Search
Close this search box.

Sempro Technologies – semiconductors, onmisbare schakel in de maatschappij

BIO

Naam: Ewald Peters
Woonplaats: Ewijk
Bedrijf: Sempro

Sempro Technologies

Semiconductors, onmisbare schakel in de maatschappij

Sempro technologies aan de Roggeweg in Nijmegen is wereldwijd actief in de semiconductor industrie en gespecialiseerd in het proces van trim & form en singulation. Heel kort door de bocht: Sempro buigt en knipt de poten van een chip. Chips, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1920, maar die pas in de jaren 70 echt doorbraken zijn inmiddels een onmisbare schakel in de huidige maatschappij. De energietransitie versterkt de vraag naar powerchips, tegelijkertijd heeft de Covid pandemie ervoor gezorgd dat er een enorm chip tekort is ontstaan.

“De ontwikkelingen in automation bieden geweldige mogelijkheden.”

De ontwikkeling van chips vond van origine plaats in Europa en de VS, de huidige volumes worden echter heden ten dage in Azië gemaakt. Over de jaren heeft Azië zich zeer sterk ontwikkeld en is Europa enigszins op achterstand gekomen. Sempro oprichter en eigenaar Ewald Peters startte Sempro in 2003 en heeft sinds 2017 de ambitie om flink door te groeien. In de huidige markt zijn die mogelijkheden er ook, echter de effectieve realisatie van de gewenste groei blijft echter achter op de ambitie die er is. En daar liggen meerdere redenen aan ten grondslag.

Talentvol en kansrijk

Sempro richt zich op een aantal marktsegmenten, zoals de automotive, energy, health en space industrieën. Vanuit de vestigingen in Nijmegen en de zusterbedrijven (productie) in Maleisië en China. In Nederland, waar hoofdzakelijk de ontwikkeling en prototype bouw plaatsvindt, is men zich momenteel sterk aan het maken om industrie 4.0 te stimuleren, door met behulp van (Automatic Guided Vehicles) en AMR ‘s (Autonomous Mobile Robots) volledig autonome productie te realiseren.

Het is de enige manier voor de Europese industrie om aan te haken en de vele start-ups en ontwikkelingen die er zijn om ook in Europa chips te gaan produceren. “Nederland is een sterk innovatief land met veel talenten,” aldus Ewald, “maar ze gebruikt de Europese kracht om al deze start-ups tot volwassen bedrijven te laten groeien onvoldoende. China toont veel interesse in deze Nederlandse kennisbedrijven, wat vaak leidt tot volledige overnames.

Groeimarkt

Sempro stond aan het begin van de ontwikkeling van de eerste powerchips van o.a. Tesla en diverse andere Duitse automerken. Momenteel draaien diverse machines in China en Europa en is de afhankelijkheid van deze producerende bedrijven op dit moment erg sterk; staat een machine stil, dan kan het zomaar zo zijn dat jouw auto niet op tijd kan worden uitgeleverd. Inmiddels heeft ook de concurrentie ingezien dat verdere ontwikkelingen niet te stuiten zijn.

“De markt voor semiconductors is enorm aan het groeien. Mede door de elektrificatie van voertuigen: we gaan massaal over op elektrisch rijden. Auto’s, motoren, scooters, maar denk bijvoorbeeld ook aan vliegen en varen. Slimme apparaten die via internetverbindingen met elkaar in contact staan, gegevens uitwisselen en enorme efficiencyslagen maken. Zelfrijdende auto’s, high speed treinen… De ontwikkelingen laten zich niet stoppen. Voor zover het er nog niet is, staat het er allemaal aan te komen. Ontwikkelingen die enorme mogelijkheden met zich meebrengen voor de chipindustrie. In Nederland is Sempro een van de twee bedrijven die het proces van trim & form van ontwikkeling tot aan de bouw van machines beheerst. Alle mogelijkheden dus voor een flinke scale up, maar die is nog niet zo eenvoudig gemaakt,” aldus Peters.

“Als ik het heb over autonomisch rijden, dan kijken veel mensen me nog aan alsof ze water zien branden, alsof dat zaken zijn die ver in de toekomst liggen. Maar er zijn, zeker in Azië, al veel werkende projecten gestart en succesvol afgerond in die richting. Ook in Nederland zijn er diverse projecten op gebied van autonomisch rijden al geruime tijd succesvol. Het is er al en zal zich in sneltreinvaart doorontwikkelen.”

“Semiconductor technologie vormt het hart van de vooruitgang.”

Personeels- en investeerders vraag

“Tesla plaatste 15 jaar geleden de eerste powerchip, inmiddels is er wereldwijd geen auto meer die niet over onze machine is gegaan. Sempro weet zich steeds weer opnieuw te positioneren als een van de eerste die nieuwe ontwikkelen in gang zet. Nu is het moment om door te pakken. Remmende factor is enerzijds het gebrek aan voldoende slimme jongens en meiden die we in kunnen zetten, anderzijds is dat er te weinig investeerders zijn die zich willen committeren aan deze branche.”

Volgens Peters zouden meiden en jongens al op de lagere school kennis moeten maken met semiconductors: “Nu beslaat dit vaak nog maar een paar regels in hun lesstof, terwijl het in de toekomst groter gaat zijn dan menig andere beroepscategorie.

Door gebrek aan voldoende achtergrond en ervaring in deze relatief jonge markt blijkt het voor investeerders nog altijd een lastig vraagstuk. Terwijl semiconductors toch al jaren niet slechts een luxe zijn, maar een absolute must. De durf om te investeren ontbreekt bij veel Nederlandse partijen terwijl de Aziatische markten de semiconductors alleen maar verder aan het uitbouwen zijn.”

Sempro nodigt je uit

Sempro is hard op zoek naar HBO-ers en WO-ers die zich willen verdiepen in deze jonge markt, die in hoog tempo een essentiële rol gaat spelen in elke industrie. Diversiteit in de samenstelling van ons team is daarbij een absolute noodzaak. Je hebt elkaar nodig om je door te kunnen ontwikkelen. Kennis en kunde moeten aan een ander geschaafd kunnen worden om tot volle wasdom te komen. Daar wordt breed op ingezet door mensen die geïnteresseerd zijn in dit interessante en dynamische vakgebied zelf verder op te leiden.

Om de doorontwikkeling in deze branche te kunnen bewerkstelligen zijn investeringen nodig. Investeerders met oog voor de maatschappelijke uitdagingen. Investeerders die een werkelijke toegevoegde waarde willen leveren. Investeerders die inzien dat deze markt alleen maar doorgroeit, met alle financieel aantrekkelijke gevolgen vandien.

Investeerders en potentieel nieuwe collega’s worden van harte uitgenodigd om de blik op deze fascinerende wereld te leggen en het gesprek eens aan te gaan.”

Voor meer informatie en het maken van een verdiepend
kennismakingsgesprek ga je naar de website:
www.sempro.nl

Tekst en coverfoto: Chantal Fransen
Fotografie: Henk vd Bend / Sempro

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.