Search
Close this search box.

Perspectief voor jongeren in de zorg

Jonathan Peuling te midden van een
ouder echtpaar waar hij werkzaam is

De zorg staat de komende jaren voor een enorme uitdaging. Dit is het gevolg van oudere werknemers die richting de pensioenleeftijd lopen, en het groeiend aantal mensen met een zorgvraag.

Modernisering van het imago van de zorg is een belangrijk middel om ook meer jongeren aan te trekken voor een baan in de zorg. In diverse sectoren blijkt ‘vloggen’ een bewezen geschikte tool om jongeren te bereiken. Het filmen van de werkplek en werkdag, waardoor mensen écht een idee krijgen hoe het er binnen de zorg aan toe gaat.

Speeddaten

Om nieuw personeel aan te trekken deed Boldershof, een instituut voor verstandelijk beperking op 19 mei jl. mee aan een project: ‘Een baan in 1 dag’ van ’s Heeren Loo. Dat is de zorgorganisatie waar Boldershof onder valt. De dag bestond uit diverse gesprekken, een rondleiding over het terrein en enkele uren meedraaien op een ‘groep’. Er hadden zich een week voor de ‘speeddate’ in totaal vijf kandidaten voor het project gemeld, maar de instelling verwachtte dat er daar nog vijf tot tien mensen bij zouden komen. Andrea Nagel, recruiter bij ’s Heeren Loo, zei dat overal in de gehandicaptenzorg ‘een krankzinnig grote roep om personeel’ bestaat. Op Boldershof zijn tientallen banen te vergeven, een op de zeven banen staat als vacature open. Na deze speeddates krijgt Boldershof er mogelijk vier nieuwe verzorgenden erbij.

Werken in de zorg is leuk en afwisselend

Dit vertelt Jonathan Peuling 30 jaar oud en inmiddels 3 jaar werkzaam bij Acteon Thuiszorg. “Het leuke aan dit werk is, dat het heel afwisselend is. Ik kom steeds bij andere mensen terecht, die allemaal hun eigen verhaal hebben en het fijn vinden dat ik een luisterend oor heb onder het genot van koffie en koekjes. Daar haal ik veel voldoening uit. Het werk is hoofdzakelijk huishoudelijk werk, maar ik help ze ook weleens met andere karweitjes zoals ramen zemen of het tuintje op orde brengen. Dat wordt erg gewaardeerd. Voor jongeren die in de zorg willen gaan werken, noemt Jonathan als belangrijkste instelling dat je wilt zorgen voor mensen. Ik hoor vaak van cliënten dat de jeugd vooral is geïnteresseerd in geld. Hoewel de salarissen in de zorg niet hoog zijn, wat ik overigens geen punt vindt, gaat het me vooral om de zorg voor mensen. Daar voel ik me prettig bij en ik blijf zeker dit werk nog een tijdje doen.”

TEKST: Loet van Bergen
FOTO: Acteon Thuiszorg

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.