Search
Close this search box.

De Meshallen: broedplaats voor onderwijsvernieuwingen

De naam ‘Mes’ zal veel Wijchenaren bekend in de oren klinken. In 1908 begon hoofdonderwijzer en onderwijsvernieuwer Gomarius Mes met zijn zonen met de productie van schoolmeubilair, eerst onder zijn eigen naam en later als Eromes. Meer dan een eeuw later is Wijchen nog steeds de thuisbasis van De Meshallen, hét platform voor aan het onderwijs gerelateerde organisaties. Zij komen samen om elkaar te ontmoeten, te netwerken, samenwerken, kennis te delen, elkaar te inspireren, samen te vergaderen en trainen. Daardoor ontstaat een bijzondere kruisbestuiving die vaak leidt tot verrassende nieuwe inzichten en onderwijsinnovatie.

“Samen vinden we hier nieuwe oplossingen voor toekomstbestendig
en innovatief kwaliteitsonderwijs”

Bij binnenkomst in het gebouw van De Meshallen aan de Nieuweweg is de geschiedenis direct al heel tastbaar. In de vele gezellige ruimtes is volop aandacht voor het rijke verleden, onder meer door de mural van Gomarius Mes. Het is een bijzondere, inspirerende omgeving, waar veel activiteiten op een heel organische manier bij elkaar komen. Het gebouw, dat twee jaar geleden geheel vernieuwd werd voldoet aan de allerlaatste eisen en wensen op het gebied van duurzaamheid. Het is een toekomstbestendig en zeer duurzaam gebouw geworden dat dankzij onder meer led verlichting, 544 zonnepanelen en 15 warmtepompen CO2-neutraal is en bij overcapaciteit energie teruglevert aan het net. Gemene deler in alles wat hier wordt ondernomen is het hart voor goed onderwijs.

“De Meshallen is een samenwerkingsverband van veel verschillende partners met één overkoepelend onderwerp: het onderwijs. Of beter gezegd: hier worden nieuwe oplossingen voor toekomstbestendig, innovatief kwaliteitsonderwijs gevonden. De bedrijven die je hier vindt variëren van overheids- tot onderwijsinstellingen en van innovatieve startup tot de grootste onderwijs inrichter van het land, die op deze locatie ook zijn meubilair produceert: Eromesmarko, de directe opvolger van het bekende Eromes,” vertelt Wim van Schie, algemeen aanspreekpunt van De Meshallen.

Grote variëteit aan mogelijkheden

“De partners die hier samenwerken kunnen in De Meshallen zowel hun eigen activiteiten organiseren, maar ook grotere gezamenlijke evenementen vinden hier regelmatig plaats. We hebben een grote variatie aan ruimtes. Er is een Grand Café voor informeel overleg, een lekkere lunch of borrel en grote events. Maar er is ook een flexruimte, een evenementenruimte voor workshops en presentaties en een dakterras voor bij mooi weer. Op de 1e verdieping hebben we de Souk, een verzameling van 11 sfeervolle, thematisch aangeklede vergaderruimtes met alle voorzieningen voor (video)vergaderingen. Overigens is De Meshallen niet alleen te vinden aan de Nieuweweg; met een veelzijdige deelnemers-app en een groot social media-bereik is De Meshallen ook virtueel dé ontmoetingsplaats voor onderwijsvernieuwers.”

Wat voor evenementen vinden er zoal plaats in De Meshallen?

Er gebeurt heel veel in De Meshallen, maar een mooi recent voorbeeld van een evenement was het debat van Schooldomein over het thema ‘Exploiteren met aandacht’. Gebouwexploitatie is tegenwoordig veel breder dan alleen geld investeren of besparen. Door een aantrekkelijke omgeving met diverse leer- en werkplekken te bieden, worden scholen aantrekkelijker en daardoor succesvoller. Experts uit het vakgebied gingen in gesprek over thema’s als de 4 G’s: gebied, gebouw, gebruiker en gebruik. Het leverde een leerzame dag op waar wij als Meshallen met trots op terugkijken. Bovendien diende De Meshallen met zijn diversiteit aan aantrekkelijke ruimtes niet alleen als gastlocatie maar ook als praktijkvoorbeeld van hoe het wél kan.

Nieuwsgierig geworden?
Kom vooral even langs op Nieuweweg 240 of demeshallen.nl!

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.