Search
Close this search box.

5x Buitengewoon LVMW

1. Geniet van bijzondere auto’s en vrachtauto’s

Onder de naam Metropole heeft ondernemer Frans van Haren zijn zeer bijzondere privécollectie ondergebracht.

Verwonder en bewonder. Het museum in Druten kun je bezoeken elke zaterdag van 09.00 uur tot 15.00uur.

Kijk op www.metropoledruten.nl

Geniet van bijzondere auto’s en vrachtauto’s

2. Het Land van Maas & Waal Wandelt Heerlijk!

Er zijn wandelpaden door het Land van Maas en Waal uitgezet door verschillende organisaties. Een goede gelegenheid om de variatie in dit rivierenlandschap te ontdekken. Ontdek zelf de natuur wanneer het u uitkomt en ga op pad met de IVN routes app als gids. Volg het pad m.b.v. GPS en lees onderweg de informatie over de natuur en/of cultuur langs het pad. Dowbload deze app gratis via de Google Play Store of Apple Store.

Tip: de routes kunnen vooraf gedownload worden en zijn offline te volgen. Soms is een route geactualiseerd en gewijzigd, daarom is het goed om telkens een actuele download te gebruiken.

Wandelingen IVN Maas en Waal

  • een 5 km lange rondwandeling, struinende door de Afferdense en Deestse Waarden en terug via de dijk vanuit de ingang bij de Veerdam in Druten
  • een 4.8 km lange rondwandeling, struinend door de Afferdense en Deestse Waarden vanuit de ingang bij Deest.
  • een ruim 5 km lange route door het waterwingebied Waardenburg en langs een eendenkooi. In de oksel van de A15 en A2 verwacht je niet zo een mooi natuurgebiedje!
  • een 3.5 km lange wandeling door de Moringerwaarden bij Maasbommel. Watervogels, beversporen, heel oude knotessen en nog veel meer. De natuur in deze uiterwaarden langs de Maas is in alle jaargetijden mooi.

Meer informatie: https://www.ivn.nl/afdeling/maas-en-waal/wandelen-met-de-ivn-routes-app

3. Driemaal op Ontdekkingstocht

Nacht van de nacht – 29 oktober

De natuur in de Moringerwaarden in het donker Op de avond van de nacht die een uur langer duurt omdat de wintertijd begint vragen wij aandacht voor het belang van het donker en de invloed van lichtvervuiling op de natuur.

Volg de gidsen in het schemer door de Moringerwaarden en ervaar de natuur met andere zintuigen. Bij helder weer bekijken wij ook de sterrenhemel.

Er wordt gestartn vanaf de parkeerplaats bij Moeke Mooren, Appeltern Draag stevige schoenen en kleding die vuil mag worden. Gaarne vooraf aanmelden via IVN Maas en Waal.

Schone Rivieren Expeditie – 12 november

Ga mee de uiterwaarden opschonen! Op 12 november wordt in heel Maas en Waal de uiterwaarden in om het zwerfvuil verwijderd.

In deze tijd is de begroeing laag en dus het zwerfafval goed te zien en door het nu te verzamelen voorkomen we met zijn allen dat dit afval tijdens hoog water de rivier en oceanen inspoelt.

Wil jij meehelpen te voorkomen dat het zwerfvuil een plastic soup wordt, meld je dan aan via IVN Maas en Waal. Bekijk de film die Jos kruisbergen maakte over één van de expedities:

www.ivn.nl/afdeling/maas-en-waal/nieuws/film-over-onze-schone-rivieren-expeditie

Paddenstoelen in Heerlijkheid Leur – 13 november

Elk jaar weer een verrassing, wat er allemaal ontdekt wordt. Ga mee!

Op een zandrug, die loopt van Heumen tot Bergharen, ligt het ca.50 hectare grote Leurse Bos. Hier werd het “Huis te Leur” gebouwd en een park in Engelse stijl aangelegd, met mooie lanen van o.a. eiken en beuken. Deze Heerlijkheid is nog steeds in particulier bezit.

Je snuift de heerlijke herfstgeuren op en gaat met de gidsen op zoek naar paddenstoelen. Ook zal over de oude bomen verteld worden. Neem een spiegeltje mee om ook de onderkant van de paddenstoelen te kunnen bekijken.

Bij deze wandeling is het meenemen van een hond niet gewenst.

Er wordt gestart bij het schitterende kerkje van Leur, van Balverenlaan 4. Parkeren is mogelijk achter Restaurant Leurse Hof.

Ga je mee? Gaarne vooraf aanmelden via IVN Maas en Waal.

Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het IVN wordt altijd op prijs gesteld.

4. WIJCHEN is Kunst beleven

Kunsthuis & exposities

In het centrum van Wijchen bevindt zich in het Koetshuis naast het kasteel het Kunsthuis, waar het gehele jaar regelmatig exposities worden georganiseerd. Het museum in Kasteel Wijchen heeft naast haar vaste collectie ook wisselende tentoonstellingen. Deze zijn alleen toegankelijk bij bezoek aan het museum. In de zomerperiode is er in de Oude of Sint-Victorkerk in Batenburg exposities met hedendaagse kunst te bewonderen. Bekijk voor alle exposities die momenteel plaatsvinden de agenda.

Maak zelf een kunstroute

Maak zelf een route langs alle kunstwerken. Het totaaloverzicht van kunstwerken kun je hier bekijken of via deze kaart, waar je ook gelijk de naam van de kunstenaar erbij ziet staan. Voor (nog) meer informatie over beelden in Gelderland neem een kijkje op de pagina www.collectiegelderland.nl.

Bestaande kunstroutes

Wijchen is rijk aan kunst ‘op straat’. Het boekje ‘Kijk op kunst’ neemt je via drie fietsroutes mee langs de vele kunstwerken die Wijchen rijk is. ‘Kijk op kunst’ is jouw gids langs kunst in Wijchen en vertelt je per kunstwerk wie de kunstenaar is en wat het verhaal is achter het kunstwerk. Op deze manier maak je op een laagdrempelige manier kennis met kunst en bezienswaardige plekken in de gemeente Wijchen. Het boekje ‘Kijk op kunst’ is te verkrijgen bij bij het Tourist Information Point (TIP) in Kasteel Wijchen.

5. Wintervoorstelling 12 & 13 november

Het Dijkmagazijn Beuningen bestaat 25 jaar en viert tevens het 25-jarig jubileum als Bezoekerscentrum. Om dat te vieren, speelt Theater Over & Weer een speciale wintervoorstelling. In de theaterroute Dijkmagazijn in weer en wind spelen de acteurs van Theater Over & Weer vier theatrale eenakters waarin de historie en betekenis van het dijkmagazijn worden uitgelicht.

Data en tijden voorstellingen:

zaterdag 12 november 13.30 en 16.00 uur en zondag 13 november 13.30 en 16.00 uur

Locatie Het Dijkmagazijn Dijk 41 6641 LA Beuningen

Je loopt ongeveer 1 km door de uiterwaarden onder leiding van een gids. Kom op tijd voor het indelen van groepen. Houd minimaal 25 meter afstand van paarden en koeien. Er zijn geen zitplaatsen. Breng een paraplu mee en trek stevige schoenen en warme kleding aan. Gaat de voorstelling bij onveilige weersomstandigheden niet door, dan wordt een alternatieve datum gepland voor latere uitvoering.

Kaartverkoop: Tickets kosten € 10,- inclusief chocolademelk na afloop, exclusief servicekosten. Bestellen kan via www.ikbenaanwezig.nl of www.dijkmagazijnbeuningen.nl.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.