Search
Close this search box.

Voedselbank Groesbeek e.o. Trots op haar vrijwilligers

Voedselbank Groesbeek e.o.

Elke week verzorgt de Voedselbank Groesbeek e.o. voedselpakketten voor 135 gezinnen, met in totaal 360 gezinsleden, uit de gemeenten Berg en Dal en Heumen. Afhankelijk van het aanbod bestaan de pakketten uit zo’n 25 artikelen en zijn ze altijd divers samengesteld met lang houdbare levensmiddelen, zoals pasta en soep in blik, maar ook met veel verse groenten en fruit, zuivel, vlees, vegetarische producten en brood. Soms is er vis. Het is maar net wat er die week ingezameld, dan wel gedoneerd is. Wekelijks gaan er 5.000 eenheden door de handen van de vrijwilligers die elke vrijdagochtend paraat staan om de pakketten samen te stellen.

“Onze chauffeurs maken elke woensdag de rit naar het regionaal distributiecentrum van Voedselbanken Nederland in Arnhem. Daar laden ze de producten die door landelijke supermarktcentrales worden aangeboden. Het zijn restpartijen die elke week van andere samenstelling zijn. De deal is: Wat er staat nemen we mee. Ook de lokale supermarkten liggen op de route en ook daar wordt het een en ander opgehaald, al is het aanbod daar vanwege de ingestelde 35% tht-korting tegenwoordig een stuk minder dan voorheen.”

“Gezond eten met groente uit de eigen moestuin.”

Een uitgebalanceerd en gezond voedselpakket

“Om een gebalanceerd en gezond voedselpakket aan te bieden worden zuivel, eieren, brood en verse groenten ingekocht. Daarnaast hebben we sinds een jaar een eigen moestuin aan de Cranenburgsestraat. Ook zijn er zo nu en dan particulieren die op donderdagochtend levensmiddelen komen afgeven. En niet te vergeten is er de jaarlijkse inzamelingsactie bij verschillende supermarkten waar mensen gevraagd wordt om een paar boodschappen extra te halen voor de voedselbank. Vorig jaar hebben we daarmee niet minder dan 15.500 producten opgehaald.”

Wekelijks aan de bak

“Op de voorraadlocaties in Groesbeek en Millingen controleert een team vrijwilligers elke donderdag de binnengekomen producten op houdbaarheid en zet ze op datum in de voorraad. Op vrijdagochtend wordt al vroeg gestart met het vullen van de kratten en het controleren en portioneren van alle groenten en fruit. De volle kratten worden vervolgens uitgegeven op de locaties in Groesbeek en Millingen, en na een ritje van de chauffeurs in Malden en Ooij.”

“Tijdens de uitgifte worden de kratten, met nummer dat correspondeert met het aantal gezinsleden, door de klanten zelf omgepakt in hun boodschappentassen. Vanuit de koeling of vriezer worden verse producten meegegeven. Een product dat een klant niet meeneemt kan een volgende persoon misschien wel gebruiken. Daarna wordt alles weer opgeruimd en wordt er grondig schoongemaakt, zodat we klaar staan voor de volgende week.”

Voor wie?

Een klein intake team beoordeelt of de financiële situatie van een aanvrager recht geeft op een voedselpakket. Voorafgaand aan deze toets kan de eerste maand sowieso een pakket worden afgehaald. Klant zijn bij de Voedselbank wil je nooit lang zijn, daarom gaat dit altijd samen met een schuldhulptraject. De bedoeling is dat mensen niet langer dan 3 jaar gebruikmaken van de voedselbank.

De Voedselbank Groesbeek e.o. is trots op haar vrijwilligers die zich wekelijks inzetten om alles in goede banen te leiden. Evenzoveel is ze dankbaar voor de steun van haar sponsoren. Heb je tijd en wil je je inzetten voor de voedselbank? Of wil je een (eenmalige) donatie doen?

Bezoek dan de website:
voedselbankgroesbeek.nl

Tekst: Jean Paul van Kuijk, Fotografie: Chantal Fransen

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.