Search
Close this search box.

Dossier Duurzaam investeren: De oudedagsvoorziening voor ondernemers

Zorg dat je op tijd begint

“Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je na je werkzame leven kunt genieten van een financieel onbezorgde oude dag. Om echt zorgeloos te kunnen genieten is het wel zaak dat je tijdig nadenkt over die financiële zekerheid op latere leeftijd,” vertelt Peter van den Brink, belastingadviseur bij Tijssen cs accountants en adviseurs. “Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kies je samen met jouw accountant voor een fiscaal zo aantrekkelijk mogelijke uitvoering.”

De oudedagsvoorziening is feitelijk opgebouwd uit 3 pijlers: Voor iedereen is er de AOW, ben je in loondienst, dan bouw je, afhankelijk van de CAO waar je aan verbonden bent, dan wel verplicht dan wel vrijwillig een pensioen op. Voor ondernemers geldt dat je dit zelf moet regelen door een lijfrente op te bouwen. Daarbij is het voor een ZZP’er en kleine zelfstandige weer anders dan voor ondernemers met een BV. Voor die laatste geldt dat zij als werknemer worden gezien.

“Sparen voor je oude dag? Begin op tijd!”

Hoe zorg je voor een goede oudedagsvoorziening?

“Bij de opbouw van een pensioen of een lijfrente betaal je nu premie, zodat je daar in de toekomst inkomen uithaalt. Het is fiscaal interessant om daarvoor te sparen omdat de premie die je nu betaalt aftrekbaar is van jouw inkomen. Vanaf 2023 is door de nieuwe pensioenwet de mogelijkheid om zelf een oudedagsvoorziening op te bouwen aanzienlijk verruimd. Hierdoor kan meer met fiscaal voordeel gespaard worden. Voorheen kon je als ondernemer ook een oudedagsvoorziening opbouwen zonder dat je geld uit jouw onderneming trok. Helaas is deze aantrekkelijke mogelijkheid per 1 januari 2023 afgeschaft.”

Goede financiële planning

“Om zo gunstig mogelijk belast te worden is een goede financiële planning nodig. Belangrijk daarin is dat je nadenkt over wat voor jou voldoende inkomen is om te leven zoals je dat voor ogen hebt. Met andere woorden: wat heb je eigenlijk nodig? Bedenk ook dat je wensen of situatie over de jaren kunnen veranderen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een fijne erfenis ontvangt, minder prettige omstandigheden als een scheiding kunnen ook effect hebben op wat je vrij wilt maken voor jouw oude dag. Sta dus regelmatig even stil bij wat je straks daadwerkelijk nodig denkt te hebben. Naast sparen voor je oude dag kun je ook denken aan vastgoed, de verhuur van onroerend goed en aandelen. Maak een combinatie van de mogelijkheden die je ter beschikking staan en bespreek met jouw financiële adviseur hoe je dit belastingtechnisch zo interessant mogelijk inricht.”

Op 1 juli jl. is de nieuwe pensioenwet in werking getreden waarin werkgeversorganisaties en overheid tot nieuwe afspraken zijn gekomen met betrekking tot AOW en pensioenen. In het nieuwe stelsel krijgen zelfstandigen meer ruimte om pensioen op te bouwen. De grootste wijziging zit hem in het feit dat het nieuwe stelsel een meer individuele benadering voorstaat. Het idee dat jonge mensen pensioen opbouwen voor de oudere generatie wordt, zeker in deze tijd van vergrijzing, als onrechtvaardig gezien. Wil je meer weten over hoe je een gezonde oudedagsvoorziening regelt?

Het ondernemersplein vertelt je er meer over.

Ga in ieder geval tijdig het gesprek aan met jouw financieel adviseur.

Peter van den Brink
Peter van den Brink

Tekst: Chantal Fransen
Fotografie: Tijssen accountants en adviseurs

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.