Search
Close this search box.

Dossier Familiebedrijf: Claassen Melkveehouderij een familiebedrijf met oog voor dierenwelzijn en duurzaamheid

Melkveehouderij P. Claasen is een familiebedrijf in Beuningen, Gelderland, dat al meer dan 135 jaar bestaat. Het bedrijf wordt gerund door twee generaties. Samen zorgen zij voor 130 melkkoeien, 80 stuks jongvee, enkele kalveren voor vlees, een paar geiten en twee paarden. Het bedrijf is aangesloten bij de coöperatie Friesland Campina en levert zo’n 1,5 miljoen liter melk per jaar.

Drie generaties, Peer Claassen staat rechts op deze foto.
Drie generaties, Peer Claassen staat rechts op deze foto.

BIO

Familie: Melkveehouderij P. Claasen
Locatie: Beuningen
Bedrijf: Melkveehouderij
Actief sinds: 1888
Product: Melkkoeien

Het bedrijf heeft een passie voor hun koeien en hun vak. “We streven ernaar om hun koeien zo gezond, gelukkig en productief mogelijk te houden”, vertelt eigenaar Peer Claassen.. “We zijn PlanetProof gecertificeerd bij Friesland Campina dat hoge eisen stelt op het gebied van dierenwelzijn, natuur en klimaat. “In 2011 hebben we een nieuwe moderne en comfortabele stal gebouwd met een aparte ziekenboeg en afkalfstal in combinatie met hygiënisch werken. Wij zorgen dat de koeien in schone strobedden kunnen liggen en de automatische mestschuif zorgt ervoor dat alles netjes blijft. De koeien worden gemolken door twee melkrobots en ze kunnen zelf kiezen wanneer ze willen eten, drinken, liggen of gemolken worden.”

Duurzaamheid

De familie Claasen heeft ook oog voor duurzaamheid en het milieu. Ze hebben hun daken vol gelegd met 11.000 zonnepanelen, waarmee ze meer dan genoeg energie opwekken voor hun eigen bedrijf en zelfs terugleveren aan het net. “We doen ook mee aan een proef voor regeneratieve landbouw, waarbij we de bodemkwaliteit proberen te verbeteren door middel van een divers en levend bodemleven, een goede bodemstructuur, een optimale waterhuishouding en een minimale bodembewerking. Daarnaast doen we in de uiterwaarden mee aan agrarisch natuurbeheer in samenwerking met collectief Rivierenland dat we beheren door middel van maaien en begrazing.”

“We zijn een bedrijf dat boert met bewustzijn”

Toekomst

“Er komen veel vraagstukken op ons af zoals klimaat, water en natuur. De boeren bieden daar de oplossingen voor, maar daarvoor moeten we wel de ruimte en tijd krijgen, want dan houdt de toekomstige generatie boeren ook zicht op een mooie uitdagende en perspectiefvolle toekomst ook voor mijn kinderen. Vandaar dat we als melkveehouderij midden in de samenleving willen staan en laten zien wat er op de boerderij gebeurt. We doen daarom mee met het initiatief Boert Bewust, dat de verbinding tussen boeren, burgers en buitenlui wil versterken. We organiseren regelmatig rondleidingen, open dagen, educatieve activiteiten en andere evenementen op onze boerderij en zijn ook actief op social media. Waar we foto’s, video’s en verhalen delen over onze dagelijkse werkzaamheden, dieren en passie.”

Interview; Loet van Bergen
Foto’s: August Swietkowiak

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.