Search
Close this search box.

Werken in de horeca

In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt lijken de banen voor het oprapen te liggen. Veel 50 plussers grijpen deze kans aan om een switch te maken in hun carrière en kiezen als zogeheten zij instromer voor een baan waar zij meer voldoening in vinden. Een baan in het onderwijs, de zorg of in de horeca. De horeca is bij uitstek een plek waar je in een gezellige omgeving en met fijne collega’s werkt aan het gastvrij ontvangen van mensen die het naar hun zin hebben, omdat ze uit zijn, ontspanning zoeken of iets te vieren hebben. Een aantrekkelijke werkomgeving waar je je al snel thuis voelt. Marieke Oosterhout van hotel/restaurant/zalencentrum Hoogeerd in Niftrik vertelt vol enthousiasme over haar mooie vak.

“Het zijn inderdaad lastige tijden om aan personeel te komen, toch lukt het ons tot nu toe nog goed om een hecht team bij elkaar te krijgen. Ik denk dat dat vooral komt doordat het werk dat wij doen heel aantrekkelijk is voor veel mensen. In de horeca zijn jouw gasten op zoek naar een leuke tijd, dat maakt de werkomgeving als vanzelf ook leuk. Het is hard werken, maar het is ook altijd gezellig. Met de gasten en onderling met het team ook,” vertelt Marieke.

Ook voor 50 plussers?

“We werken in onze flexibele schil nog veel met jongeren, dat is waar. Het zijn veelal studenten die voor een aantal uur in de week een leuke bijbaan vinden bij ons. Maar als ik kijk naar ons vaste team, dat uit zo’n 20 medewerkers bestaat, loopt de leeftijd van 20 tot 68. Het verloop is laag. Als ze eenmaal hier werken blijven ze veelal ook. Die medewerker van 68 bijvoorbeeld kan eigenlijk al van zijn pensioen gaan genieten, maar toch kiest hij ervoor om nog een dag in de week hier te blijven werken. Dat zegt wel wat over het werkplezier dat er is.”

Klaar = klaar

“De horeca is een prima plek om parttime te werken. Die tendens is ook wel te zien: mensen willen steeds minder werken, zodat er meer tijd overblijft om te genieten van het leven. In de horeca vind je parttime werk dat heel afgebakend is. Heb je een kantoorbaan dan stopt je werk eigenlijk nooit. Je neemt het toch mee naar huis, maakt misschien thuis nog even wat af of je checkt toch nog even je mail. Dat heb je bij ons niet. Als je dienst erop zit, dan ben je ook klaar en kun je met collega’s de dag even relaxed afsluiten voordat je naar huis gaat. Eten en drinken is ons vak, dus wat dat betreft zit het met de secundaire arbeidsvoorwaarden wel goed.”

Aantrekkelijke werkomgeving

“Het werk is aan de andere kant ook heel overzichtelijk. In administratieve functies heb je veelal te maken met een steeds verdergaande digitalisering waar je je telkens weer verder in moet bekwamen. Bij ons kun je je volledig richten op de gasten. Dat is mensenwerk. Werk dat heel lonend is. Je voegt echt iets toe en maakt mensen blij. Dat geeft zoveel energie. Het is een van de meest aantrekkelijke bijkomstigheden van werken in de horeca: je hebt op dagelijkse basis te maken met vrolijke mensen om je heen.”

Heb je zin in een baan in de horeca maar heb je niet de juiste papieren? Dat is geen enkel probleem: Hoogeerd zorgt, net als veel andere horecazaken, voor de juiste opleiding en dat pakken ze intern op. Zo worden je direct alle fijne kneepjes bijgebracht. En krijg je de kans om door te groeien. Je zou daarin niet de eerste zijn: er zijn mooie voorbeelden te vertellen van mensen die zo’n route met plezier hebben doorlopen en bijvoorbeeld van keukenhulp zijn doorgegroeid tot zelfstandig werkend kok.

Marieke Oosterhout-Lepoutre
Marieke Oosterhout-Lepoutre

Wil je meer weten over Hoogeerd en de mogelijkheden die er zijn? Bel dan eens met Marieke, ze vertelt je met plezier meer over de mooie banen die er binnen haar bedrijf en de horeca zijn. www.hoogeerd.nl

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.