Search
Close this search box.

Monumentale T-Boerderij De Lakenburg

Je woont uniek in Het land van Maas & Waal & er zijn veel mooie woningen. Uniek woon je in de monumentale T-BOERDERIJ, genaamd ‘DE LAKENBURG’ met zomerhuis, die werd gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw.

De boerderij is markant gelegen op een verhoging aan de kruising Brouwersstraat-Trambaan. De voorgevel is gericht naar de Trambaan.

Aan de voorzijde bevindt zich een siertuin met solitairbomen, die wordt omsloten met een haag. De tuin langs de Brouwersstraat wordt afgesloten met een muur, waarin een smeedijzeren toegangshek tussen gemetselde kolommen. Het toegangshek bij de oprit naar het achterhuis is verdwenen; maar de gemetselde kolommen resteren. De boerderij heeft een tegen de rechterzijgevel van het achterhuis gebouwd zomerhuis. Het achterhuis heeft vroeger als brouwhuis dienst gedaan. Op het achtererf staat nog een grote bakstenen schuur.

monumentale waardering

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis is met de voorgevel gericht naar de Trambaan en met de rechterzijgevel gericht naar de Brouwersstraat.

De waardering voor deze Monumentale T-BOERDERIJ genaamd ‘DE LAKENBURG’, met zomerhuis, is gebaseerd op de periode, waarin deze is gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw.

De Lakenburg is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl en de gaafheid van de hoofdvorm en detaillering. Ensemblewaarde in relatie met zomerhuis en op achtererf gelegen schuur en van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering. De relatie met de omgeving is intact. De cultuurhistorische waarde wordt bepaald vanwege de voormalige functie als boerderij en brouwhuis.

Meer weten over De Lakenburg.
Bezoek www.rijksmonumenten.nl/monument/523083/de-lakenburg/beneden-leeuwen/

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.