Search
Close this search box.

Op pad met de natuurgids

Maas en Waal herbergt vele mooie plekjes. Een bijzondere is de Moringerwaard in de Maasuiterwaarden nabij Appeltern. Een gevarieerde natuur van dijken, uiterwaarden, waterpartijen in de deels oude rivierbedding van de Maas. Natuurgids Chris van Rossum neemt je graag mee naar zijn geliefde hotspot van rust en ruimte in de vrije natuur.

Gevarieerde natuur

Trek je comfortabele laarzen of schoenen aan en ga al struinend mee de uiterwaarden in. Dan beleef je de omgeving het meest intens. Aanvankelijk ga je door een open weide met struikgewas en wilgen, waar je ook een prachtige, makke kudde Brandrode runderen kunt tegenkomen. Een lust voor het oog. Het struin pad gaat verder over een langsdam waar je aan beide kanten door water wordt omringd. De lichtinval door een groen bladerdak is hier prachtig. Er huizen hier vele soorten zoals bevers, vossen, dassen en talloze vogelsoorten. Verderop vind je een vogelkijkhut om alles te kunnen observeren en rustig te genieten.


Vogelrijk

Lopend over de dijk kom je langs een ooievaarsnest, wat al jaren wordt bewoond en al veel jonkies heeft grootgebracht. Vooral in het voorjaar zijn de klepperende ooievaars fotogeniek. Wat minder zichtbaar maar des te bijzonderder, zijn de prachtig blauwe ijsvogels die er broeden. Een aalscholverkolonie heeft zijn residentie op een klein eilandje in het Binnenmeer. Hun samenwerking in de jacht is een lust voor het oog. Het gebied is zo divers dat het rijk is aan vele insecten en vlindersoorten. Het Icarusblauwtje en het Oranjetipje zijn hier goed vertegenwoordigd. Het meest opvallend is misschien wel de vele sporen van bevervraat. Al laten deze knagers zich overdag zelden zien, ze zijn er volop. Ze hebben hier hele families die bomen als potloodpunten vellen. Ook dat geeft extra dynamiek aan dit unieke stukje natuur. In alle seizoenen een feest voor al je zintuigen. Gewoon dichtbij.


Meer Informatie

Chris van Rossum natuurgids
Bovendijk 67 Maasbommel
www.natuurbelevingmaasenwaal.nl
IVN route app met audio functie:
< Moringerwaard>
struinroute van 3,4 km

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.