Search
Close this search box.

Het podium: Klassiek overweldigend

Liefhebbers van klassieke muziek moesten het Kamermuziek Festival tussen Maas en Waal in het kerkje in Leur een aantal jaren missen vanwege corona. Mathieu van Bellen nam eind 2017 als artistiek directeur van het Reizend Muziek Gezelschap het stokje over van violist Christiaan Bor. Het gezelschap bestaat sinds 1982 en komt ieder jaar naar Leur met het Kamermuziek Festival. Het was de zeventiende keer dat het Kamermuziek Festival plaatsvond. De belangstelling was overweldigend. Alle drie de concerten in het fraaie kerkje in Leur waren uitverkocht. De drie concerten trokken in totaal 130 toeschouwers per concert.

Het Festival begon op spectaculaire wijze met de klarinetkwintetten van Mozart en Brahms met Olivier Patey, solo klarinettist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, violisten Mathieu van Bellen en Maria Milstein, celliste Quirine Viersen en altviolist Georgy Kovalev. Na de opening van het Festival door de Burgemeester van Wijchen Mevrouw Hermsen, was het publiek in de ban van deze topmusici die deze fantastische kamermuziekwerken op adembenemende wijze vertolkten.

Op de zaterdag 3 juni trad meesterpianist Thomas Beijer, winnaar Nederlandse Muziekprijs 2022, op met mezzosopraan Barbara Kozelj in een zeer gevarieerd programma. Zij brachten het publiek in vervoering met Slavische werken van Tsjaikovski, Leoš Janáček, Chopin en Dvorjak. Een fantastisch programma dat zij eerder ook in het Concertgebouw speelden, maar nu in de unieke setting van het kerkje in Leur.

Tenslotte waren celliste Ella van Poucke en pianist Caspar Vos met een prachtige Danse Orientale van Sergej Rachmaninov, een indrukwekkende sonate voor cello en piano van Débussy en een adembenemende uitvoering van Rachmaninov’s sonate voor cello en piano het schitterende sluitstuk van deze weergaloze editie van het Festival.

Maar ook het super jonge talent kwam ruimschoots aanbod. In het voorprogramma op zaterdag en zondag was Keshav Krishnan al snel de publiekslieveling met zijn muzikale en virtuoze vertolking van werken van Debussy, Hayden en Liszt.

Tenslotte was er geheel in lijn met de fundamenten van het Festival op zondag een inspirerende masterclass piano plaats door Thomas Beijer waar Keshav Krishan op speelse wijze door een van de pianosonates van Hayden werd geloodst.

Mathieu van Bellen, violist en artistiek directeur van het Reizend Muziek Gezelschap, was er wederom in geslaagd met deze fantastisch groep musici een prachtig programma ten gehore te brengen. En de volgende editie staat al gepland van 31 mei tot 2 juni 2024.

TIP

Tussen vrijdag 25 en zondag 27 augustus 2023 is het zover: de tweede editie van Batenburg Baroque. Het is een driedaags festival voor klassieke kamermuziek op de mooiste plekken in Batenburg en omgeving. Een weekend lang bruist het stadje dan van muziek. Naast barokmuziek kun je ook genieten van fusion, folk en jazz. Alles akoestisch gespeeld in prachtige historische ruimtes. Ruim dertig musici uit tien verschillende landen komen naar het festival. Twaalf concerten van internationaal niveau, een festivalkoor én verassingsoptredens maken het weekend tot een feestelijk gebeuren. Ruim baan is er ook voor jong talent en jong publiek. Initiatiefnemer van Batenburg Baroque en violiste Judith Steenbrink: “De Kindervakantieweek Batenburg & Niftrik is een begrip. Ik ben heel blij dat wij dit jaar met de organisatie van de vakantieweek de handen ineen hebben geslagen zodat deze kinderen tijdens een concert ervaren dat muziek voor iedereen een belevenis is, ook als je er niet alles van af weet. Luisteren, kijken en meedoen: een belangrijke creatieve stimulans.” Vanuit Batenburg is er een prijs ontstaan voor getalenteerde musici: de Suyderhoud Award. Genomineerden dit jaar zijn aanstormende talenten Sophia Faltas (zang), Zohra Jongerius (viool) en Jasperina Verheij (zang). De jury bestaat uit vijf Batenburgers. De prijs wordt op zaterdag 26 augustus uitgereikt. Judith Steenbrink: “Het festival was vorig jaar zo feestelijk! De kerken zaten helemaal vol, het publiek ontmoette elkaar na de concerten in Bar Baroque: een droombegin! Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers zetten we ons in om er weer een prachtig festival van te maken. “

Kaarten en informatie over het programma via www.batenburgbaroque.nl

Tekst: Loet van Bergen Foto’s Kamermuziekfestival, Batenburg Baroque festival

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.