Search
Close this search box.

Met ons totaalconcept duurzame mobiliteit willen we de klant ontzorgen

Op een verlaten plek ergens aan de rand van de bewoonde wereld je elektrische auto aan de laadpaal hangen? Hoe fraai vormgegeven zo’n laadstation ook mag zijn, bij Kuster Energy vinden ze dat het anders moet.

Met ons totaalconcept duurzame mobiliteit willen we de klant ontzorgen

Kusters tank-/laadstation in Groenlo (één van de pakweg 50 vestigingen) is hier het sprekende voorbeeld van: het is een plek waar je wilt zijn, waar de heerlijke geur van verse koffie, broodjes en kleine warme gerechten je tegemoet komt als je het ‘Kuster Energy Point’ binnenloopt, waar je kan werken want er is gratis wifi, waar je kan vergaderen en ontmoeten want er zijn daar de ruimtes voor (mét beeldschermen). En als je vindt dat je auto of vrachtwagen een wasbeurt nodig heeft, dan biedt de TipTop Car- & Truckwash uitkomst. Op hetzelfde terrein én van Kuster zelf.

Er is méér wat in de tank kan

Heel toekomstgericht dus. En dan denk je misschien: dat zal wel zijn voor elektrische auto’s en vrachtwagens. Jazeker, maar dat is niet het enige! Je vindt er inderdaad een mooie serie laadpalen (van ‘gewoon’ tot ‘snelladers’) die aangesloten zijn op een groot dakoppervlak met zonnepanelen. Maar als je nog E10 of E5 wilt tanken, kan je er ook terecht, evenals voor de traditionele dieselbrandstof. En er is méér wat in de tank kan, als je wilt bijdragen aan CO2-reductie.

“We zijn op zoek naar percelen in de omgeving van Arnhem en Nijmegen”

De oliehandel van opa Kuster

In de vergaderruimte bovenin het Groenlose Energy Point ontmoeten we Lars Kuster (25), bedrijfsleider van de Duitse tak van Kuster Energy en Wessel Jan de Boer (52), transitiemanager Energie en Mobiliteit. Lars is de kleinzoon van de man die begin jaren ‘70 in de Achterhoek een oliehandel begon en met een tankwagen de olie bij boeren, transportbedrijven en particulieren bracht. Dat we intussen bij zo’n 50 locaties, waarvan 10 in Duitsland, kunnen tanken/laden is te danken aan Lars’ vader Paul Kuster. Hij zette in de jaren negentig de stap om de oliehandel uit te breiden met tankstations.

Energietransitie

Lars kijkt vooruit: “Ik wil een flinke draai maken richting duurzaamheid. Tegelijkertijd weet ik dat het een draai is die we niet in één keer kunnen maken. We zijn niet in één klap van fossiele brandstoffen af. Het elektriciteitsnet is er bijvoorbeeld nog niet op berekend dat we nu allemaal in een stekkerauto zouden rijden. Daarom bieden wij bij Kuster – naast de mogelijkheid om elektrisch te laden en naast reguliere brandstoffen – een keur aan alternatieven aan. Blauwe diesel, deels gemaakt van hernieuwbare grondstoffen – nee, een aanpassing van de motor is niet nodig; LNG, wat staat voor ‘Liquefied Natural Gas’, oftewel vloeibaar aardgas; groengas gemaakt uit Achterhoekse biomassa, en tenslotte het additief Ad blue dat nodig is om de NOx-uitstoot te reduceren.”

Een totaalconcept dat de klant ontzorgt

Passend bij de visie die Kuster heeft op het faciliteren van mobiliteit, ondergaat ook de oude bekende tankkaart een wezenlijke verandering. Wessel Jan ontvouwt: “Het wordt een mobiliteitspas. Je kan ermee tanken, laden, eten & drinken, een vergaderruimte boeken, de auto wassen – en we werken eraan om alle kosten eenvoudig op één factuur te zetten. En dan niet meer een gewone factuur, maar eentje die – bijvoorbeeld – ook de carbonfootprint inzichtelijk maakt.”

“Nu al komen bedrijven bij ons met de vraag hoe ze hun wagenpark kunnen verduurzamen”

Koppeling met ov, deelfiets en taxi’s

“Nu al komen bedrijven bij ons met vragen als: kunnen jullie ons helpen ons wagenpark te verduurzamen? Dat sluit aan bij wat we willen: behalve producten ook service en advies bieden. Het ontwikkelen van een app die regelrecht naar dit soort stations leidt, staat ons voor ogen. Met een koppeling naar andere vormen van mobiliteit: het ov, de deelfiets, taxi’s.”

Op zoek naar percelen

Al heeft Kuster diverse locaties waar je behalve tanken ook kunt laden, het station in Groenlo is de onbetwiste voorbeeldlocatie. Lars: “We zijn op zoek naar percelen van tussen de 5000 en 10000 vierkante meter, omgeving Arnhem en Nijmegen, waar we ook energypoints zoals in Groenlo kunnen bouwen. Het mooie van de omgeving Nijmegen is dat deze naadloos aansluit op het gebied net over de Duitse grens, waar ik verantwoordelijk voor ben.”

Je moet ze koesteren

Op dit moment worden contacten gelegd met het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie. Wessel Jan: “We zijn aan het kijken wat een studentduo van de minor of master Circulaire Economie voor ons kan betekenen. En wat wij voor hen kunnen betekenen! Ik wil de studenten ook iets kunnen bieden, ze een kans geven zich te ontwikkelen. Kijk naar Lars (Lars heeft wegens een andere afspraak het interview net verlaten, red.), de kleinzoon van de oude Kuster: 25 jaar jong en hij doet het fantastisch. De drijvende kracht en de inspirator achter de ontwikkelingen bij Kuster. Jonge mensen met hun frisse, onbevangen blik – je moet ze koesteren. Ik verheug me!”

Het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie
helpt organisaties in de regio bij hun
omslag naar toekomstbestendigheid
www.han.nl/cmw

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.