Search
Close this search box.

Dreumels huisarts Marius Leest over zijn ervaring met het Coronavirus

Dit jaar volgden we Dreumels huisarts Marius Leest en tekenden zijn ervaringen met het Corona virus op. Het virus is nog altijd onder ons en dat zal het hoogstwaarschijnlijk ook blijven. Marius’ boodschap blijft dan ook dezelfde: Blijf op uw hoede!

Naam: Marius Leest
Leeftijd: 54 jaar
Beroep: huisarts in Dreumel sinds 2008

Wie had vorig jaar, toen we deze reeks startten, kunnen denken dat we nog altijd in deze situatie zouden zitten? We zitten opnieuw tegen een lockdown aan en dat is heel vervelend. Toch zullen we ons moeten beseffen dat Covid niet weg zal gaan. Het zal onderdeel uit blijven maken in het leven. Hopelijk lukt het wel om het onder controle te houden.

Zorg
De druk op de ziekenhuizen is hoog. Mede door het uitvallen van personeel. Als dit niet verandert kan straks niet iedereen meer geholpen worden in het ziekenhuis. Ik kan alleen maar gissen wat dat zal gaan betekenen voor de huisartsen. De zorg die thuis geboden kan worden is natuurlijk niet te vergelijken met wat er in het ziekenhuis kan. Spoedgevallen zullen altijd kunnen worden geholpen, maar de niet spoedgevallen, dat is een ander verhaal. De niet spoed gevallen zullen, als zorg uitblijft, op termijn echter wel spoed gaan worden. Aan de andere kant is het nu ook zo dat, als er géén sprake is van een acute situatie ik er nu voor kies om de patiënt niet naar het ziekenhuis te laten gaan, ook al is daar ruimte. De kans dat er een corona besmetting optreedt is nu te groot.

De maatschappij wordt breed getroffen
Het aantal besmettingen loopt op. Steeds meer mensen worden ziek en dat heeft grote consequenties voor de maatschappij. Ondernemers zien zich zonder personeel, omdat die ziek thuis zijn, of omdat ze in quarantaine zitten omdat er een familielid ziek is. Niet alleen de zorg staat onder druk. Onze hele economie ondervindt op steeds bredere schaal de gevolgen.

Vaccinatie
De noodzaak van vaccineren blijft dan ook onverminderd groot. Ze zorgen ervoor dat we minder snel en minder ernstig ziek worden. Vaccineren doe je voor jezelf, maar zeker ook ter bescherming van de kwetsbaren in onze samenleving. Ik geloof dat iedereen van ons ziek zal worden op den duur. We zijn dit virus niet kwijt. Vaccineren is noodzakelijk om de gevolgen tot een minimum te beperken.

Blijf op je hoede

Leren leven met het virus
We zullen er rekening mee moeten houden dat het virus onder ons zal blijven. Dat betekent dat we ermee moeten leren leven. Het virus past zich aan, nieuwe varianten steken de kop op. Wij zullen daarop moeten blijven reageren en ons aan moeten passen. Het virus is niet statisch. Het is dan ook niet te voorspellen wat er gaat gebeuren. We hadden gehoopt dat we grip zouden kunnen krijgen op dit virus. Dat is niet gebeurd en zal hoogstwaarschijnlijk ook niet gebeuren. We moeten flexibel blijven. En zelf kritisch blijven nadenken.

Hou je aan de maatregelen zoals ze gesteld worden. Maar ook als er versoepelingen worden afgekondigd, blijf dan ook zelf kritisch nadenken over wat voor jou en de mensen om jou heen het veiligst is.

De politiek moet keuzes maken. We hebben gezien dat ze vaak achter de feiten aanlopen en huiverig zijn om tijdig duidelijke beslissingen te nemen. Daar kun je van denken wat je wilt, maar belangrijk is dat je zelf jouw eigen keuzes blijft maken en na blijft denken over jouw eigen veiligheid. Vaccineren, afstand houden, een mondmasker, maar ook zelfzorg:

Gezond leven
Zorg ervoor dat je immuunsysteem zo sterk mogelijk is. Door gezond te eten, meer te bewegen en ook geestelijk gezond en flexibel te blijven. Het helpt allemaal mee om ziek worden te voorkomen en mocht je alsnog ziek worden, de gevolgen tot een minimum te beperken.

De redactie van Maas & Waal XL bedankt huisarts Marius Leest voor de serie artikelen die wij dit jaar 2021 met hem samen mochten maken.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.