Search
Close this search box.

Rylana Seelen

Naam: Rylana Seelen
Leeftijd: 39
Geboorteplaats: Sittard
Opleiding:
Kunstgeschiedenis & Archeologie
Radboud Universiteit
Beroep: Directeur
Museum Kasteel Wijchen
Hobbies: Tennissen

Rylana Seelen

Onlangs werd Museum Kasteel Wijchen na een grondige renovatie heropend.
Meer dan ooit is het in het kasteel gevestigde museum een bezoek waard.

Kasteel Wijchen

Natuurlijk staat kasteel Wijchen bovenaan mijn lijstje. Niet alleen omdat het een heel bijzondere plek is om te werken, maar vooral ook omdat deze plek ‘erfgoed ademt’. Je voelt hier nog echt de geest van de bewoners. Sinds de renovatie is het Kasteel weer helemaal de parel van Wijchen. Ik nodig iedereen uit om te komen kijken. Er is zoveel te zien!

Wijchense molen

Een ander icoon van Wijchen is voor mij de Wijchense molen. Die hoorde van origine ook bij het kasteel en wordt nu met hart en ziel gerund door molenaar Jeroen van de Water. Zijn ter plekke gemalen bakproducten zijn een genot voor elke thuisbakker. Onze vrijwilligers lopen er regelmatig binnen.

Antonius abt kerk

Ook de Antonius Abt kerk is altijd verbonden geweest met het kasteel. In historisch opzicht is vooral de toren heel bijzonder. Deze stamt al uit de middeleeuwen en is gebouwd van tufsteen, een vulkanisch gesteente uit de Eiffelstreek. Het is exact dezelfde steensoort als waar de Romeinen 2000 jaar geleden al mee bouwden in deze streek.

Kasteel Hernen

Wat zeker niet mag ontbreken op mijn favorietenlijstje is Kasteel Hernen. Het kasteel is als een tijdmachine; het geeft een uniek inkijkje in de middeleeuwen. We staan er niet zo vaak bij stil, maar de gemeente Wijchen heeft maar liefst op vijf plekken (resten van) kastelen. Waar vind je zoiets?

Wijchens meer

Van een hele andere orde, maar zeker ook een van de favorieten is het Wijchens Meer. Vandaag de dag is het een prachtig wandelgebied, om even een frisse neus te halen. Zo’n 2000 jaar geleden was het ‘romeinengebied’ en stond er een enorme Romeinse villa aan de oever van het huidige Wijchens Meer.

Hatertse en Overasseltse vennen

Een ander indrukwekkend wandelgebied zijn de Hatertse en Overasseltse Vennen. Een wandeling daar betekent voor mij echt tot rust komen. Minder bekend is dat het een van de weinige originele heidegebieden is van Europa. En dat allemaal gewoon bij ons om de hoek.

Kerkje van Leur

Een hele bijzondere sfeer vind ik ook altijd weer in het kerkje van Leur. Echt een fijne vibe, die je voelt zodra je binnenkomt. En dat die kerktoren een stukje scheef staat, maakt het extra speciaal.

Museum het Valkhof

Museum het Valkhof mag niet in dit rijtje ontbreken. In dit museum staat de provinciale geschiedenis centraal en wordt het archeologische depot beheerd. Kasteel Wijchen heeft enkele bijzondere objecten van Museum het Valkhof in langdurige bruikleen. We hebben bijvoorbeeld een wieldop van het beroemde Wijchense wagengraf uit de ijzertijd. Die is meer dan 2000 jaar oud!

Restaurant Nelis

En natuurlijk kan ik het niet laten om ook het restaurant van mijn man op het favorietenlijstje te plaatsen. In zijn restaurant Nelis aan het Kelfkensbos in Nijmegen is een plek waar iedereen welkom is en waar met zoveel liefde wordt gekookt. Alle gerechten worden op bijzondere wijze klaargemaakt en elk ingrediënt telt mee. Een aanrader, al zeg ik het zelf

Joris Cormelis, eigenaar Restaurant Nelis

Tekst: Willeke Guelen
Foto’s privébezit

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.