Search
Close this search box.

Na een koud dompelbad voel je je helemaal opgefrist

De afgelopen decennia heeft onze badcultuur grote veranderingen ondergaan. De vijftigplussers onder ons kunnen het zich vast nog herinneren. Van de zaterdagse wasbeurt in een teil, naar een bescheiden douchegelegenheid in de aanbouw tot luxe badkamers binnenshuis en uitgebreide saunacomplexen in de regio. En voor wie dit allemaal nog niet genoeg is; een opkomend fenomeen is het – zomer en winter – buiten zwemmen. Zelfs met temperaturen rond of onder het vriespunt is er een groeiende groep die het koude water trotseert.

Annelieke Steenbergen na een verfrissende duik op 9 maart in de Maas.
Annelieke Steenbergen na een verfrissende duik op 9 maart in de Maas.

Aan het bad in de teil en het dunne waterstraaltje dat uit de eerste douchegelegenheden kwam zullen velen geen aangename herinneringen hebben. Tegenwoordig beschikken de meeste badkamers over heel wat meer luxe. Wellness in de vorm van regendouches, bubbelbaden of jacuzzi’s in de tuin; het zijn geen uitzonderingen meer en er wordt volop van genoten.

Wie zich in een dagje wellness wil onderdompelen in de regio, kan op vele plaatsen terecht. Van bescheiden locaties tot groots opgezette saunacomplexen zoals Thermen Berendonck. Geheel in de stijl van 1001 nacht kan daar worden genoten van de meest uitgebreide faciliteiten. Maar ook elders in het Land van Maas & Waal zijn mooie plekken voor de saunaliefhebber. In Druten biedt Mijn Haarzaak een uitgebreid programma van wellness behandelingen aan en in het eveneens Drutense Førena wordt in een luxueuze omgeving ingezet op preventieve wellness, zoals ze het zelf omschrijven. Voor wie graag van een uitgebreide privésauna wil genieten in combinatie met een sfeervolle overnachting kan terecht in Dreumel bij de Bed & Wellness Maas en Waal.

GENIETEN IN DE REGIO!

  • Bed & Wellness Maas en Waal / Privé Spa – Dreumel
  • Førena – Druten
  • Mijn Haarzaak Body Spa- Druten
  • Sauna de Berendonck – Wijchen

50plus Vitaal: Wellness in Maas & Waal

De mogelijkheden zijn talrijk in onze regio. Henk en Joke Pak uit Wijchen zijn regelmatige bezoekers van de sauna. ‘Wij gaan al jaren naar de sauna en kennen de diverse locaties in de regio. Tijdens zo’n bezoek komen we helemaal tot rust’, vertelt Joke. ‘En terwijl we vroeger vooral de allerwarmste saunaruimtes opzochten, kiezen we nu we wat meer op leeftijd zijn, eerder voor de plekken met lagere temperaturen.’ Joke is ervan overtuigd dat je met een beetje aanpassing, nog lang kunt genieten van een saunabezoek. ‘En onderdompelen in koud water? Dat doe ik nog steeds. Even schrikken, maar het voelt daarna wel heel erg goed.’

Henk en Joke Pak.
Henk en Joke Pak.

Ook Annelieke Steenbergen uit Hernen springt vrijwel dagelijks in het koude water. Samen met haar buurvrouw Carolien zwemt zij het hele jaar door in de Groene Heuvels of in de Maas bij Batenburg. ‘We zien om ons heen dat er steeds meer Maas & Walers voor deze vorm van buitenzwemmen kiezen. Omdat het een wekelijks ritueel is, merk je eigenlijk niet dat het water in het najaar steeds kouder wordt. We zwemmen dan bijvoorbeeld in water van 5 of 6 graden. Natuurlijk kun je er dan minder lang in blijven dan tijdens de zomerse dagen. Maar net als na een koud dompelbad in de sauna, voel je je daarna helemaal opgefrist. In dit geval ook letterlijk!

Voor Henk Pak is het koude gedeelte van een saunabezoek niet zijn favoriete onderdeel. Hij houdt vooral van het relaxte gevoel achteraf. ‘Fijn in je badjas met een kopje koffie en een lekkere lunch. Daar kan niets tegenop. In de winter heerlijk binnen en ’s zomer onder een parasol in de buitentuin. Net alsof je in Spanje op vakantie bent.’

Tekst: Willeke Guelen
Foto’s: Alette Pak, Carolien Guelen – www.freepik.com/15611870

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.