Search
Close this search box.

Negatief over ‘Nederland circulair in 2050’? Bij VBI niet!

Voor negatieve geluiden over wat je als onderneming allemaal moet doen om te voldoen aan ‘Nederland Circulair in 2050’ moet je niet bij Bennie Kroes en Peter Musters van VBI zijn. Integendeel: “Het zijn heel inspirerende tijden”, vinden ze.

Peter Musters en Bennie Kroes
Peter Musters en Bennie Kroes

VBI is producent van innovatieve prefab vloersystemen. De hoofdlocatie is aan het Looveer in Huissen; verspreid over het land zijn er 6 nevenvestigingen. Peter Musters is werkzaam als Adviseur bouwconcepten. Bennie Kroes is Plantmanager op VBI-locatie Weurt. Ik ga met hen in gesprek over remontabiliteit en circulariteit in de bouw. Waarom zijn ze er zo enthousiast over? Hoe verandert de markt en hoe spelen ze daarop in?

Niet duurder

“Remontabel bouwen hoeft niet duurder te zijn”, begint Peter. “De clou is dat je niet een enkel onderdeel in ogenschouw neemt, maar naar het geheel kijkt. Bijvoorbeeld: bij kantoren- en scholenbouw is het gebruikelijk om een betonnen druklaag op de vloeren aan te brengen. De verbindingen zijn daarmee letterlijk in beton gegoten. Dit hebben we ons gaandeweg aangeleerd.”

“Wat óók kan, is het toepassen van betonnen kanaalplaatvloeren die met bereikbare en losmaakbare verbindingen aan de dragende stalen balken worden bevestigd. Het voordeel is dat je aanzienlijk minder manuren, materiaal en primaire grondstoffen nodig hebt, zeker wanneer tijdens de productie betongranulaat is toegevoegd. Als het gebouw later afgebroken moet worden, zijn zowel de staalconstructie als de kanaalplaatvloer opnieuw hoogwaardig in te zetten als bouwelementen. Dit betekent een groot waardebehoud voor de eigenaar. Zo heb je én een grote milieuwinst én is het financieel aantrekkelijk.”

Voordenken over elk detail

“Maar inderdaad: het vraagt een totaal andere manier van denken en ook ontwerpen. Bij het ontwerp moet je vooraf bedenken: hoe maak ik het later weer los? Over elk detail moet worden nagedacht, en bij de uitvoering op de bouwplaats moet er strak de aandacht voor zijn, want bijvoorbeeld over een moer in een staalverbinding mag geen beton gegoten worden. Hij moet bereikbaar blijven.”

“Het vraagt een heel andere manier van ontwerpen”

Markt in beweging

Peter zit vaak om de tafel met constructeurs en architecten om te praten over milieu-impact en circulariteit. “De markt is overduidelijk in beweging, en mijn tip is: beweeg mee. Dit proberen we bij VBI ook te doen. Of we koploper zijn? Nou, dat mag de markt zeggen, maar we hebben wel die ambitie! We zijn sinds de jaren ‘90 al bezig met wat nu circulariteit heet, door recyclede grondstoffen toe te passen en door met ontwerpers te focussen op flexibel aanpasbare draagstructuren. Onder invloed van ‘Nederland Circulair in 2050’ komt dit in een stroomversnelling. Het is een heel inspirerende tijd en ik merk dat ik met mijn gezin ook veel bewuster met duurzaamheid bezig ben.”

EPS-afval krijgt waarde

“Zo gaat het bij ons thuis ook!”, bevestigt Bennie. “En begrijp me goed: ik ben geen groene goeroe, hoor, maar zuinig en respectvol omgaan met onze grondstoffen is voor mij een must. Wat wij bij VBI-vestiging Weurt aan het doen zijn: het inzamelen van gebruikt EPS (piepschuim, een aardolieproduct – red.) en daar nieuwe blokken van maken die uit zuiver EPS bestaan dat opnieuw recyclebaar is, ik vind dat fantastisch. Het EPS vindt onder andere een toepassing in onze kanaalplaatvloeren.”

Zijn er dan geen kosten verbonden aan het ophalen van afgedankt EPS? “Zeker, dit is niet gratis”, vertelt Bennie. “We proberen het wel zo efficiënt mogelijk te doen, bijvoorbeeld tegelijk met het leveren van nieuw piepschuim. Daarnaast is de wereld aan het veranderen. Het ‘produceren’ van afval is niet meer gratis zoals vroeger. Piepschuim tegelijk met het restafval aanbieden kost geld. Als VBI kunnen wij het ophalen en er een prijs voor bieden. Mooier kan het toch niet?”

‘De Cirkel’ gewonnen

In november 2022 kregen de mensen van VBI erkenning voor het enthousiasme en doorzettingsvermogen waarmee ze van afgedankt piepschuim weer grondstof weten te maken. Het bedrijf won ‘De Cirkel’, een jaarlijkse prijs voor het duurzaamste bedrijf uit de regio (initiatief van RvN@ en Circulaire Raad van Nijmegen).

Peter: “Niet alleen voor EPS, maar voor al onze producten streven we onophoudelijk naar het verminderen van de milieulast en naar het vermeerderen van de waarde door oplossingen voor hergebruik. Dit combineren we in ons aanbod met de hoogste kwaliteit en veiligheid. Prachtig om hieraan te werken. En als je me vraagt wat mijn tip is aan andere bedrijven die willen verduurzamen, dan zeg ik: begín gewoon ergens en kijk waar je stappen kunt zetten.”

Het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie helpt organisaties in de regio bij hun omslag naar toekomstbestendigheid www.han.nl/cmw

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.