Search
Close this search box.

Dossier Duurzaam investeren: Jouw pensioen is jouw bedrijf?

“Ik zie nog veel ondernemers die ervan uitgaan dat hun pensioen geregeld is met hun bedrijf en de eventueel toekomstige verkoop daarvan. Maar zo werkt het natuurlijk niet.” Aan het woord is Rudy Bruins, eigenaar van ADB Adviseurs in Beuningen. “Denk je al aan de verkoop van je bedrijf als jouw toekomstige financiële zekerheid, bedenk dan ook dat een vraag tot aankoop altijd komt op een moment dat je het niet verwacht. Zorg ervoor dat je je bedrijf dusdanig inricht dat je klaar staat om een verkoop of overdracht ook volgens plan uit te voeren, zodat je er altijd de best mogelijke uitkomst uit haalt voor jou en de jouwen.”

“Duurzaamheid speelt daarin op meerdere vlakken een rol. Je richten op een zekere financiële toekomst is een vorm van duurzaamheid, maar zaken als ondernemen met oog op een gezonde wereld voor iedereen zijn in deze tijd minstens zo belangrijk.”

Duurzaam ondernemen

“Om op termijn een zo goed mogelijke prijs voor jouw onderneming te krijgen is het óók van belang dat je nadenkt over hoe de wereld er tegen die tijd uitziet. Ben je bijvoorbeeld een producerend bedrijf met hoge energiekosten? Werk dan nu al vast aan een meer duurzaam gebruik van energie, of zorg ervoor dat de energie die je nodig hebt op een duurzame manier gewonnen wordt. Het is belangrijk dat je kritisch kijkt naar je bedrijfsprocessen, je wagenpark, je pand, materialen en machines en zorg ervoor dat je meegaat met de aandacht die er nu is voor het behoud van de wereld waarin wij leven. Is jouw bedrijf en jouw manier van ondernemen duurzaam genoeg? Het zijn aspecten waar overname partijen naar kijken.”

Blijvend investeren

“Om jouw bedrijf zo gezond mogelijk te maken en klaar te stomen voor een zo lucratief mogelijke overname, ontkom je er niet aan om te blijven investeren. Bedenk je dat veel bedrijven geen samenwerkingen meer aangaan met ondernemers die geen aandacht hebben voor een duurzame inrichting van hun bedrijf. Dat geldt voor processen en vaste activa, maar ook voor de manier waarop je met je personeel omgaat. Is er aandacht voor permanente educatie en een prettig werkklimaat bijvoorbeeld.”

“De grote ondernemingen zijn al verplicht om aandacht te besteden aan diverse duurzaamheidsaspecten en moeten deze ook opnemen in het jaarverslag. Die ontwikkeling zal steeds verder doorsijpelen naar beneden, naar het MKB, groot en klein. Wees verstandig en heb hier aandacht voor. En er is al veel te bereiken met kleine stappen. Een eenvoudig fietsenplan voor je personeel bijvoorbeeld, of het aanbieden van gezonde maaltijden in de bedrijfskantine. Al met al is het het waard om kritisch te kijken naar hoe jij jouw bedrijf kunt verduurzamen. Er is van alles mogelijk. Wij, als financieel adviseur, vestigen hier in onze gesprekken met onze klanten met regelmaat de aandacht op. Maar het blijft bij het geven van advies. Uiteraard is het aan de ondernemer zelf om hier wel of niet iets mee te doen.”

Tekst: Chantal Fransen Foto’s: ADB Adviseurs

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.