Search
Close this search box.

Dossier Bouw: Dorpshuizen werken aan een duurzame toekomst

Dorpshuizen werken aan een duurzame toekomst

In 2024 bestaat Dorpshuis De Horst in Horssen 50 jaar. Daar wordt in de maand juni meerdere keren feestelijk bij stil gestaan. Tegelijkertijd is het karakteristieke maar ook verouderde dorpshuis toe aan een flinke moderniseringsslag, om ook in de toekomst haar belangrijke functie te vervullen. We spraken met voorzitter Mathieu Gremmen en bestuurslid Coen van Wichen.

‘Dit jaar bestaat het dorpshuisgebouw 50 jaar. We willen dan ook inzetten op een grote verbouwing. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat we de verenigingen in de toekomst nog beter faciliteren en een nog betere ontmoetingsruimte zijn voor de jeugd en ouderen. We hebben inmiddels geïnvesteerd in zonnepanelen, maar hebben nog steeds een hoge gasrekening. De verdere verduurzaming en modernisering van het gebouw heeft dus de hoogste prioriteit. Met steun van onder andere gemeente, vrijwilligers en bedrijven kunnen we ervoor zorgen dat de leefbaarheid door deze investering omhooggaat.’

De grote wens van energieneutraliteit

‘Het gebouw is van 1974 en inmiddels behoorlijk gedateerd. Zo zijn de wanden, vloeren en het dak niet geïsoleerd. In de winter is het soms erg lastig om het gebouw op temperatuur te krijgen. En in de zomerdag is het soms echt te warm. We gaan zo slim mogelijk om met het beheer van het gebouw en het gasverbruik, maar de kosten zijn altijd hoog. Als je kijkt naar energie, indeling en faciliteit merken we echt dat het een jaren 70-gebouw is.’ Lachend: ‘Al is de keuken misschien nu weer modern. We hebben de laatste jaren natuurlijk wel een en ander vervangen, maar we moeten energieneutraal worden én het gebouw up-to-date maken. Dit zou betekenen dat we vervolgens weer minstens 30 jaar vooruit kunnen.’

“Na 50 jaar staat De Horst op een kruispunt naar de toekomst”

Tegengaan van sociaal isolement

Misschien wel net zo belangrijk is de sociale rol van het dorpshuis: ‘We willen met een herverdeling het gebouw ook weer geschikt maken voor de gebruiker. Neem als voorbeeld de keuken: we hebben hier elke dinsdagmiddag een open eettafel, vooral voor de thuiszittende generatie. Onze vrijwilligers kunnen de maaltijd echter niet hier bereiden, dat doen ze thuis. Op dezelfde dag wordt hier bloed geprikt, komen mensen koersballen en openen we het repair-café. Om 12.00 uur start dan de open eettafel. We willen liever vaker open zijn, zodat de mensen op meerdere dagen langs kunnen komen. Zo halen we hen uit hun sociaal isolement. We hebben in Horssen zo’n 350 ouderen. Als we het sociaal isolement zoveel mogelijk willen beperken, moeten we echt andere bronnen aanboren en het gebouw toekomstbestendig maken.’

De Horst staat op een belangrijk kruispunt

‘We merken dat, naast de ouderen, ook de jeugd behoefte aan een ontmoetingsplek. Het behoud van het dorpshuis is dus evident. In deze staat wordt dat echter lastig. We bestaan nu 50 jaar en bevinden ons echt op een kantelpunt. Om de komende decennia vooruit te kunnen, moeten we investeren in duurzaamheid en modernisering. Alleen op deze manier kunnen we ons bestaan ook in de toekomst waarborgen. De Horst heeft 50 jaar goed gedraaid en nooit schulden gemaakt. Wij en onze voorgangers hebben altijd goed op de zaak gelet, nu is de volgende stap nodig om positief de toekomst in te gaan en ons bestaan te verzekeren!’

Viering 50 jaar dorpshuis Horssen

Op meerdere momenten in juni viert De Horst haar 50-jarig jubileum. Op 3 feestelijke dagen (gratis entree) kunnen Horssenaren terecht voor de volgende activiteiten:

8 juni: Feestavond met muzikale omlijsting van Showorkest Riverland. Bij mooi weer is het feest buiten, bij minder weer feesten we in de zaal. Kortom: dansen, feesten en borrelen!

16 juni: Een brunch voor het hele dorp, ook weer buiten met mooi weer en binnen bij minder weer. We nodigen mensen die dag van harte uit om allen iets lekkers mee te nemen. Denk aan taart, soep of een salade. Leef je dus lekker uit in de keuken!

30 juni: de Dag van de Verenigingen. De bij het dorpshuis aangesloten verenigingen presenteren zich die dag aan de Horssenaren. Zo betrekken zij de Horssense gemeenschap bij hun activiteiten én zorgen ze voor interactie. Iedereen die wil, mag namelijk meedoen met de creatieve en sportieve activiteiten van deze verenigingen.

Tekst en fotografie: Joep Peters

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.