Search
Close this search box.

De Splendorfabriek – inspirerende ontmoetingsplek voor creatieve ondernemers

Nieuwe samenwerkingsvormen, ze zijn er in verschillende hoedanigheden. Tussen overheid en bedrijfsleven, corporates en startups, creatieven en techneuten… er is een groeiende behoefte om elkaar op te zoeken. Op plekken die stimuleren, prikkelen en de creativiteit doen opborrelen. Een plek als de Splendorfabriek in Nijmegen bijvoorbeeld waar een heel scala aan bedrijven, van groot tot klein in meer of mindere mate de samenwerking opzoeken.

Stap je binnen via het monumentale pand aan de Annastraat dan voel je de ambiance al, het bruist van de activiteit en is een stuk groter dan je zo aan de buitenkant zou verwachten. Verrassend. Of, zoals burgemeester Bruls bij de opening in 2012 al opmerkte: “Misschien wel het best bewaarde geheim van Nijmegen.”

Bij binnenkomst is de rijke geschiedenis van het pand nog duidelijk voelbaar. Niet in de laatste plaats omdat de eigenaren de hal hebben ingericht als klein museum als eerbetoon aan de lampenfabriek die hier van 1928 tot 1982 volop draaide. Voor Marcel Vermeer, één van de eigenaren van het pand was het een must: “We vinden het belangrijk om dit stukje Nijmeegse geschiedenis te laten zien. Via Philips, die de fabriek in 1982 overnam, hebben we delen van de oude inrichting en apparatuur gekregen en ook het glas-in-lood en de gevel zijn in volle glorie hersteld. Sterker nog, oud medewerkers komen hier nog elke maand bijeen voor een gezellig samenzijn. Het laat wel zien dat de Splendorfabriek een belangrijke rol in veel levens heeft gespeeld.”

Actieve stimulans tot samenwerken

Wandel je door het gebouw dan valt met name de grootsheid op. Het pand loopt van de Annastraat door naar de Gorterplaats, met name in dat achterste gedeelte zit veel ambacht. Timmerbedrijven, designers van meubels, lampen, grafisch ontwerpers, kunstenaars, maar je vindt er ook een kapper, een tattooshop, autoherstelbedrijven en een gezellige horeca die ook door buurtbewoners frequent bezocht wordt. “We denken conceptmatig en blijven in beweging. Zo ontwikkelen we nu een tweede straat, zoals we het noemen, waar volgend jaar met name kleinere bedrijven een plek zullen krijgen. Elke werkruimte zal grenzen aan een gezamenlijk plein, een straat waar je elkaar kunt ontmoeten voor een hapje, een drankje en een goed gesprek. Zo bieden we het fundament en de voorzieningen die samenwerken stimuleren. Precies zoals we dat nu in de bestaande ruimtes ook doen.”

“Ben je hier eenmaal binnengestapt, dan wil je er direct onderdeel van uitmaken.”

Joris Joore, beheerder van de Splendor flexplekken, vult aan: “We zien dat ondernemers elkaar steeds vaker opzoeken. De behoefte aan flexibele werkruimte groeit. Bij de kleinere zelfstandigen, maar ook bij werknemers die steeds vaker vanuit huis werken, maar het dan toch prettig vinden om een of twee dagen in de week een rustige werkplek te hebben. Ook aan de vergaderruimtes die we op flexibele basis aanbieden is steeds meer interesse. Veel bedrijven zoeken naar een meer hybride invulling van hun werkruimte. Deels thuis, deels hier in een eigen kantoor, of zoeken juist een werkplek in de gezamenlijke ruimte waar er makkelijk contact kan worden gelegd met mede ondernemers. We hebben vergaderfaciliteiten, plekken waar je rustig kunt telefoneren, maar bijvoorbeeld ook een arena achtige ruimte die veel wordt ingezet om presentaties te geven.”

Al met al is de Splendor een plek waar je geweest moet zijn. Al was het maar om een stukje Nijmeegse geschiedenis en Nijmeegs ondernemerschap op te snuiven.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.