dat er op school inhoudelijk weinig informatie werd gegeven over de studies die er allemaal zijn. Het zijn er namelijk heel wat. Toch lag de nadruk vooral op studies in richtingen als multimedia en economie. Dat was niets voor mij. Ik ben dan ook zelf op zoek gegaan naar een studie die wel bij mij zou passen. Ik heb toen vooral gekeken naar welk schoolvak ik het leukst vond. Want, ik dacht maar zo, als het vak me aanspreekt, dan wordt het makkelijker om de studie ook goed te doorlopen,” vertelt Madelon.

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

“Mijn favoriete vak op school was biologie. Om daar een passende opleiding bij te zoeken was nog niet zo makkelijk. Ik wilde graag met mijn handen werken. Verpleegkunde leek me wel wat, maar ik wilde toch liever wat verder af staan van het bed. Ik hou van onderzoek doen en analyseren. Labwerk past dan ook veel beter bij me. Na wat zoekwerk kwam ik zo bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van de HAN terecht. Het feit dat deze opleiding ook in Nijmegen is was een mooie bijkomstigheid. Dat is lekker dichtbij, daardoor kon ik thuis blijven wonen.”

De studie

“De studie bevalt me heel goed. Het is een brede opleiding met veel doorstudeermogelijkheden. Tijdens de studie doe je bijvoorbeeld onderzoek naar eiwitten en DNA in het menselijke lichaam, kweek je bacteriën of cellen en duik je dieper in de moleculaire plantenbiologie. Het is een boeiend vak. En hoewel de start niet makkelijk was ben ik toch vrij vlot door de studie heen gelopen. Ik heb echter wel gezien bij studiegenoten dat er veel zijn die behoorlijk geworsteld hebben met de lock downs die we gehad hebben. Ook zie je dat veel studenten met een enorme studieschuld afzwaaien. Ik ben heel blij dat dat voor mij niet geldt. Omdat ik thuis kon blijven wonen en hulp kreeg van mijn ouders ben ik schuldenvrij. Daar ben ik dan ook erg dankbaar voor.

Wat ik scholieren die nu voor de studiekeuze staan vooral wil meegeven is om verder te kijken. Laat je niet afschrikken door bèta vakken, die zijn namelijk super interessant. Kies iets dat bij je past en waar jij je goed bij voelt. Kijk naar de vakken die je nu leuk vindt op school en ga op zoek naar een studie die daarbij past. Er zijn veel meer opleidingen dan dat je misschien wel zult denken.”

De School

De opleiding biologie en medisch laboratoriumonderzoek is een opleiding waarin je in kleine klassen problemen te lijf gaat door middel van onderzoek. Je krijgt veel praktijklessen in de week, dus je bent veel met je handen bezig.

Meer over deze en heel veel andere studies vind je op de website: www.han.nl/opleidingen.

De Praktijk

Als afgestudeerd laboratoriumonderzoeker kom je op plekken terecht waar gewerkt wordt aan het gezonder worden van mensen, planten en het milieu. Je kijkt bijvoorbeeld naar infectieziekten, vaccinaties en mutaties in het DNA. Hoe worden vaccins ontwikkeld en hoe kunnen vaccins beter worden ingezet. Of je specialiseert je in de moleculaire plantenbiologie en leer je cel-mechanismen beter begrijpen om voedsel duurzamer te kunnen verbouwen. Ook kun je onderzoek doen naar behandelingen voor kanker. Er ligt een wereld voor je open om te ontdekken.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.