Search
Close this search box.

Op kamers

Een kersverse lichting studenten is in de stad neergestreken en is al een aantal weken druk doende zich de nieuw ingeslagen weg eigen te maken. Daarbij kiest de een ervoor om op zichzelf te gaan wonen, terwijl een ander liever nog even thuis blijft. Mats van Welie uit Dreumel en Stef Hendrikx uit Wamel zijn al een aantal jaren aan het studeren en vertellen over de keuzes die zij gemaakt hebben en hebben tegelijkertijd enkele tips voor de nieuwe eerstejaars.

Stef gaat het vierde jaar in van zijn studie accountancy aan de HAN. Iets voor corona, in januari van dat jaar, is hij op kamers gegaan en deelt hij een studio met zijn huisgenoot. In het begin was het even wennen, zeker ook door de tijden waar we toen in leefden waarin de studie veelal digitaal opgepakt werd. Het resulteerde erin dat hij het eerste half jaar nog best vaak bij zijn ouders in Wamel thuis was. Na dat half jaar is hij volledig op zichzelf gaan wonen. En dat bevalt hem erg goed. “We wonen in een fijne studio waarin we alles voor onszelf hebben. Keuken, toilet, badkamer, washok. En we zorgen ervoor dat we alles netjes schoon houden. Je leeft er in. Dan is het wel zo prettig als het geen rotzooi is.” Mats is het daar roerend mee eens: “Je wilt op elk moment vrienden kunnen uitnodigen. Dan wil je ook dat het toonbaar is. Want zeker met de grote kamer die ik nu heb komen er regelmatig mensen over de vloer. Logés volop. En dat kan ook.”

Mats van Welie en Stef Hendrikx
Mats van Welie en Stef Hendrikx

Niet direct op kamers

Mats start in het tweede jaar van de opleiding commerciële economie aan de HAN, daarvoor studeerde hij 3 jaar in Den-Bosch. Sinds twee maanden woont ook Mats op zichzelf. “Ik vond het helemaal prima om bij mijn ouders te wonen. Vanuit Dreumel is alles goed bereisbaar en thuis was alles meer dan goed. Daarbij, op het MBO woont eigenlijk niemand al op kamers. Pas toen ik in Nijmegen begon, begon het te kriebelen. Ik was zo’n zwervend studentje met altijd schone sokken en onderbroek op zak, zodat ik makkelijk na een feestje of iets dergelijks bij vrienden in de stad kon blijven. Op een gegeven moment wil je dan toch een eigen plek. Via Stef kreeg ik een mooi aanbod en sindsdien woon ik met veel plezier net iets buiten het centrum. De vrijheid om zelf te bepalen wat ik wanneer met wie doe bevalt me erg goed. De tijd vliegt. Zo merkte ik laatst ineens dat ik al in geen vier weken bij mijn ouders was geweest.”

Steek eerst tijd in je studie en zorg dat je daar je draai in hebt gevonden

Wat kies jij?

Zowel Stef als Mats hebben wel wat tips voor de nieuwe studenten. Zo drukt Stef ze op het hart om vooral eerst je tijd te steken in je studie: zorg dat je daar je draai in hebt gevonden vóórdat je daar zelfstandig wonen aan toevoegt. Je leven wordt heel anders, het is dan handig om het eerste jaar even rustig rond te kijken voordat je de volgende stap neemt. Woon je echter ver weg, dan is er eigenlijk geen keus: om de aansluiting te kunnen maken met je medestudenten is het aan te raden om wél die stap te nemen. In je studententijd wil je meer doen dan studeren alleen, dan is het handig om ook midden in het bruisende studentenleven te zijn. Mats voegt daaraan toe: “Besef je wel dat je heel anders gaat leven. Dat heeft ook financiële consequenties. Als je weinig tot geen financiële bijdrage krijgt van je ouders, dan moet je er wel goed over nadenken of het het waard is om een hoge lening aan te gaan. Zelf denk ik dat het dat zeker is. Geld is uiteindelijk maar geld. Genieten van het leven is veel belangrijker. Je bent per slot van rekening maar één keer jong. Daar mag (moet) je met volle teugen van genieten. En zelfstandig wonen is gewoon hartstikke leuk: we gaan veel uit, hebben veel huisfeestjes en etentjes. Ik leer zo steeds meer mensen kennen. Dat zou ik voor geen goud willen missen.”

Spijt dat hij de stap om op zichzelf te gaan wonen niet eerder heeft genomen heeft Mats echter niet: “Het is gelopen, zoals het is gelopen. Thuis was het ook goed. Deze stap kwam voor mij gewoon op het juiste moment en ik geniet er met volle teugen van.”

TEKST: Chantal Fransen

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.