Search
Close this search box.

Kookstudio bregje: kinderen aan de slag met pure ingrediënten

Koken en bakken, dat is samen creëren en samen genieten. Voor Bregje is het duidelijk: “Als ik ook maar een kleine verandering kan brengen in ons eetpatroon, mensen kan laten zien dat vers koken niet alleen heel lekker, maar gewoon ook het beste voor je is, dan is mijn missie geslaagd.” Bregje werkte eerder als auditor bij een groot telecombedrijf. Toen die failliet ging greep ze haar kans en ging ze voor haar passie: koken. Waarbij ze vooral kinderen wil laten zien dat gerechten niet uit een pakje komen, maar uit de moes- en kruidentuin.

Kookstudio bregje: kinderen aan de slag met pure ingrediënten

Bio

Naam: Bregje Janssen- Steenberg
Beroep: Eigenaar Kookstudio Bregje

“In mijn kookstudio in geef ik kookworkshops, kinderfeestjes en koken ouders en kinderen samen. Je staat er soms versteld van hoe weinig warenkennis er is. Veel groentes en kruiden zijn nog grote onbekenden voor velen. Kijk ook maar eens in de supermarkt naar hoeveel moeders naar de pakjes en zakjes grijpen als ze een maaltijd willen bereiden. Ik wil daar graag verandering in brengen. En met name kinderen laten zien dat koken met pure ingrediënten het allerbeste is en helemaal niet zo moeilijk. Zo hoop ik dat de jonge generatie weer weet wat wél en wat niet goed voor je is,” aldus Bregje.

Zelf doen

“Kinderen kunnen zoveel zelf, die kans wil ik ze geven. Bij mij in de keuken mag alles. We koken op kookplaten voor de veiligheid, maar snijden, dat doen de kinderen gewoon zelf. Met een scherp mes snij je zo door een tomaat, daar is in de 4 jaar dat ik dit nu doe nog nooit iets bij misgegaan. Eieren breken, dingen uitproberen, daar leer je van. En klopt het gerecht niet helemaal met het recept? Dan gaan we daar gewoon mee verder en hebben we misschien wel een nieuw recept ontdekt.”

Lekker knoeien in de keuken, daar leer je het meest van.

Met elkaar

“Nu de feestdagen eraan komen gaan de kinderen samen met hun vader of moeder de keuken in tijdens de ouder kind workshop. De kinderen komen zelf met recepten en ideeën. Het leukste menu wint en is het menu dat we gaan maken. En dat zijn zeker niet de meest eenvoudige gerechten. Het wordt een echt feestmaal. Waar we samen van genieten. We dekken de tafel en maken er een soort restaurant van. De kookclub bestaat uit groepen met kinderen van 8 tot 12 en van 12 tot 16 jaar. De jongere kinderen bakken graag, terwijl de ouderen echt willen leren koken. Ik probeer ze dan ook altijd bewust te maken van waar ze mee koken. Hoeveel suiker er bijvoorbeeld in cupcakes zit. En hoe je tomatensoep in plaats van met suiker ook met wortel zoeter kan maken.”

“Steeds meer kinderen worstelen met een voedselallergie of intolerantie. Ik denk dat dit ook komt doordat we te ver af zijn komen te staan van pure en eerlijke ingrediënten. De kinderen die in de kookclub koken leren hoe ze lekker kunnen koken met verse ingrediënten en kruiden. Zelf bakken en koken maakt je bewuster. Daarmee hoop ik een verandering te kunnen bewerkstelligen in hoe de volgende generatie denkt over eten.”

Tekst: Chntal Fransen
Foto: Kookstudio Bregje

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.