Search
Close this search box.

In gesprek met Femke Bull: De jongens en meiden willen gewoon lekker aan de slag.

Technisch personeel… Krijg jij nog de vakmensen die je zo hard kunt gebruiken om alle openstaande vacatures mee te vullen?

Bijna dagelijks hoor je in het nieuws dat de roep om vaklieden enorm is en dat er onder de jongeren tegenwoordig geen enkele interesse meer is om te kiezen voor een technisch beroep. “De jeugd van tegenwoordig wil alleen maar beroemd worden of iets met computers doen…” Je hebt dit soort verzuchtingen vast al eens gehoord.

Maar geldt dit nog wel voor de jeugd van nu?

Femke Bull, decaan VMBO op het PAX Christi College, laat een ander geluid horen. Een hoopvol geluid.

“Zeker in deze regio, met het type bedrijven die er zijn, is het belangrijk dat er voldoende technisch personeel is,” vangt Femke aan. “En daar horen goede technische opleidingen bij. Bij ons op het PAX leek het er even op dat de technische profielen zouden verdwijnen. We hebben er ons, samen met de Vrienden van Techniek Maas en Waal hard voor gemaakt om de technische vakken bij ons op school weer nieuw leven in te blazen. En dat is goed gelukt.”

De kracht van de beleving

“Vanaf het eerste jaar dat de leerlingen hier binnenkomen proberen we ze een zo volledig mogelijk beeld te geven van de profielen waar ze in een later stadium van hun schoolloopbaan voor kunnen kiezen. Beleving is daarin het sleutelelement. We laten de leerlingen proeven aan het werk dat ze straks kunnen gaan doen. We organiseren van alles om ze te laten beleven hoe mooi een vak is. Door mee te doen met VMBO On stage, de Techniekdag en PPO Doedagen en de leerlingen aan de slag te laten gaan in ons PAX Lab, de Hubertushal en bij Junior Technovium bijvoorbeeld. Zo laten we zien dat techniek heel breed is en dat er in verschillende branches technische functies te vervullen zijn.”

Maak het concreet

“Laten zien dat je van een idee tot aan een concreet product komt, dat spreekt tot de verbeelding. Toen basisschool De Appelhof een nieuwe schoolbibliotheek wilde, hebben we dit dan ook graag als project opgepakt. De basisschoolleerlingen kwamen met ideeën en onze leerlingen hebben het van ontwerp tot aan inmeten, bouw en inrichting verder uitgewerkt. Door het zo tastbaar te maken krijgen de leerlingen een goed beeld over de werkzaamheden en worden ze enthousiast. Op diezelfde manier gaan ze aan het werk bij de bedrijven waar we mee samenwerken. Dat maken, daar worden de meesten heel blij van. Ze willen niet in de schoolbanken zitten en met theorie bezig zijn. Ze willen gewoon lekker aan de slag.”

Duidelijke verschuiving naar meer techniek

“Als ik nu kijk naar wat onze vierdejaars kiezen als volgopleiding dan zitten daar heel veel technische vakopleidingen bij. Zowel de basis-, kader- als T-leerlingen kiezen voor beroepsopleidingen en willen monteur worden, of timmerman, technisch engineer, schilder, metaalbewerker… Er is een verschuiving merkbaar waarin de leerlingen niet meer kiezen voor de grote ROC’s, maar juist voor vakopleidingen zoals die in Cuijck bijvoorbeeld, die ook echt meedenkt en voor het komende schooljaar taxi’s inzet om de eerstejaars op te halen in Druten, zodat de keuze voor Cuijck makkelijker wordt.”

Dat zijn hoopvolle berichten. Het lijkt erop dat het tij zich keert. Wil je daar met jouw bedrijf concreet aan meewerken? Het PAX staat altijd open voor samenwerkingen met bedrijven uit zo veel mogelijk verschillende branches. Interesse in zo’n samenwerking? Neem dan contact op met Femke via mail op: f.bull@paxchristicollege.nl.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.