Search
Close this search box.

Kasteel Hernen: Terug in de tijd

Het plezier is duidelijk aanwezig bij de vrijwilligers van kasteel Hernen: daar waar het buiten fris en nat is, is het welkom warm. In het kasteel leer je van alles over het leven in de 16e eeuw. En dat is exact de reden waarom de vrijwilligers die hier werkzaam zijn hun tijd en energie stoppen in dat wat ze doen: mensen, kinderen én volwassenen iets bijbrengen over hoe het vroeger was. Laat de lamp je leiden en ontmoet de mensen van toen: ambachtslieden die je leren over de draailier, smeden, handwerken of koken… ieder van de vrijwilligers heeft kennis over een specifiek ambacht en laat je een stukje Middeleeuwen zien.

Op de foto: v.r.n.l.: Henk, gastvrouw Barbara, Kitty, gastvrouw Gerda, Dinie
Op de foto: v.r.n.l.: Henk, gastvrouw Barbara, Kitty, gastvrouw Gerda, Dinie

Bio

Naam: Kasteel Hernen
Locatie: Hernen
Activiteiten: jong en oud ervaart op bijzondere wijze de middeleeuwen.

Niet minder dan 100 vrijwilligers zijn actief om het kasteel in de staat te houden waarin het zich bevindt. Er zijn vrijwilligers die het onderhoud van het kasteel en de tuinen verzorgen en dan zijn er de gastvrouwen en ambachtslieden die de rijke historie nieuw leven inblazen.

Kennisoverdracht

Kok Kitty verwelkomt je in de kelder van het kasteel en vertelt je alles over koken in de 16e eeuw. Het leukst van dit werk is voor Kitty het contact met de bezoekers en de wens om het voor iedereen naar de zin te maken. “Vandaag ben ik de kok, maar morgen kan ik me weer op heel andere activiteiten richten, dat maakt het leuk. Het geeft me energie.” aldus Kitty. “Het is fijn om de kennis die je hebt over te brengen,” vindt ook Dinie die gedreven vertelt over specifieke handwerktechnieken uit de Middeleeuwen en Nålbinding, de voorloper van het breien, in het bijzonder.

“Er is zoveel kennis die als we niet oppassen verloren gaat, dat zou toch doodzonde zijn.”

Bijzondere ambachten

“Ik kantklos al mijn hele leven, ik ben wat ouder, maar heb nog altijd een druk leven. Ondanks dat vind ik altijd wel tijd om de bezoekers hier meer te laten zien over dit mooie ambacht”, vertelt Riet. “Het allerleukst vind ik het als opa, oma, pa, ma en de kinderen bij mij komen zitten. Je kunt een wereld voor ze openen.” “Een wereld die als we niet opletten zal verdwijnen,” vult Henk aan die zowel als smid werkt als de draailier bespeelt. “De ambachten, de kennis uit de Middeleeuwen die we hier delen, het zou toch doodzonde zijn als straks niemand meer weet hoe te handwerken, te smeden of deze bijzondere muziekinstrumenten kan bespelen. Daar doen we het eigenlijk allemaal voor: wij willen mensen iets leren. De kennis die we hebben overdragen.”

Voor verdere informatie zie www.glk.nl/hernen/kasteel-hernen

Tekst en foto: Chantal Fransen

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.