Search
Close this search box.

Herfst 2023

Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 en 23 september. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt tot en met 30 november.

Jos Veens

De wintertijd gaat pas in het laatste weekend van oktober in. Dat sluit beter aan bij het weer omdat het in deze tijd nog prima nazomerweer kan zijn. Het weer stoort zich niet aan deze data en tot laat in de herfst kan het nog zomers zijn. De herfst staat ook bekend om zijn oogsttijd. Toch worden de aardappeltelers verplicht om voor 1 oktober de aardappels te oogsten om een vanggewas in te zaaien om uitspoeling van nitraat in ondiep grondwater te verlagen. Ga er maar aan staan om onder deze druilerige omstandigheden met zware oogstmachines op een drassige ondergrond, nog fatsoenlijk je gewas te oogsten.

Wat ik bijvoorbeeld heel erg mis in deze regeling is de nuance. Het gebrek aan nuance begint zo langzamerhand meer regel dan uitzondering te worden. Op tal van dossiers is het momenteel alleen nog wit of zwart; denk hierbij bijvoorbeeld maar aan de oorlog tussen Israël en Hammas, de oorlog in Oekraïne, het dossier immigratie, milieu, energie transitie, huisvesting, toeslagenaffaire en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Het verdwijnen van nuance is kenmerkend voor polarisatie.

Langzaam is die polarisatie in onze samenleving geslopen en inmiddels uitgegroeid tot een kwaadaardig gezwel. Ook zakelijk krijgen wij hier steeds meer last van. Nieuwe wetten en regelgeving die onderhand niet meer uitvoerbaar zijn om nog op een gezonde manier te kunnen ondernemen.

Ook in Den Haag is het nu herfst. Zo kan het al licht vriezen maar er kunnen ook nog mooie nazomerse dagen ontstaan. Het is nu grijs en kil met dreigend onweersbuien.

Maar gelukkig kunnen we op 22 november onze stem laten horen tijdens de landelijke verkiezingen. Een moment om invloed uit te oefenen op de toekomst van ons land. Samen met de leden van OVD Druten hebben we met onze business club op vrijdag 27 oktober een kijkje kunnen nemen in de keuken van het Europese parlement. Hier hebben we een bijzondere blik mogen werpen achter de schermen van dit immense instituut. Tijdens de bevlogen presentatie van een onzer afgevaardigden is de politieke zon spontaan gaan schijnen. De boodschap was helder; je moet het samen doen en blijf in gesprek.

Komende weken gaan we in eigen land het pad naar politieke polarisatie betreden; bezaaid met holle frasen en loze beloftes. Ga op zoek naar de nuance en ga vooral kiezen voor een zonnige toekomst.

Ik wens u veel wijsheid in het stemhokje.

Jos Veens

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.