Search
Close this search box.

Doeko High tech Tooling: De werkplaats voor pioneers met een hart voor techniek

Doeko High tech Tooling: De werkplaats voor pioneers met een hart voor techniek

“Wij zijn Doeko High Tech Tooling. Sinds onze oprichting in 1964 houden wij ons bezig met complexe technische vraagstukken. Bij ons draait het om het vinden van de juiste oplossing, en dat met plezier. Een oplossing waar de uitdaging bij nauwkeurigheid en het vereenvoudigen van complexiteit ligt. Dat doen we door het ontwikkelen en bouwen van tooling en high tech modules voor onze klanten en machines en robotica systemen voor onze eigen productie. Voorbeelden hiervan zijn stempels, matrijzen en mechatronische systemen waarmee onze klanten óf wijzelf massaproducties draaien. Wij denken graag kritisch mee bij de totstandkoming van productielijnen en optimalisering van productontwikkeling. Wij hebben onze productieprocessen zodanig ingericht dat herhalende werkzaamheden geautomatiseerd uitgevoerd worden. Onze volgende stap is om ook het protowerk en enkelstuks onderdelen geautomatiseerd te produceren. Artificial Intelligence gaat ons hierbij helpen.”

BIO

Bedrijf: Doeko
Sinds: 1964
Plaats: Weurt
Product: Stempels, matrijzen en fijmechanica

Uitsnede-zonder-karretje
Gertjan en Bart van Doesburg

Eigenaren Gertjan en Bart van Doesburg nemen je mee in hun mooie high tech bedrijf, waar met veel aandacht en liefde voor techniek wordt gewerkt aan het vereenvoudigen van complexiteit. Daar is inzicht voor nodig en dat is er.

“Samen met alle 55 innovatieve medewerkers gaan we de uitdagingen aan totdat de perfecte oplossing daar is. Alles draait hier om nauwkeurigheid, schoon werken en kritisch meedenken met de wensen van de klant. Klanten met ideeën voor nieuwe producten en klanten die in hun productieproces enorme aantallen draaien. Denk bijvoorbeeld aan schokdempers voor KTM, elektronische chips voor Nexperia of LED verlichting die in koplampen van auto’s gaan,” vertelt Gertjan. “Maar we werken ook aan de ontwikkeling van nieuwe producten, zoals de led designlamp van Raimond Puts, die, nadat wij het led lampje en het volledige productieproces ontwikkeld hebben, door Moooi in de markt is gezet. Dit soort projecten is een kolfje naar onze hand. We doen niets liever dan meedenken en het tot in detail uitwerken van uitdagende productielijnen. Met de machines die we zelf ontwikkeld en gebouwd hebben, produceren we de miljoenen kleine en fijne onderdelen waaruit de designlamp bestaat. Momenteel zitten we in een transformatieproces waarbij we van een gereedschapmakerij groeien naar een high tech machinefabriek. Waar we productiesystemen ontwikkelen en bouwen waarmee we producten volledig geautomatiseerd kunnen maken. Producten voor onze klanten of voor onszelf. Producten die we zelf ontwikkelen en waarvoor we de gereedschappen maken en in de markt brengen.”

Pionieren

“Dat een bedrijf van onze omvang in staat is om dit soort systemen te bouwen is uniek te noemen. Waar veel bedrijven automatiseringsoplossingen inkopen, maken wij deze zelf. Dat stelt ons in staat om de laatste verfijningen aan te brengen. We hebben zelfs het transport van goederen van de ene naar de andere productiecel geautomatiseerd met een AGV (Automated Guided Vehicle). Een karretje dat dag en nacht rondrijdt en er zo voor zorgt dat de productiecellen voorzien worden van nieuw werk. Hierdoor draaien de robots en machines ongelimiteerd door met werk dat door de AGV uit een gerobotiseerd magazijn wordt opgepikt. Het zijn systemen die wij zelf ontwikkelen en nergens te koop zijn. Wij hebben een echte, schaalbare industrie 4.0 smart factory gecreëerd en zijn hier enorm trots op.”

Bekijk hoe de smart factory werkt
Bekijk hoe de smart factory werkt

Enorme vakkennis

“Ons blikveld op de markt is groot: we zijn actief in de automotive, verzorgen de tooling voor onderdelen van verlichting en armaturen, maken meervoudige extrusiematrijzen voor allerlei vormen zoals kunstgras en weten ook de healthcare industrie aan ons te binden. Daarnaast werken we voor de semiconductor industrie. In de meer dan halve eeuw dat wij bezig zijn, hebben we ongelofelijk veel kennis hierin opgedaan. Van oudsher werken we voor Philips semiconductors dat nu opgesplitst is in NXP, Nexperia en Ampleon en weten we inmiddels veel over de productieprocessen van chips, transistoren, sensoren en printplaten.”

Doeko breidt uit

“Vanaf het moment dat mijn vader als 2e generatie in het bedrijf is gekomen,” vertelt Bart, “zijn we flink gegroeid. Mijn pa heeft een schitterende basis gelegd, waar wij samen met ons team op voortbouwen. Letterlijk zelfs: we zijn op dit moment voor de 11e keer aan het bouwen en de voorbereidingen voor de 12e uitbreiding zijn in volle gang. We verdubbelen dan bijna in oppervlakte. Dat is voorlopig de laatste uitbreiding die we maken. Heel veel groter willen we niet worden. Het is voor ons ook belangrijk om hier te blijven, op de grond waar mijn opa het bedrijf is gestart. Ons kloppend hart ligt hier, in Weurt. De sfeer, de ambiance die het bedrijf heeft, er is ons alles aan gedaan om dat te behouden. Hier werken we samen in een hecht team aan de mooie uitdagingen die ons worden voorgelegd. Die hechtheid, dat gevoel om er samen voor te gaan en om samen ons hoofd te buigen over hoe we complexe vraagstukken zo eenvoudig mogelijk kunnen maken. Dat vind je terug op de werkvloer, maar ook in onze kantine en de tuin waar we in de zomer de barbecue aansteken. Dit hele terrein ademt Doeko. Dat is een belangrijk element in hoe wij werken en willen werken met z’n allen.”

“In elk project dat wij oppakken en tot in detail uitwerken heeft uiteindelijk iedereen van ons een rol gespeeld. Samen gaan we door en werken we aan het vinden van de meest efficiënte, weldoordachte oplossingen en het vereenvoudigen van productieprocessen. Hoe ogenschijnlijk simpeler het eindresultaat, hoe meer denkwerk daaraan aan vooraf is gegaan. Dat is wat ons allemaal prikkelt. Uiteindelijk zijn we allemaal een stel vakidioten die zich met hart en ziel storten in alles wat ons, als het past in onze strategie, voor de voeten wordt geworpen.”

“We gaan er samen voor om complexiteit simpel te maken.”

24/7

“Wat wij willen, is dat alle processen volledig geautomatiseerd lopen. Het moet hier 24 uur per dag, 7 dagen in de week doordraaien, ook als wij er zelf niet zijn. We werken er nu hard aan om dat te realiseren in de uitbreiding met de cleanroom en nieuwe indeling van het pand. Het zijn de machines en bijbehorende systemen die het moeten gaan doen. Wij bouwen aan de robots en machines die daarvoor nodig zijn. Absoluut nauwkeurig, schoon en efficiënt. Daar ligt ons hart. Van eenieder van ons. We hebben een vrij jong team en een aantal heel ervaren mensen met heel veel kennis die staan te popelen om dat door te geven.

Maak kennis met onze opleidingen
Maak kennis met onze opleidingen

Er is ruimte voor uitbreiding van het team. “We nodigen iedereen met een sterk gevoel voor techniek uit om eens langs te komen. Om te zien wat we doen. Onze werkvloer gevuld met de mooiste high tech robotica en machines, de sfeer die er hangt met technische mensen die samen met hart en ziel de meest complexe uitdagingen aangaan… dat spreekt tot de verbeelding. Werken in de techniek is het mooiste wat er is en gaat zoveel verder dan wat je misschien in eerste instantie zou denken. Wij werken in een bijzonder schone omgeving, waarbij je brein continu wordt uitgedaagd. Kom eens langs voor een rondje werkplaats, zodat we ons enthousiasme met jou kunnen delen.”

Bezoek onze website
Bezoek onze website

Heb jij hart voor techniek? Bouw je graag aan machines en software of wil je materialen bewerken op manieren die je op school niet kunt leren? Neem een kijkje op de website: doeko.nl en kom langs!

Tekst: Chantal Fransen
Fotografie: Hubaer Kusters

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.