Search
Close this search box.

Hanzestad Maasbommel

In het weekend van 16 en 17 juli verrijst er in Maasbommel een heuse Middeleeuwse Hanzestad. Dan wordt het leven van de Hanzestad Maasbommel van rond 1400 realistisch nagebootst. De hertog en hertogin van Gelre en hun gevolg doen opwachting in de stad. Schepen worden geladen en gelost, ambachtslieden zijn aan het werk, er wordt gegeten en gedronken, kooplieden bieden hun waar aan terwijl de poortwachters op hun wachttorens hun ronde doen en een toeziend oog houden op de riddertoernooien die in volle gang zijn. Het is een levensecht, gigantisch project waar al jaren aan gewerkt wordt. Allemaal ter ere van Maasbommel, de kleinste Hanzestad van Nederland.

Megaproject

Maasbommel heeft haar stadsrechten sinds 1312 en werd een bloeiende handelspost aan de Maas. Dit jaar zijn we even terug in de tijd en ontmoeten we de hertog van Gelre met zijn gemalin en entourage tijdens een werkelijk adembenemend weekend. Het weekend start met de intocht van het Kamper Koggeschip die vergezeld wordt door een grote zeilende vloot van oude platbodem zeilschepen. Eenmaal aangemeerd zal het gezelschap zich verplaatsen naar de kiosk “de Loswal” waar het grote Hanze Schilderij onthuld gaat worden. Een dergelijke muurschildering is in alle Europese Hanzesteden te vinden. Het Hanze weekend wordt dan officieel door de burgemeester geopend. Daarna maakt het gezelschap een rondgang over het evenemententerrein. Ambachtslieden laten hun werk zien, riddergevechten worden uitgevochten op het toernooiveld. Midden op de dag kun je aanschuiven bij de Noenmaal, ook die zal helemaal terug in de tijd zijn met Middeleeuwse gerechten in een passende ambiance. Voor de liefhebbers is er een gezellige brocantemarkt binnendijks

“Er is lang en hard gewerkt aan dit bijzondere weekend. Honderden vrijwilligers hebben zich ingezet. Het is vooral mooi om te zien hoe dit de mensen van Maasbommel heeft samengebracht. Wijkgenoten die elkaar wel kennen, maar eigenlijk niet spreken werken al maanden nauw samen om tot de mooiste uitwerkingen te komen. Van naaisters tot kunstenaars, houtbewerkers en bouwers. Jong en oud, autochtoon en allochtoon werken zij zij aan zij om dit voor elkaar te krijgen. En het wordt geweldig dankzij een klein maar doortastend regieteam.” Aan het woord is Gerrit Lazet, initiatiefnemer van het weekend en één van de organisatoren.

“Een voorbeeld van een oude Hanzestad wordt zo goed als nagebouwd. In de haven staat een kraan om de schepen te laden en te lossen. Er staan twee hoge wachttorens, huizen, de bakker, de slager, noem het maar op het zal er allemaal zijn. Aangekleed door honderden vrijwilligers die in de kleding van toen die tijd tot leven doen komen. Lokale kunstenaar Caroline Hörchner is met een ploeg decoratieschilders bezig aan een megaklus, zij werken aan de kasteelmuren, het ziet er ongelofelijk indrukwekkend uit. Het wordt werkelijk prachtig.”

“Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat we ons wel erg veel op de hals halen met dit project. Maar hoe mooi is het om straks op deze manier met heel Maasbommel terug in de tijd te zijn? En het brengt zoveel meer. Het heeft mensen echt samengebracht.”

Heel Maasbommel terug naar 1400

Iedereen werkt mee

“Dit is met niets te vergelijken. Het is een werkelijk uniek project waar iedereen zijn steentje aan bijdraagt. Allereerst de wethouder natuurlijk, die het idee ook zag zitten en het mede mogelijk heeft gemaakt dat we dit kunnen uitvoeren en daarnaast iedereen in Maasbommel. Van de ondernemers, subsidiënten, muzikanten, kunstenaars, horeca, het veerpontje, werkelijk iedereen doet mee en draagt iets bij. Dat maakt het allemaal zo mooi.”

“Daarnaast wordt het weekend een belevenis om nooit te vergeten. Die vloot waar zelfs de brandweer bij aan zal sluiten, de Loswal die omgetoverd wordt tot een waar kasteel, de bijzondere brocante markt in het park onder de eeuwenoude bomen aan de Raadhuisdijk, het goed gevulde horecaplein, de nagebouwde huizen, de hertog die te paard de stad bezoekt, de muzikanten die rondlopen, Jan met zijn bokkenkar en longhorn bokken… er is gewoonweg teveel om op te noemen. Het wordt een giga festijn waar we met z’n allen reikhalzend naar uitkijken.”

TEKST: CHANTAL FRANSEN
FOTO: HANZESTAD MAASBOMMEL

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.