Search
Close this search box.

Werkzaamheden elektriciteits-station Doetinchem in volle gang

Vorig jaar is BAM gestart met de civiele en bouwkundige werkzaamheden van het elektriciteitsstation in Doetinchem. Nu, een jaar later is het bouwkundig opgeleverd en start Hoppenbrouwers vestiging Afferden in opdracht van de BAM met de elektrotechnische werkzaamheden ten behoeve van de uitbreiding van het onderstation. Het station speelt een belangrijke rol in de capaciteitsuitbreiding van het elektriciteitsnet voor de omgeving Doetinchem. Een bijdrage aan de algehele energietransitie in Nederland.

Uitbreiding lokale netcapaciteit

De uitbreiding van de locatie Doetinchem is nodig omdat de behoefte in de directe omgeving nu al groot is maar ook strategisch en toekomstgericht zijn dergelijke investeringen in het netwerk nodig. De vraag naar elektriciteit is almaar groeiende. Denk hierbij aan uitbreiding van bedrijventerreinen, de bouw van gasloze woningen die volledig elektrisch afgewerkt worden en de toename van elektrische auto’s en daarbij horende laadpalen.

In nauwe samenwerking met de betrokken partijen wordt materiaalgebruik en werkwijzen geoptimaliseerd, gericht op duurzaamheid en standaardisatie. Zoals het gebruik van prefab scherfwanden, prefab betonnen kabelgoten en een uniforme werkwijze voor realisatie van het betonwerk voor de kelders van de gebouwen.

Werken in ‘ringen’ waarborgt veiligheid

De elektrotechnische werkzaamheden hebben betrekking op de gebouw gebonden installaties van het 20kV gebouw (Liander) én het centraal dienstengebouw (TenneT) en zullen uit het volgende bestaan. Het bekabelen en monteren van de E-installaties in de verblijf- en toiletruimte, kabelladder systemen, schakel- en verdeelinrichting, verlichtings- en noodverlichtingsinstallatie, brandbeveiligingssystemen en laagspanningsverdelers. Diverse kabelgoottracé’s worden gemonteerd om met alle schakelkasten te ‘praten’. Het 20kV gebouw wordt voorzien van zonnepanelen en voor het centraal dienstengebouw installeert Hoppenbrouwers de bekabeling voor het noodstroomaggregaat. Voor de werktuigbouwkundige-werkzaamheden wordt beroep gedaan op vestiging Hoppenbrouwers Heesch.

Veiligheid staat voorop. Daarom wordt er in ‘ringen’ gewerkt. De betekent dat de stroomvoorziening over meerdere ringen op diverse plekken loopt. Mocht een onderstation uitvallen, neemt een ander onderstation het over.

“Standaardisatie en uniformiteit leveren op termijn een snellere doorlooptijd”

“Uiteindelijk vindt een periode plaats van uitgebreid en nauwkeurig testen”

Regionale omzetting van elektriciteit in 2025

Bovengenoemde elektrotechnische werkzaamheden zijn recent opgestart en nemen volgens planning ruim een half jaar tijd in beslag. Aansluitend zal een periode plaatsvinden waarin de complete installatie uitgebreid en nauwkeurig wordt getest door Qirion, die ook de engineering voor hun rekening hebben genomen. Naar verwachting zal begin volgend jaar (2025) de regionale omzetting van elektriciteit plaatsvinden, wat de capaciteit in de omgeving aanzienlijk zal verhogen.

Van Heemstraweg 47, 6654 KD Afferden
Tel 0487-585100
www.hoppenbrouwerstechniek.nl

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.