Search
Close this search box.

Van regendrup tot innovatiestroom – van student tot drijvende kracht

Met Jeroen kom je niet van de regen in de drup. Eerder van de drup in de stroom. En wat voor een stroom! Jeroen Renders is 28 jaar oud en woont in het Limburgse Ottersum. Als kind al had hij een passie voor creatief bezig zijn; de opleiding tot mediadesigner lag voor de hand. Daar maakte hij kennis met de ondernemerskanten van het vak en een nieuw vuur ontbrandde: ondernemerschap.

“Juist in het zien van kansen en het vinden van oplossingen voor klanten en de onderneming kan ik mijn creativiteit kwijt”, legt Jeroen uit, die aan de HAN de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement volgde.

HAN Talent Academy

De extracurriculaire leerroute van de HAN Talent Academie bood Jeroen, naast zijn hoofdopleiding, onverwachte kansen. “Een prachtig traject voor wie extra uitdaging zoekt. Heel gaaf om met een groep enthousiaste studenten van verschillende disciplines te werken aan projecten en je persoonlijke ontwikkeling. Ik heb er veel geleerd, ook over mijzelf én er een mooi netwerk aan overgehouden.”

D2D Water Solutions

Onderdeel van de Talent Academy is het in groepjes werken aan concrete vraagstukken van opdrachtgevers. Daar startte Jeroens kennismaking met – toen nog startup – Drop2Drink Water Solutions. D2D’s missie: toegang tot schoon drinkwater voor iedereen. Zo zelfvoorzienend mogelijk. Dit kan met behulp van de Drop2Drink Unit. Dit is een filtersysteem waarmee veilig drinkwater gemaakt kan worden uit regenwater of onbetrouwbaar leidingwater.

Wat voor Jeroen in 2019 begon met een bijdrage aan het onderzoek dat hij met vier medestudenten van de Talent Academy deed naar de marktkansen van D2D, is nu een fulltimebaan als internationaal salesmanager bij diezelfde onderneming.

“De jury bleek overtuigd van de innovatieve kracht van de Drop2Drink Unit”

CSU Innovatie Award

Een functie die hij met groot plezier vervult. Jeroen: “Mijn rol vraagt erom dat ik contact leg met mensen, naar buiten treedt. Dat staat wat in contrast met mijn redelijk introverte aard en was daarom een uitdaging voor mij, maar inmiddels niet meer. Ik vind het juist heel leuk! Zoals laatst de pitch voor de CSU Innovatie Award die ik moest houden voor een zaal met 500 mensen. Hoe het is afgelopen met die pitch? (lacht) Nou, we hebben de award gewonnen.”

Jeroen Renders (foto Marc Brökling)

Waterstress

“Die award was beslist een mooie opsteker. De jury bleek overtuigd van de innovatieve kracht van de Drop2Drink Unit. Ze zagen de rol die deze kan spelen in de integrale aanpak van waterstress. Bij waterstress denk je misschien aan de steeds vaker optredende periodes van droogte en mogelijk watertekort, maar ’t gaat ook over extreme hoeveelheden regen, meer dan een riolering en uitgedroogde bodem kunnen verwerken. Vervuild grond- en oppervlaktewater is ook een aspect van waterstress.”

“De andere kant van de medaille is het water uit de kraan. Dit lijkt een oneindige stroom en de hoge kwaliteit vinden we vanzelfsprekend. Maar als je goed luistert naar wat waterwinbedrijven, waterschappen, provincies en natuurorganisaties zeggen, weet je dat het door de toenemende droogteperiodes en de vervuiling van het grond- en oppervlaktewater steeds lastiger wordt om voldoende drinkwater van goede kwaliteit te leveren.”

Nieuwe bron

D2D Water Solutions wil een andere bron benutten: regenwater. Maar regenwater is niet zomaar geschikt voor consumptie. D2D ontwikkelde een ingenieus, flexibel en compact filtersysteem. Alles wat niet in het water thuishoort, zoals virussen, bacteriën, zware metalen en PFAS, wordt eruit gehaald tot onder de maximaal toegestane waardes. Het resultaat is drinkwater dat voldoet aan Nederlandse en Belgische kwaliteitsnormen en aan die van de WHO.

“Drop2Drink kan met haar decentrale systeem een aanvulling zijn op het centrale watersysteem”

De kosten?

Zo’n Drop2Drink Unit kost waarschijnlijk wel wat? Jeroen: “Als filtercomponent is de Drop2Drink Unit onderdeel van een regenwatersysteem. En dat is inderdaad nog niet heel goedkoop. Daar staat tegenover dat steeds meer gemeenten en provincies subsidies geven voor het gebruik van regenwater. Ook kan toekomstige schaalvergroting een gunstig effect hebben; kijk maar naar de zonnepanelen die in de begintijd ook duur waren. Een ander aspect: ons drinkwater is nog erg goedkoop, maar we krijgen te maken met prijsstijgingen en ook meer regelgeving.”

Aanvulling op het centrale watersysteem

“Op het moment dat water duurder wordt, ga je er anders mee om”, vervolgt Jeroen. “Dan kijk je naar de bakken water die bij extreme regenval van daken rechtstreeks het riool inspoelen en dan besef je dat je een kostbaar goed verspilt. En juist dit kostbare goed geschikt maken voor consumptie, daar zien wij een kans. Drop2Drink kan met haar decentrale systeem een aanvulling zijn op het centrale watersysteem.”

Met hart en ziel werkt Jeroen bij deze onderneming. “Ik geloof in het product”, besluit hij ons gesprek. “Het kan een fantastische oplossing zijn voor waterstress, zowel nationaal als internationaal.”

Dit is – na een periode van drie jaar – het laatste artikel van HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie in de serie Duurzaam Verdienen. We bedanken alle geïnterviewden voor hun enthousiaste medewerking! Wilt u meer weten over hoe wij ondernemers in de regio helpen bij duurzame transitie? Scan de QR-codes!

Het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie helpt organisaties in de regio bij hun
omslag naar toekomstbestendigheid
www.han.nl/cmw

Fleur van der Bend, Masterstudent Circulaire Economie en dochter van uitgevers Henk en Yvonne van der Bend.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.