De overgang… de een loopt er als een zonnetje doorheen, de ander kampt juist met heel veel klachten. Slaapproblemen, drijfnat midden in de nacht wakker worden, overgewicht, humeurschommelingen, weinig energie hebben… als vrouw loop je er niet direct warm voor om de overgang in te gaan. Ondanks dit alles kijkt Tanja Haarbosch van Care for Women Maas en Waal met een positieve blik naar de menopauze. “Probeer de lichtheid te blijven zien,” stelt ze.
In haar praktijk ondersteunt Tanja vrouwen in alle leeftijdscategorieën en leeftijdsfasen. Naast haar werk als verpleegkundige heeft zij zich gespecialiseerd in de begeleiding van opstellingen, waarmee ze mensen helpt meer inzicht te krijgen in hun leven en de keuzes die zij daarin hebben gemaakt. Daarnaast heeft ze de opleiding Care for Women specialist gedaan. “Ik ben gefascineerd door de kracht van vrouwen, hoe zij blijven zorgen voor een ander en daarbij zichzelf nog wel eens vergeten. Oestrogeen speelt hier ook zeker een rol in. Een oestrogeen ondersteunde vrouw kan veel aan. Tijdens de overgang verdwijnt uiteindelijk het oestrogeen. Dat zorgt voor grote veranderingen in je lichaam. Veranderingen waar je aandacht aan moet besteden. Luister, zeker in deze periode van je leven, naar je lichaam. Het zal je helpen.”
“Neem de tijd om bewust de transitie aan te gaan.”
“Dat is niet makkelijk. Juist in deze periode zitten we vaak nog midden in de opvoeding van onze puberende kinderen, ook zij gaan door een hormonale fase waardoor het nogal eens kan clashen thuis. Daarnaast vragen onze ouder wordende ouders juist nu meer aandacht van je. En ben je zelf ook nog gewoon aan het werk. Luisteren naar je lichaam en de rust nemen die het vraagt voelt voor veel vrouwen dan ook als egoïstisch. Opnieuw gaan ze over hun eigen grenzen heen, maar nu zonder het oestrogeenlevel waarmee ze het eerder allemaal makkelijk aan konden. Dat is pittig.”
Verwarrende verschijnselen
“Je moet je bedenken dat de overgang al veel eerder start dan de laatste dag van je menstruatie,” vertelt Tanja. “Jaren daarvoor begint je lichaam zich al voor te bereiden. Dat gaat gepaard met klachten die erg overeenkomen met bijvoorbeeld burnout klachten en een vertraagde schildklier. Wat is nu wat. De oorzaak van de klachten is dan moeilijk te bepalen.”
Evolutie
“Als vrouw krijg je al je eicellen vanaf het prille begin al toebedeeld. Op een gegeven moment zijn die op. Dat is heel anders dan bij de man die elke dag nieuwe zaadcellen aanmaakt. Nu we met z’n allen veel ouder worden krijgen we te maken met een periode waarin we niet meer vruchtbaar zijn. Waar we vroeger de overgang niet eens haalden, hebben we nu nog 20 tot 40 jaar te gaan. We moeten ons beseffen dat ons lichaam in deze tweede helft van ons leven echt anders functioneert.”
Herijken van je leven
“Oestrogeen zorgt ervoor dat je de wereld door een roze bril ziet en zin hebt om te zorgen. Dat heeft evolutionaire voordelen. Als dat wegvalt zijn er veel vrouwen die wat verdwaasd de wereld rondkijken en zich soms afvragen hoe ze zich in de situatie waarin ze leven gemanoeuvreerd hebben. Het wordt ze nu pas duidelijk wie ze werkelijk zijn. Ze lopen tegen zaken aan die nog verwerkt moeten worden, gewoonweg omdat ze daar eerder geen tijd voor hebben genomen. Het is een periode van heroriëntering en bewustwording. Daar mag je dan ook best aandacht aan geven.”
Het besef dat je op alle vlakken in een transitie zit en dat er een duidelijke overgang is van wat was en wat gaat komen, zet je aan het denken. Tanja’s toevoeging dat je er als vrouw sterker en zekerder van jezelf uitkomt is een prettige boodschap. “Uiteindelijk word je er alleen maar leuker van,” aldus Tanja
Tekst: Chantal Fransen